Eva Riedel, Hellebro
Eva Riedel, Hellebro
Samfund

Hun har mødt hundredevis af unge hjemløse mænd og kvinder. Og på ét punkt adskiller deres oplevelser sig

17. januar 2024
af Nanna Niemann
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Da manglen på boliger fik antallet af unge hjemløse til at eksplodere, stiftede Eva Riedel et værested for unge hjemløse. Arbejdet med de unge har vist hende, at man som kvinde i hjemløshed udvikler andre overlevelsesstrategier, og at kvinderne er langt mere udsat for seksuelle overgreb.

Da Eva Riedel var 15 år gammel, fik hun nok.

Efter forældrenes voldsomme skilsmisse kunne hun ikke holde ud at være derhjemme længere.

Hun pakkede sine ting og troppede op på Hørsholms Kommunes kontor.

I dag ved Eva ikke, hvor hun fik modet fra, men beskeden fra hende til den kommunale medarbejder var klokkeklar:

– Enten så hjælper I mig væk hjemmefra, ellers begynder jeg sikkert at drikke og tage stoffer, og jeg får sikkert fem forskellige børn med fem forskellige mænd. Men en ting er stensikkert, jeg flytter aldrig nogensinde fra den her kommune.

Den melding skulle vise sig at blive hendes redning. Kommunen skaffede hende en bolig. Herfra holdt hun snuden i sporet, som hun siger. Hun passede sin skole og arbejdede næsten alle hverdagsaftener på en restaurant for at tjene penge.

Men hendes valg betød også, at hun, fra hun var 15 år og tre år frem, var helt alene.

– Jeg så ikke min familie, jeg var helt alene. Det var det værste - at sidde alene juleaften eller på min fødselsdag.

Måske er det den tidlige oplevelse af at være alene i verden, der gør, at Eva kan forbinde sig til de unge, der tjekker ind på Hellebro, som hun driver. Hellebro er et værested for hjemløse unge i alderen 18-29.

De usynlige piger

Du ser ikke de hjemløse piger i gadebilledet. De er usynlige og går under radaren. Men de er der.

Selvom der er ved at ske en opbygning af viden på området om unge hjemløse, mangler der stadig tal på omfanget af hjemløse under 18. Vi ved dog, at rigtig mange af dem, der lever i hjemløshed, er under 18 år - og Vibe Klarup, der er generalsekretær i Amnesty, fortæller om piger helt ned til 14 år.

Eva Riedel er stifter af Hellebro, et herberg for unge hjemløse i alderen 18-29. Hun fortæller, at selvom de fleste unge hjemløse er udsatte, er der afgørende forskelle kønnene imellem:

- Det er de homoseksuelle mænd, de transkønnede og kvinderne, der udsættes for seksuelle overgreb. Det er ikke de andre mænd, siger Eva Riedel.

– De har allesammen været udsat for noget. Alle sammen. Uden undtagelse.

Joannahuset, der er landets eneste krisehjem for børn og unge under 18, har registreret 202 børn og unge, der har fortalt, at de lever i en form for hjemløshed.

Ud af dem var 115 piger, 78 drenge og 9 identificerer sig som andet.

Pigerne føler sig ofte utrygge på for eksempel herberger. Derfor lever de tit fra sofa til sofa.

I feminas serie De usynlige piger taler vi med nogle af pigerne om at overleve, men også om deres drømme og håb for fremtiden.

Gennem sit arbejde med Hellebro har Eva Riedel mødt hundredvis af unge hjemløse mænd og kvinder. Det har givet hende en indsigt i miljøer, de færreste af os stifter bekendtskab med.

De fleste unge, der har levet i hjemløshed, har fået tæsk og stjålet deres ting. Mange har en psykisk lidelse eller et misbrug.

Men på et afgørende punkt adskiller gruppernes oplevelser sig.

– Det er de homoseksuelle mænd, de transkønnede og kvinderne, der udsættes for seksuelle overgreb. Det er ikke de andre mænd, siger Eva Riedel.

– De har allesammen været udsat for noget. Alle sammen. Uden undtagelse.

Det er primært det, Eva Riedel betegner som gråzoneprostitution, de hjemløse piger eller kvinder er i risiko for.

Kvinderne føler sig mere udsatte på herberg eller ved at sove på gaden, end mændene gør, og derfor udvikler de andre overlevelsesstrategier.

Det kan være kvinden, der sover på en sofa, og så forventer ham, der ejer den, at hun skal lægge krop til diverse seksuelle ydelser.

Det kan også være unge kvinder i en udsat position på boligmarkedet, der finder sig i overgreb, fordi de ikke har andre steder at tage hen.

Eva Riedel har mødt og talt med flere af dem.

Fra hende, der lejer et værelse til “det hvide ud af øjnene”, og alligevel nægter den mandlige udlejer, at der kan komme lås på døren.

Til kvinden, der bor hos en mandlig udlejer, der insisterer på, at hun skal kysse ham goddag og farvel på munden for at få lov til at bo der.

Antallet af unge hjemløse eksploderer

Ved første øjekast ligner det en tilfældighed, at Eva Riedel, der ingen socialfaglig baggrund har, endte med at drive et herberg for nogle af Danmarks allermest udsatte.

Eva Riedel har en 20 år lang karriere i finansverdenen bag sig. Men i 2014 eksploderede antallet af hjemløse unge i Danmark.

En af årsagerne var manglen på billige boliger, fortæller Eva Riedel og henviser til VIVEs nationale kortlægning af hjemløshed i Danmark fra 2015.

– Den vigtigste grund er, at der ikke findes betalelige boliger i Danmark. En betalelig bolig koster ifølge alle ministerier 3.500 kroner. Det er mange, mange, mange år siden, jeg har kunnet finde noget som helst, der lå til 3.500. Bare et værelse i København koster 6.000 kroner.

Eva Riedel arbejdede på det tidspunkt i et kapitalforvaltningsselskab, der blandt andet forvaltede ejendomme.

Hun indgik en aftale mellem foreningen Hellebro og en porteføljeforvalter om gratis adgang til et lejemål på 700 kvm i to år, der inklusiv drift kostede en million kroner om året.

Takket være civilsamfundet og sit netværk skaffede Eva Riedel donationer til drift som mad og andre udgifter,

– Der er nu så mange unge hjemløse, og vi er enige om, at de ikke skal ind på Mændenes Hjem eller ende ude på Christiania, sagde hun

To år efter, i 2017, gik hun fuldtid på projektet Hellebro, der på det tidspunkt var et værested for unge hjemløse.

– Jeg havde faktisk ikke tænkt mig, at jeg skulle andet end at sætte enderne sammen og strøm til systemet. Men der var ikke nogen, hverken i kommunen eller i de andre ngo'er, der var interesseret i at overtage, så vi endte med at stå med den selv.

I 2019 blev Hellebro til et herberg, der gjorde det muligt for de unge at overnatte. I dag er Hellebro et herberg med 31 pladser og et værested med plads til 120-140 unikke værestedsbrugere.

Hun understreger flere gange, at boligkrisen er en helt afgørende faktor, når det kommer til ungdomshjemløshed. Hun peger på de skyhøje indskud, der skal til for at leje en lejlighed.

Derfor peger hun på et presserende behov for politiske løsninger. Udover det menneskelige tab, der er i en ung, som ender i hjemløshed, er det også en omfattende omkostning for samfundet.

– En ung, der ryger ud over kanten, koster samfundet et sted mellem 18 og 20 millioner kroner i løbet af hans eller hendes levetid. Det kan simpelthen ikke betale sig andet end at se at få hjulpet dem.

En krop for en sofa

Hellebro har flere mandlige end kvindelige brugere, og det skyldes ifølge Eva Riedel, at kvinder i mindre grad benytter herberger end mænd.

– De tror, det er mere sikkert at sove på en fremmed sofa, end det er at tjekke ind på et herberg.

Eva Riedel kan efter at have arbejdet med hjemløse i otte år se nogle klare, tydelige mønstre.

– Alle de unge lever under et gigantisk pres. I alt har 77 procent af de hjemløse unge enten en psykisk sygdom, misbrugsproblemer eller begge dele, fortæller hun og henviser til VIVEs nationale kortlægning af hjemløshed i Danmark 2015.

Men hjemløsheden påvirker kvinder og mænd forskelligt.

– Det er min oplevelse, at mændene bliver udadreagerende, voldelige, højtråbende eller utryghedsskabende, hvor kvinderne oftest bliver indadreagerende og selvmordstruede. Det er kvinderne, vi kører på den lukkede, ikke mændene.

I arbejdet med hjemløshed gjorde hun en anden opdagelse. Halvdelen af de unge hjemløse kommer ikke fra belastede baggrunde.

– Forstår du, hvor sindssygt det er? Alle tror, det er, fordi de kommer fra et eller andet dysfunktionelt hjem, eller der var noget andet i forvejen. Men nej. De bliver hjemløse, fordi der ikke er billige boliger.

Det kan være parret, der går fra hinanden, eller det kan være den unge kvinde, der får sit værelse opsagt, fordi hendes roomie vil have, at kæresten flytter ind i stedet.

Måske kunne det endda have ramt Eva Riedel selv, hvis hun ikke var troppet op på kommunens kontor som 15-årig og havde insisteret på at få hjælp.

– Der kan ske noget med os alle sammen. Der kan ske ting, som gør, at børn lige pludselig virkelig er overladt til sig selv.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også