Spies
Dokumentar

Det er nu gået op for rejseselskab, at Simon Spies ikke er en, man praler med

23. august 2022
Af Signe Thomsen
Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix
Nu har Spies-koncernen ændret holdning. Grundlæggeren skal ud af markedsføringen.

Siden blev desværre ikke fundet.

Sådan står der i dag på Spies Rejsers forside for presseinformation. Ifølge Journalisten stod der for en uge siden:

– Simon Spies’ ånd lever i den grad videre i Danmarks største rejsekoncern.

Men nu genovervejer koncernen, om Simon Spies stadig fortjener den hyldest.

Gennem hele koncernens historie har stifteren, Simon Spies, været en vigtig del af brandets identitet.

– Men den slags skal være slut nu, siger Spies’ direktør, Jan Vendelbo, til Jyllands-Posten.

Udtalelsen kommer efter en ny DR-Dokumentar, Spies og morgenbolledamerne, kaster nyt lys på, hvor groft den såkaldte rejsekonge udnyttede unge piger og betalte dem for seksuelle ydelser.

Krænkelser som ansatte i Spies-koncernen medvirkede til ved blandt andet at ansætte og aflønne de unge piger.

Alle vidste det

Simon Spies’ seksuelle lyster og udnyttelse af meget unge piger har aldrig været hemmelig for offentligheden. Tværtimod skete det ofte for rullende kameraer. Og pressen åd det råt.

Også internt var hans adfærd en del af kulturen.

– Morgenbolledamer var en del af kulturen. Det var noget alle i Spies-koncernen vidste, sådan siger Lise Lotte Breeden, som var direktørlæring i Spies-koncernen i 1976-1977, i DR-dokumentarens første afsnit.

På trods af det er Simon Spies sidenhen blevet hyldet i koncernens markedsføring. Men nu hvor mediebilledet sætter fokus på hans krænkende adfærd, får det koncernen til at ændre holdning.

– Vi må reflektere over, hvordan vi har formuleret de ting. For os er Spies-ånden ikke de ting, som Simon Spies gjorde, men det er det at arbejde i Spies Rejser og være med til at sende rigtig mange danskere af sted på ferie, siger direktør Jan Vendelbo til Jyllands-Posten.

Ingen undskyldning?

Flere af de piger, som har været offer for Simon Spies’ grænseoverskridende handlinger, kræver nu en undskyldning fra koncernen.

Men selv om en undskyldning blot er et lille plaster på de omkostningsfulde hændelser, har Spies-koncernen endnu ikke givet den.

Koncernen har afvist at lade sig interviewe, men tager, i et skriftligt svar til DR, afstand til Simon Spies’ handlinger.

– Det har intet til fælles med Spies Rejsers værdier. Det er 38 år siden, Simon Spies døde. Siden da har vi haft fire forskellige ejere og er et helt andet sted i dag, i en helt anden tid,” skriver Spies-koncernen til DR.

Læs også