Iranske kvinder
Iran

Iran arresterer skuespillere for at fjerne deres tørklæder

21. november 2022
Af Aja Nøhr Larsen
Foto: Atta Kenare/AFP/Ritzau Scanpix
To iranske skuespillere er blevet arresteret, fordi de offentligt har fjernet deres hovedtørklæde og har udtrykt solidaritet med den folkelige protestbevægelse, der lige nu sker i Iran.

”Måske bliver dette mit sidste indlæg.”

Sådan skrev den iranske skuespiller Hengameh Ghaziani sammen med en video, hun offentliggjorde lørdag på sin Instagram.

Efterfølgende er hun blevet arresteret, ligesom flere andre prominente iranere, der offentligt har modsat sig regimet. Det skriver The Guardian.

I videoen ser man Hengameh Ghaziani, der uden at sige noget, vender sig om og binder en hestehale i sit hår.

"Fra dette øjeblik, uanset hvad der sker med mig, skal du vide, at jeg som altid er sammen med det iranske folk indtil mit sidste åndedrag," skriver hun i opslaget.

Hendes profil på Instagram er nu blevet slettet.

Videoen er blevet delt på fansider for skuespilleren:

Sidste uge beskyldte hun i et opslag den "barnemorderiske", iranske regering for at "myrde" mere end 50 børn.

Ifølge The Iran Human Rights har statens indgreb mod demonstranterne kostet mindst 378 menneskeliv. Iblandt dem er 47 børn.

Også den prisvindende skuespiller Katayoun Riahi er arresteret, blandt andet efter hun i september gav et interview til det London-baserede Iran International TV – et medie som ikke er i høj kurs hos det iranske regime.

Her har hun både udtrykt solidaritet med den bølge af protester, der har skyllet gennem Iran siden 22-årige Mahsa Amini’s død. Katayoun Riahi kritiserede også den obligatoriske hijab, som hun heller ikke bare under interviewet.

Ifølge iranske statsmedier er begge skuespillere blevet arresteret for at opildne til og støtte "optøjerne", som regeringen kalder dem, og for at kommunikere med oppositionsmedier.

Irans statsdrevne nyhedsbureau IRNA kalder kvindernes opslag på sociale medier for ”provokerende”.

Indtil videre har de iranske myndigheder afsagt dødsdomme til seks personer, som er anholdt på grund af demonstrationerne. Amnesty International udtaler, at mindst 21 personer er blevet sigtet for forbrydelser, der kan resultere i dødsstraf.

Læs også