https://imgix.femina.dk/2022-11-22/20221121-195611-L-2302x1465ma.jpg
Samfund

Iranske fodboldspillere nægtede at synge nationalsang i solidaritet med demonstranter

22. november 2022
Af Signe Larsen
Foto: Marko Djurica/Reuters/Ritzau Scanpix
Nogle skråler højt med, andre lægger hånden på hjertet. Men de iranske fodboldspillere fortrak ikke en mine.

VM-fodboldspillerne, der i disse dage repræsenterer deres nationer i Qatar, synger stolt med på deres nationalsange inden kampstart.

Men da det var Irans tur til at spille mandag, stod spillerne på rad og række med helt forstenede ansigtsudtryk. Ingen af dem sang med forud for kampen.

Det skriver The Guardian.

At de ikke sang med bliver set som et forsøg fra landsholdet på at distancere sig fra Irans regering og de voldelige sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker i landet, der foregår lige nu.

På stadion blev der også buhet højt på lægterne, mens nogle holdt plakater oppe med ord som “Women, life and freedom.”

En iransk fodboldfan fortalte til The Guardian, at han til fodboldkampen havde iført sig en almindelig, sort T-shirt i stedet for landsholdstrøjen - også for at støtte protesterne i landet og for at tage afstand fra regimets brutalitet og drab af civile.

En anden iransk fan gav udtryk for, at “det her bare var en fodboldkamp”.

- Vi burde heppe på alle de mennesker i Iran, der kæmper for frihed og for basale menneskerettigheder, sagde han.

Spilleren Sardar Azmoun skulle også tidligere have skrevet på Instagram, at han i værste fald bliver smidt af landsholdet, men at det vil være en lille pris at betale i kampen for at kvinder kan gå med håret frit i Iran.

Det er ikke bare fodboldspiller, der har vist deres opbakning til protesterne i landet.

Flere iranske sportsstjerner som wrestlere, bueskyttere og bjergbestigere har også protesteret ved forskellige internationale sportsbegivenheder, herunder nægtet at bære hijab.

Menneskerettighedsorganisationer anslår ifølge The Guardian, at flere end 450 mennesker er døde, siden protesterne startede i Iran for godt ti uger siden.

Læs også