Samfund
4. juli 2022

Ekspert advarer om "chokvideoer": Det starter fx med 22 sekunders Gurli Gris - så kommer skyderiet

Hvis dit barn er bange efter angrebet i Field’s, er det helt forståeligt. Her får du gode råd til, hvordan I kan tale om det derhjemme.
Af: af Signe Bertram
Barn med mobiltelefon

Foto: Shutterstock

Skyderiet i Field’s fylder lige nu i nyhederne og i samtaler mellem os alle sammen.

Derfor kan børn og unge heller ikke undgå at se eller høre om angrebet, og mange vil blive mødt af voldsomme videoer og billeder på de sociale medier.

Chef for Børnetelefonen, Marianne Rasmussen, fortæller, at der har været virkelig travlt på linjerne til deres frivillige rådgivere siden i går aftes.

Bekymrede børn og unge ringer ind, fordi de enten selv var tæt på Field’s i går eller er bange for, at det kan ske igen.

Hvis man som forældre kan mærke, at ens barn er bange, er Marianne Rasmussens råd først og fremmest at anerkende frygten og tale om den.

– Det allervigtigste er ikke at negligere barnets følelser, men i stedet møde barnet der, hvor det er. Det er helt forståeligt, at børn bliver bange for det, der er foregået, og der kan måske florere tanker om, at det kunne have været en selv, ens venner eller nogle fra familien.

– Her kan det være en god idé at hjælpe barnet med at se nuancerne, selvom det kan være svært.

– Man kan for eksempel sige, at de har fanget den person, der gjorde det, og at det ikke er normalt, at sådan noget sker. Man kan også tale om, at folk var gode til at hjælpe hinanden, og at politiet kom rigtig hurtigt. Det kan være med til at berolige barnet.

Herunder kan du se 5 gode råd til forældre fra Børns Vilkår

Hvornår skal man overveje at søge hjælp udefra til sit barn?

– Hvis ens barn er helt overvældet, eller hvis man selv har svært ved at tale med sine børn om det, så kan det være en god idé, at de taler med andre voksne. Det kan for eksempel være en pædagog i SFO'en, eller også kan de ringe til Børnetelefonen. Det er anonymt og konsekvensløst, og det kan være hjælpsomt for nogle børn.

Børnetelefonen

Du kan ringe eller skrive til Børnetelfonen hele døgnet rundt på 116111

Christian Mogensen, der er specialkonsulent i Center for Digital Pædagogik, råder også forældre til at tale med deres børn og unge om deres oplevelser oven på angrebet.

Han har set mange af de ting, der lige nu florerer blandt unge på TikTok, Snapchat, Facebook og Instagram.

Hvad er det for nogle billeder og videoer, børn og unge kan støde ind i på sociale medier?

– Der florerer både videoer af gerningsmanden og billeder af ofre, som ikke er blevet officielt bekræftet endnu. De er meget voldsomme og realistiske.

– Det har selvfølgelig en grad af sensation og nyhedsværdi for børn og unge, ligesom det har for voksne. Men allerede nu bliver der også delt såkaldte chokvideoer, som for eksempel kan være 22 sekunders Gurli Gris-video, der så lige pludselig skifter til skyderiet i Field’s.

Hvordan kan det påvirke børn at se sådan nogle videoer?

– Både børn og unge kan blive rigtig bange, fordi det ikke længere er noget der sker i Hollywoodfilm eller langt væk i USA. Det er hjemme i Danmark, og rigtig mange kender Field's.

– Når historierne bliver delt af børn og unge på sociale medier, så er det som regel en fortælling om nogen, der kender nogen, som var til stede. Derfor bliver det også meget personligt, og det kommer tæt på. De kan blive rigtig skræmte over, at den her slags kan ske, og at det teoretisk set kunne være sket for dem.

Der florerer også en masse rygter om skyderiet på sociale medier. Hvordan kan børn blive påvirket af det?

– Både børn men i særdeleshed unge mennesker kan blive en del af et ”misforstået" virtuelt opklaringsarbejde, hvor alle løber med en halv historie.

– Det kan være fordi, man vil søge en forklaring på en så uforklarlig og tragisk hændelse. Men det kan også have noget at gøre med den ”opmærksomhedens tidsalder”, vi lever i på TikTok og Instagram, hvor du er interessant, hvis du har en vild historie.

– Mange siger, at de har hørt, at gerningsmanden var fra den ene eller anden politiske bevægelse eller havde et bestemt ideologisk ståsted. Alle søger både en forklaring og en overskrift på de her sager, og det sker i den grad også blandt børn og unge.

Hvad er dit råd til de forældre, som har børn eller unge, der kommer i kontakt med de her ting på sociale medier?

– Nu vil jeg ikke opdrage på andres børn. Men jeg tror, det er vigtigt at tage en snak med unge mennesker om, hvad vi ved, og hvad der er spekulationer. Der er en masse misinformation og fake news med sensationsværdi, som kommer til at fylde rigtig meget.

– Nogle mennesker er enormt dygtige til at bruge sociale medier og sprede holdninger og meninger. Unge kan uforvarende komme til at dele nogle forkerte oplysninger, som skubber til mediebilledet og gør andre rigtig bange.

Politiet har også været ude med en påmindelse om, at man ikke må dele videoer og billeder fra skyderiet. Hvordan kan man tale med sine børn og unge om, hvilke konsekvenser det kan have at dele den slags på sociale medier?

– Det er en samtale på flere niveauer, både juridisk og menneskeligt.

– For det første er det ulovligt at dele videoer af for eksempel ofrene for angrebet. Det må man simpelthen ikke. Når det er sagt, så er det måske endnu vigtigere at tale om, hvorfor man deler det.

– Politiet er rigtig gode til at kommunikere, og der er masser pressemøder og nyheder. Så det, man opnår ved at dele, klikke og kommentere, er at øge den grad af morbid berømthed, som nogle af den her slags gerningspersoner håber på at få.

– Selvom man gør det fra et fint sted, så tildeler vi også dem og deres angreb en opmærksomhed. Det kan i yderste konsekvens være en motivation for andre til at gøre noget lignende.

Hvis du eller dit barn er direkte berørt af hændelserne eller er pårørende til direkte berørte, har Region Sjælland oprettet en særlig krisetelefon på 61 50 70 36.

Du kan også kontakte Røde Kors’ hjælpelinje på tlf. 35 29 96 60

Læs også