Louisiana abort
Abort

Hun er gravid i 13. uge, men venter bare på fosteret dør: "Det virker som om, Louisiana er det sværeste sted at få en abort"

19. august 2022
Af Signe Thomsen
Foto: Samuel Corum/AFP/Ritzau Scanpix
Staten Louisiana har nu indført næsten totalforbud mod aborter. En lovændring som Nancy Davis nu oplever de voldsomme konsekvenser af.

Siden USA’s Højesteret omstødte Roe v. Wade afgørelsen, som siden 1973 ellers har sikret amerikanske kvinders ret til abort, har flere konservative stater haft travlt med at indføre totalforbud mod abort.

En lov den amerikanske stat Louisiana også straks har indført. Det skriver det amerikanske medie Vice News. Det går nu ud over amerikanske Nancy Davis, som står i et svært dilemma.

En kortvarig lykke

Den 36-årige Nancy Davis og hendes kæreste var ellers lykkelige. De var gravide med deres andet barn i tiende uge. Spændte og forventningsfulde tog de til den første ultralydsscanning på Women’s Hospital i Louisiana.

Scanningen, som viser fosterets tilstand, vendte op og ned på deres drømme.

En unormal ultralyd afslører, at fosterets hjerneskal mangler. Og lægen fortæller, at det er en tilstand, som det umuligt vil overleve.

Nancy begynder at forberede sig på en abort. Den vil koste hende 5000 dollars, men det viser sig at være den mindste udfordring.

Deres ufødte barn får konstateret akrani – medfødt hel eller delvis mangel af hjerneskal. En meget sjælden diagnose, som ikke står på Louisianas Department of Health's liste over kvalificerede betingelser for abort.

Derfor bliver Nancy Davis nægtet abort. Sådan skriver det canadisk-amerikanske magasin, Vice News.

Det sværeste sted at få en abort?

I dag er Nancy 13 uger henne i sin graviditet. Og står overfor en beslutning om, hvorvidt hun vil fortsætte graviditeten de resterende 27 uger. Eller om hun skal krydse Louisianas grænse og søge mod andre stater, hvor hun kan få en abort.

– Det er hårdt at vide, at jeg bærer barnet vel vidende om, at jeg kommer til at begrave det kort efter fødslen, siger hun til Vice News.

Afskaffelsen af Roe v. Wade har fået abortforkæmpere i Louisiana til at råbe op. Men i fredags ​​besluttede Louisianas Højesteret at lade statens næsten totale abortforbud forblive.

Selv i tilfælde af voldtægt eller incest er forbuddet ikke til at gradbøje.

Abort er kun tilladt, hvis der er tale om en livstruende situation for moderen. Eller hvis fosteret har en diagnose, som er nævnt på den såkaldt liste over kvalificerede betingelser for abort.

Flere læger kritiserer, overfor det amerikanske medie Nola, listen for at være mangelfuld.

Nancy Davis håber derfor, at Louisiana vil se på usædvanlige situationer. Men det ligner en håbløs kamp.

– Det virker som om, Louisiana er det sværeste sted at få en abort. De vil ikke engang sige ordet, siger Nancy Davis til Nola.

Læs også