matilde trobeck
Liv

Det er femte gang, det sker. Men nu vil Matilde Trobeck ikke længere holde det hemmeligt

11. januar 2024
Af Signe Larsen
Foto: Privat
Selv om knap hver femte graviditet ender i spontan abort, er det sjældent noget, vi deler med hinanden. Men det ville influencer Matilde Trobeck ønske, at vi gjorde. Hun er træt af at føle sig alene.

Hun holder nervøst en lyserød graviditetstest i hånden og smiler stort til kameraet. Hun filmer den lille babybule tage form i spejlet. Hun er gravid, glad og spændt.

Pludselig klipper videoen videre, og Matilde Trobeck græder med hovedet i hænderne.

Under videoen på Instagram skriver hun til sine over 100.000 følgere, at hun har aborteret igen. Det er femte gang, det sker for hende.

– Det her er svært at dele. Men jeg synes, at det mangler. Jeg ser det så sjældent. Og det er ensomt, begynder hun opslaget.

I december opdagede hun graviditeten, og hun var både glad og lettet over, at det var gået så hurtigt, efter hun gennemgik en spontan abort i efteråret.

I forvejen har hun to børn med sin mand, og hun mærkede hurtigt de klassiske tegn på graviditet som kvalme og begyndte lige så stille at vokse ud af nogle af sine bukser. Hun googlede babynavne og begyndte at glæde sig til slut-august, hvor hun havde regnet sig frem til, at hun ville have termin.

Men sådan gik det ikke.

Da hun i weekenden kom hjem fra træning og skulle i bad, opdagede hun, at hun var begyndt at bløde. Hun vidste godt, at det ikke nødvendigvis var farligt, for det oplever mange kvinder i løbet af graviditeten. Men alligevel kunne hun mærke, at noget var galt.

Og rigtig nok viste en undersøgelse senere på Herlev Hospital, at graviditeten var gået til et sted mellem uge seks og 10. Lige dér bristede en drøm. Igen.

– Det satte en masse ikke særlig konstruktive tanker i gang. Om at jeg var en dårlig kvinde, for det, jeg er blevet sat på jorden for, er at lave børn – og ikke engang dét kan jeg finde ud af. Jeg var også bange for, at min mand ville blive skuffet, fortæller Matilde Trobeck til femina.

Hun savner, at vi taler endnu mere åbent om at ønske at få børn, om at stå midt i det hele og prøve at blive gravid – men også om de svære følelser, når det ikke går, som man håber.

Spontan abort

  • En spontan abort betyder, at man mister fosteret, inden der er gået 22 uger af graviditeten.
  • I Danmark ender mellem 15 og 20 procent af alle graviditeter i spontan abort, og langt de fleste sker inden for de første 12 graviditetsuger.

Kilde: Sundhed.dk

Det var også derfor, hun besluttede sig for at dele videoen og teksten på sin Instagram-profil. Hun ved, at rigtig mange andre kvinder går igennem det samme.

– Det bliver så ensomt ikke at dele noget om det undervejs. For mange af os er det ikke særlig nemt at blive gravid, men at dele noget om sin graviditet, gemmer vi næsten altid til efter uge 12.

Matilde Trobeck tænker tilbage på første gang, hun oplevede at få en spontan abort. Da hun efterfølgende talte om det, fandt hun ud af, at hendes nabo, som hun havde kendt i årevis, havde været gravid 10 gange og havde to børn.

Men det var ikke noget, de to havde talt med hinanden om. Naboen fortalte det først, da hun fandt ud af, at Matilde Trobeck havde mistet.

– Jeg husker bare, at jeg tænkte: Det burde vi snakke mere om. For det er så ensomt at gå med alene. Ens partner forstår jo ikke, hvad man går igennem fysisk. Det er ikke ham, der skal skifte bind og se, hvad der kommer ud, eller gennemleve de voldsomme smerter.

Hun beskriver, at der er mange følelser forbundet med at få en spontan abort. Selv har hun blandt andet svært ved at give sig lov til at være ked af det, fordi hun ikke var længere henne i graviditeten.

Derudover har hun to sunde børn og et dejligt liv, så kan hun overhovedet tillade sig brændende at ønske sig et barn mere?

– Og hvis vi er så heldige, at jeg bliver gravid igen på et tidspunkt, så er det mig, der igen skal gå med frygten for, at det sker igen. Det er mig, der skal gå og mærke efter den murren i maven.

Bekymringerne om, at hun måske ikke kan glæde sin mand med et barn mere, tynger hende også.

Men for nu er hun overvældet – på den gode måde – over responsen fra kvinder landet over, der har læst med på hendes Instagram.

– Jeg synes, det bliver negligeret, hvor voldsomt det er at få en spontan abort. Det var også min motivation for at råbe lidt op om det. Og så viser responsen også bare, at der er virkelig mange kvinder, der har nogle af de samme følelser som mig. Jeg ved, at jeg ikke er alene, og det er de heller ikke.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også