Samfund
28. september 2023

Kære gravide, her er en blankocheck til at lyve for din kommende arbejdsgiver

Kære gravide kvinde. Eller dig, der prøver at blive gravid. Jeg ville virkelig ønske, at jeg havde et mindre deprimerende råd, skriver femina updates chefredaktør, Anne Wittorff Rusbjerg.
Af: Af Anne Wittorff
Anne Wittorff Rusbjerg

Foto: Emma Line Sejersen

Anne Wittorff Rusbjerg er chefredaktør på femina update. Kommentaren er et udtryk for skribentens holdning.

Jeg ville ønske, at verden var anderledes. Jeg ville ønske, at nyheden om en graviditet kun blev mødt med glæde. At vi alle sammen åbent og ærligt kunne dele alting med hinanden.

Sådan er virkeligheden desværre ikke. Ikke lige nu i hvert fald.

I et interview med TV 2 Echo fortalte Signe i sidste uge, hvordan hun blev afvist til et job, fordi hun var gravid.

Der var ikke så meget at diskutere i den sag. Forklaringen fik hun på sms:

“Jeg tror desværre, det bliver svært for os at få til at hænge sammen”, skrev de.

Det er sjældent, at en arbejdsgiver er så ærlig, og derfor er det umuligt at vide, hvor ofte kvinder rent faktisk bliver valgt fra til jobs, fordi det er deres biologiske lod at være den, der bygger en baby.

Men der er ingen tvivl om, at det sker. Ifølge en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder fra 2015 har næsten hver anden kvinde og hver fjerde mand oplevet en eller flere former for diskrimination i forbindelse med en graviditet.

Selvom mange arbejdsgivere er både fornuftige og sympatiske, er faktum, at det ofte er besværligt for en arbejdsgiver, når en medarbejder bliver gravid eller skal på barsel. Der hersker også en fortælling om, at det i mange tilfælde er meget dyrt for virksomheden. En myte, konkluderer forskning fra 2020.

Er det et problem, ja.

Bør det være dit problem - dig, der står og skal på barsel? Nej.

Og derfor vil jeg gerne være den, der minder alle kommende forældre om, at de har en fribillet. At der i loven findes en blanko-check til dig, der gerne vil vente med at dele nyheden - måske fordi du er på jagt efter et nyt arbejde.

Du må gerne lyve.

Som gravid har du pligt til at dele det med din arbejdsgiver tre måneder før din terminsdato.

Før den dato er du ikke forpligtet til at dele noget som helst.

Og du skal ikke have dårlig samvittighed, når du lyver.

Det er ikke din skyld, at vi som samfund stadig bilder hinanden ind at kvinder - og i dette tilfælde mødre - er en underskudsforretning.

Jeg ved godt, at en stor fed løgn ikke er noget særlig godt udgangspunkt for et tillidsfuldt samarbejde. Jeg sætter meget stor pris på, at mine medarbejdere er ærlige overfor mig - og synes, at det giver mig mulighed for at være en bedre leder for dem.

Så jeg ville virkelig ønske, at situationen var en anden.

Ikke mindst fordi det ikke nødvendigvis er særligt nemt eller sjovt at skjule en graviditet.

Men alternativet er, at det er dig - dig, der er gravid, der skal bære byrden for systemets fejl på dine skuldre.

Problemet rammer også fædre, der skal på barsel. De skal varsle deres arbejdsgiver senest fire uger før fødslen, hvis de vil holde orlov før barnet er ti uger.

Jeg har selv prøvet at lave baby-matematikken. Ikke i forbindelse med et nyt job, men imellem mine graviditeter. For hvor længe skulle der gå, før jeg kunne tillade mig at blive gravid igen?

Jeg var ovenikøbet sygemeldt under dele af min graviditet, og selvom jeg altid oplevede stor forståelse fra min arbejdsgiver, havde jeg dårlig samvittighed. Dårlig samvittighed over ikke at kunne bidrage (nok). Dårlig samvittighed over at være til besvær.

Jeg ved, at jeg ikke er alene med de følelser.

Den dårlige samvittighed er vel nærmest en konstant for de fleste forældre.

Men det er på tide, at vi stopper med at have dårlig samvittighed over at få børn.

Uanset hvornår de kommer.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også