https://imgix.femina.dk/2022-12-28/20221228-121254-5-5472x3648ma_0.jpg
Samfund

Iransk skakspiller vækker opsigt: Spiller uden tørklæde

28. december 2022
Af Signe Larsen
Foto: Pavel Mikheyev/Reuters/Ritzau Scanpix
En iransk skakspiller har deltaget i en international turnering uden hijab. Hendes manglende tørklæde bliver set som støtte og solidaritet til anti-regeringsprotesterne i landet.

Den 25-årige iranske skakspiller Sara Khadem deltog mandag i en international skakturnering i Kasakhstan – uden hijab, der ellers er påkrævet af det islamiske præstestyre i Iran, der har strenge regler om kvinders påklædning.

Det ses på flere billeder fra turneringen, at Sara Khadem derimod har ladet sit mørke hår hænge løst ned over sine skuldre.

Sara Khadem er dermed den seneste af flere iranske sportskvinder og -mænd, der har optrådt ved sportskonkurrencer og begivenheder uden hijab – eller som på anden måde har vist sin utilfredshed med regimet. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Selv har Sara Khadem endnu ikke kommenteret sin påklædning.

Hun er ikke den første sportsstjerne, der har vakt opsigt ved at konkurrere uden tørklæde.

Det samme skete, da den iranske klatrer Elnaz Rekabi i oktober klatrede sig til en fjerdeplads i de asiatiske mesterskaber – uden hijab. Hun forklarede dog efterfølgende, at det var et uheld, at hun ikke havde tørklæde på, da hun klatrede.

Andre iranske kvinder, som har deltaget i konkurrencer i udlandet – uden tørklæde – har fortalt, at de har oplevet et pres fra de iranske myndigheder for at udkomme med lignende undskyldninger, fortæller Rana Rahimpour ifølge BBC.

Netop kravet om at kvinder skal bære hijab har været omdrejningspunkt for de sidste måneders anti-regeringsprostester i Iran.

De startede, da den 22-årige iranske-kurdiske kvinde Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetægt, efter hun blev tilbageholdt for "upassende påklædning".

Siden er der set talrige eksempler på kvinder, der har fjernet deres tørklæder på gaden, klippet deres hår af eller brændt dem.

Andre iranske sportsfolk har også vist støtte til demonstranterne – eksempelvis under VM i fodbold i Qatar, hvor det iranske landshold nægtede at synge med på deres nationalsang forud for deres første kamp.

Khadem er den eneste iranske kvinde, der deltager i skakturneringen, som løber indtil den 30. december. Hun er rangeret som 804 i verden, ifølge det internationale skakforbunds hjemmeside.

Læs også