Birgitte Rav Degenkolv
Fødegangen

Hvidovre Hospitals direktør svarer på kritik: ”Vi ville gerne ansætte 25 jordemødre i morgen, hvis nogen ville tage jobbet”

26. november 2021
af Katrine Rosenbæk
Foto: PR
”Vi vil rigtig gerne bygge vores fødeafdeling op igen, og jeg gør allerede stort set alt, hvad jeg kan,” siger Birgitte Rav Degenkolv, direktør på Hvidovre Hospital. Hun svarer på kritikken, der kommer fra 105 af hospitalets jordemødre.

Størstedelen af jordemødrene på Hvidovre Hospital kan ikke længere stå inde for patientsikkerheden. De frygter, at et barn dør på grund af travlhed.

Sådan lød det onsdag fra 105 jordemødre fra Hvidovre, som alle havde underskrevet et brev adresseret til blandt andre hospitalets ledelse.

Nu svarer direktør Birgitte Rav Degenkolv på kritikken.

Kan vi være tjent med denne situation?

– Nej, det kan vi ikke. Situationen er bekymrende, arbejdsmiljøet er ikke godt, og jeg har stor respekt for, at jordemødrene melder ærligt ud. Vi ville gerne ansætte 25 jordemødre i morgen, hvis nogen ville tage jobbet. Vi vil rigtig gerne bygge vores fødeafdeling op igen, og vi afsøger alle muligheder og gør stort set alt, hvad vi kan, siger hun.

Birgitte Rav Degenkolv nævner blandt andet et løntillæg, som skal fastholde de nuværende jordemødre, mentorordninger, og så arbejder afdelingen på højtryk for at rekruttere flere jordemødre. Men for hende er der et alvorligt problem:

– Hvordan kommer man ud af den onde cirkel, regionen så længe har befundet sig i, hvor så mange jordemødre ikke vil tage arbejde på hospitalerne?

Har du de rammer, du skal have fra regionen for at kunne afhjælpe problemet?

– Det er svært at svare på, for jeg ved endnu ikke, om de midler, der er tildelt fra regionen til området i år og næste år, er tilstrækkelige. Jeg vil have nok til at øge normeringen, men hvis der lægges yderligere opgaver oven i, kan det godt være, der skal flere midler til. Lige nu arbejder vi næsten fra dag til dag med at at få det til at hænge sammen.

Hvem bærer ansvaret, hvis et barn dør hos jer på grund af travlhed?

– Ultimativt er det hospitalets ansvar at stille de rigtige rammer til rådighed, så det ikke sker. Men vi leder ikke efter syndebukke, når der sker utilsigtede hændelser. Det vigtige er at analysere hændelsen og lære af den. Den tilgang har vi haft i mange år.

Men kan du stå inde for det, hvis det sker?

– Nej, men nu har jeg jo ansvaret for at drive hospitalet, og jeg og afdelingens ledere gør alt, hvad vi kan, for, at der ikke sker utilsigtede hændelser.

Læs også