børn
Samfund

Her skal børnehaver og vuggestuer lukke en halv time tidligere om mandagen: "Det vil være ubelejligt for nogle"

1. maj 2023
Af Citathistorie fra TV 2 Østjylland
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Aarhus Kommune skulle finde besparelser, og de har vurderet, at denne løsning gør "mindst ondt".

Denne artkel blev første gang bragt af SE og HØR. Dette er en redigeret version.

Fra den 1. maj har du en halv time mindre at køre på, hvis du er forælder til et barn, der skal hentes i en aarhusiansk børnehave eller vuggestue.

Da politikerne i Aarhus Kommune sidst i 2022 sad med kuglerammen og regnede på, hvor det var muligt at finde besparelser i budgettet for 2023 til 2026, besluttede de blandt andet, at alle dagtilbud skal lukke klokken 16.30 frem for klokken 17 om mandagen – ligesom om fredagen.

Det skriver TV 2 Østjylland.

Kommunen mener, at de på den måde kan spare 1,7 millioner kroner om året, fordi de i alt 26 timer om året i hver institution sammenlagt – altså, for alle de mere end 300 daginstitutioner – svarer til fem årsværk i form af tre pædagoger og to pædagogmedhjælpere.

– Vi kunne se, at det var relativt begrænset, hvor mange børn der bliver passet i ydertimerne, og vi har vurderet, at lukningen gør mindst ondt om eftermiddagen. Hvis de åbnede en halv time senere om morgenen, ville det gøre livet mere besværligt for flere, siger Nikolaj Harbjerg, der er økonomi- og administrationschef hos Børn og Unge i Aarhus Kommune, til TV 2 Østjylland.

Beslutningen blev formelt truffet af byrådet den 15. december sidste år, da 30 af 31 medlemmer stemte for.

– Det er klart, at vi helst var fri for at lave sådan en reduktion af serviceniveauet, for ja, det vil være ubelejligt for nogle, men vi mener, at vi har fundet frem til den løsning, der gør mindst ondt i en tid, hvor vi er nødt til at vende hver en sten i den kommunale økonomi, siger Nikolaj Harbjerg til TV2 Østjylland.

Læs også