https://imgix.femina.dk/2022-08-03/20220803-074858-2-4296x2864ma.jpg
Abort

Kansas stemmer for at bevare retten til abort

3. august 2022
Af Silje Qvist
Foto: Evert Nelson/SIPA/Ritzau Scanpix
En stor sejr for pro-choice-bevægelsen. Den konservative stat Kansas stemmer for at beholde retten til abort som den første amerikanske stat

I går stemte borgerne i den konservative delstat Kansas for retten til at bevare abort. Det betyder altså et nej til en ændring i statens grundlov, der kunne have fjernet rettigheden.

Flertallet stemte for at bevare abortrettighederne med 59 procent, mens de resterende 41 procent stemte imod. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Denne afstemning var den første af sin slags, siden USA’s højesteret i juni valgte at omstøde den banebrydende ’Roe mod Wade’-afgørelse fra 1973, der sikrede, at ingen stat kunne fratage kvinder retten til abort.

De resterende stater mangler fortsat at stemme om deres lovgivning. Men afstemningen i Kansas er afgørende for mange af de omkringliggende stater, der har holdt nært øje med gårsdagens resultatet.

Kansas er omgivet af stater som Missouri, Oklahoma og Texas, som er nogle af de mest begrænsende stater på abortområdet.

Derfor rejser mange kvinder til Kansas for at få foretaget aborter.

I Kansas kan man få en abort frem til uge 23 i graviditeten. Det kræver en 24-timers venteperiode, fra beslutningen er taget, og forældrenes samtykke hvis vedkommende er mindreårig.

Afstemningen i Kansas viser os, at spørgsmålet om abortlovningen har enorm betydning for den amerikanske befolkning og kommer til at have en stor betydning for de amerikanske vælgere, når midtvejsvalget skal stå i november.

Man forventer at flere afstemninger om retten til abort vil stå i efteråret bl.a. i stater som Kentucky, Californien, Vermont og muligvis Michigan.

Selv den amerikanske præsident Joe Biden kommenterede på afstemningens resultat.

- Denne afstemning gør det klart, hvad vi ved: Størstedelen af amerikanerne er enige om, at kvinder skal have adgang til abort og skal have ret til at træffe deres egne beslutninger, når det kommer til sundhed, sagde Biden.

Læs også