Kira Marie Peter-Hansen
Samfund

Hun var den yngste parlamentariker nogensinde. I går gjorde hun noget, der aldrig er gjort før

10. juni 2024
Af Heidi Kirkeby Mogensen
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Første gang Kira Marie Peter-Hansen blev valgt, var hun kun 21 år, og dermed den yngste i Europa-Parlamentet nogensinde. Vi tegner et portræt af den 26-årige politiker, der ifølge en måling er den mest indflydelsesrige, danske europaparlamentariker.

SF blev den helt store vinder ved søndagens europaparlamentsvalg. Partiet fik nemlig flest stemmer – og overhalede både Socialdemokratiet og Venstre indenom. Og det er altså første gang SF er større end Socialdemokratiet ved et valg, skriver Altinget.

I spidsen for partiets EU-kampagne stod 26-årige Kira Marie Peter-Hansen.

Hun blev allerede valgt ind i Europa-Parlamentet som 21-årig og blev dermed den yngste parlamentariker nogensinde. Så da Margrete Auken sidste år meldte ud, at hun ikke tog endnu en valgkamp efter næsten 20 år i Europa-Parlamentet, blev Kira Marie Peter-Hansen SF’s spidskandidat.

Parlamentarikeren, der blandt andet har haft sloganet: "Vores bedste mand i EU er en kvinde", fik flest personlige stemmer ved gårsdagens valg.

En måling fra februar i år foretaget af analysevirksomheden EU Matrix konkluderede, at Kira Marie Peter-Hansen var den mest indflydelsesrige danske parlamentariker i Bruxelles.

I et interview med Politiken har hun tidligere fortalt, at hun meldte sig ind i SF Ungdom som 16-årige. Hendes idol var Helle Thorning-Schmidt, og hun var også den første, hun gav et like på Facebook.

Senere blev hun kampagnekoordinator for Astrid Aller, der stillede op til Borgerrepræsentationen i København – og blev valgt ind.

Og bare to år efter, i 2019, stod hun som nummer fire på SF’s kandidatliste til europaparlamentsvalget. Hun fik 15.765 personlige stemmer, og det gjorde, at hun rykkede op som nummer tre. Og da Karsten Hønge, som var nummer to, valgte Folketinget til og Europa-Parlamentet fra, gav han plads til hende.

Dermed blev hun den yngste parlamentariker i Europa-Parlamentet nogensinde.

Hun nåede et uni-semesters økonomi, inden hun flyttede til Bruxelles.

– Jeg tror, at når jeg kigger tilbage på mit liv om 50 år, vil mit arbejde i Europa-Parlamentet være det, der for alvor formede resten af mit liv, fik mig engageret i politik og gav mig lysten til at bruge alle mine vågner timer på at kæmpe for en bedre verden, har Kira Marie Peter-Hansen tidligere fortalt til Alt for Damerne.

Hun sidder nu som næstforkvinde i De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance – SF’s politiske gruppe i Parlamentet.

Hun har selv fortalt, at hun blandt andet har gjort sig bemærket i både klima og LGBT+-debatten og været en stor del af forhandlingerne med lønåbenhedsdirektivet, der skal give et større indblik i lønforskelle.

SF har fået 17,4 procent af stemmerne – de går fra to til nu tre mandater.

Socialdemokratiet beholder deres tre mandater, men har en tilbagegang på 5,9 procentpoint i forhold til valget i 2019.

DF, Radikale, Moderaterne og Liberal Alliance sikrer sig alle et mandat i Parlamentet. Mens Venstre er blevet halveret og må nøjes med to mandater.

58,2 procent af vælgerne bevægede sig ned i stemmeboksen.

I resten af Europa var det især højrefløjen, der klarede sig godt ved gårsdagens valg.

I Frankrig satte hver tredje vælger kryds ved Marine Le Pen, hvilket fik Macron til at udskrive valg søndag aften. I Tyskland fik det højreorienterede AfD 15 mandater - mod ni ved sidste valg. I Italien, Holland og Østrig går højrefløjen markant frem

Læs også