Samfund
3. februar 2023

Iransk kvinde spillede skak uden tørklæde – nu må hun ikke vende hjem, før hun siger undskyld

Den iranske regering har krævet, at hun fortæller, at det var et pres fra Vesten, der fik hende til at spille uden hijab.
Af: Af Signe Larsen
Sara Khadem

Foto: Pavel Mikheyev/Reuters/Ritzau Scanpix

Under en international skakturnering i december 2022 lod 25-årige iranske Sara Khadem sit mørke hår hænge løst. Nu må hun ikke vende tilbage til Iran.

Det vakte med det samme opsigt internationalt, da hun droppede at bære hijab ved skakbrættet, fordi det iranske præstestyre kræver, at kvindelige sportsudøvere bærer den obligatoriske hovedbeklædning.

Det gjorde hun ikke, og nu kan hun ikke vende hjem til Iran, fordi hun har afvist en ordre fra regeringen om at optage en video, hvor hun siger undskyld for at lade håret hænge løst. Det skriver DR.

I videoen skulle hun blandt andet sige, at et pres fra Vesten var skyld i, at hun deltog i VM i lynskak uden tørklæde.

– Det havde jeg ikke tænkt mig at gøre, siger Sara Khadem ifølge DR til den britiske avis The Telegraph.

Hun fortæller, at det ville være hyklerisk og respektløst over for hendes folk.

Den manglende hovedbeklædning blev med det samme set som støtte og solidaritet til anti-regeringsprotesterne i landet.

Optøjerne startede, efter den 22-årige iranske-kurdiske kvinde Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetægt, da hun blev tilbageholdt for "upassende påklædning", fordi hendes tørklæde sad forkert.

Efter skakturneringen flyttede Sara Khadem til Spanien med sin mand og deres børn. Hun savner sine forældre i Iran og frygter for deres sikkerhed.

Det er ikke første gang, at iranske sportsstjerner har vist deres utilfredshed med regeringen.

Den iranske klatrer Elnaz Rekabi klatrede sig i oktober til en fjerdeplads i de asiatiske mesterskaber – uden hijab. Hun forklarede dog efterfølgende, at det var et uheld, at hun ikke havde tørklæde på, da hun klatrede.

Angiveligt blev hun presset til at komme med den udmelding.

Andre iranske sportsfolk har også vist støtte til demonstranterne – eksempelvis under VM i fodbold i Qatar, hvor det iranske landshold nægtede at synge med på deres nationalsang forud for deres første kamp.

Læs mere om:

Læs også