Simon Spies
Kommentar

Frisind er ikke magtmisbrug. Og magtmisbrug er ikke sjovt.

30. august 2022
Dorthe Kandi
Foto: Ebbe Andersen/Ritzau Scanpix
Overgreb har altid fundet sted – det der er den store og vigtige forskel er, at vi OMSIDER flytter skammen fra ofrene til overgreb til de rette ejermænd: overgrebsmændene, skriver Dorthe Kandi.

Dorthe Kandi er mediechef på femina. Kommentaren er et udtryk for skribentens holdning.

“Vi lever i en ekstremt enøjet tid” skrev en mand i en kommentar på Twitter omkring hele Spies-sagen, hvor vi nu ENDELIG tager et opgør med den ulækre iscenesættelse af, at har du penge kan du få alt – også skyklapper på alle omkring dig – og du kan endda mishandle piger og kvinder, hvis bare du betaler …

Kommentaren, som faldt til et indlæg af forfatter og journalist Rikke Viemose på Altinget.dk, var selvfølgelig ment negativt – altså at vi lever i en tid, hvor “mænd bliver fyret for næsten ingenting” som herren skrev.

Altså nu blev Spies jo ikke fyret men tværtimod hyldet. I årevis. Både før og efter sin død.

Og i mine øjne (og mange andres) blev han ophøjet og ligefrem båret frem af medierne og store dele af befolkningen med det, der vel næsten kun kan betegnes som lukkede øjne?

Så hvis vi nu omsider har åbnet det ene øje, så hurra!

Hurra for at åbenlys skrupelløshed og udnyttelse ikke længere betragtes som excentrisk og underholdende af flertallet. Det gjorde det dengang, og jeg er sikker på, at hvis nogen dengang havde råbt op, var de blevet grinet ud og havde fået at vide, at de var snerpede og imod frisind.

Og måske endda ‘at det jo bare er lidt sjov’.

Men frisind er ikke magtmisbrug. Og magtmisbrug er ikke sjovt.

At udse sig piger fra ressourcesvage kår er klassisk udnyttelse – og det er i den grad at holde hænderne op for det ene eller begge øjne, at lægge ansvaret over på pigerne eller deres forældre. Spies vidste, hvad han gjorde – og det gjorde mange omkring ham også.

I mellemtiden er vi bare begyndt at gøre op med den magtesløshed overfor magt og penge, som de færreste troede, vi kunne ryste af os.

Jeg er totalt tilhænger af den seksuelle frigørelse i 70’erne. Jeg ville ønske, jeg havde rendt rundt med bare bryster og blomster i håret dengang. Men intet er sort/hvidt, og at nogle udnytter deres magt, eksisterer til alle tider. Også før ’fri sex’ bølgede igennem Danmark.

Overgreb har altid fundet sted – det der er den store og vigtige forskel er, at vi OMSIDER flytter skammen fra ofrene til overgreb til de rette ejermænd: overgrebsmændene.

Og ja, det er oftest mænd – fordi vi stadig har en samfund hvor flere mænd har magt i alle former. Men hvis du er i tvivl, så ja, jeg synes det er lige så slemt, hvis kvinder misbruger magt.

Og det er ALT for enkelt at tro, at hvis vi afskaffer ’fri sex’ så stopper overgreb. Tværtimod.

Der er masser af overgreb også i lande, hvor piger og kvinder ikke har den mindste mulighed for at sige fra eller melde overgrebet til myndighederne.

Nu hvor vi efter #metoo netop har fået endnu mere fokus på samtykke – på lyst – på at sex ikke kun skal have et traditionelt mandligt fokus på penetration og udløsning – så åbnes der virkelig for fri sex.

Vi er i gang med en længe ventet kultur- og normændring. Og nu hvor vi har åbnet det ene øje, ser jeg frem til at vi står med begge øjne vidtåbne og er helt enige om at sex og magtmisbrug er så klam en kombination, at vi råber det højt med det samme – uden skyklapper, sammenknebne øjne og værdiløse argumenter om ’en anden tid’.

For ja, nu har vi en anden tid – og tak for det. En tid hvor at være et ’dygtig røvhul’ bare slet ikke er noget at prale af – og slet ikke er noget, vi tolererer. For vi ved godt alle sammen, at det simpelthen er for sølle at lukke øjnene for den slags.

Læs også