Samfund
18. september 2023

Fire "vitale" faggrupper skal have mere i løn: "Det gør mig faktisk ret vred"

Regeringen vil give fire “vitale” faggrupper mere i løn. Jordemødre føler sig overset.
Af: Af Siri Franceschi
Jordemødre

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Pædagoger, sygeplejersker, sosu’er og fængselsbetjente skal have mere i løn, fordi disse faggrupper ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) er “vitale” for velfærdssamfundet, det udtalte hun i et interview med TV 2 i går aftes.

Udtalelsen kommer, efter at Mette Frederiksen i oktober sidste år, få dage før folketingsvalget, lagde op til, at udvalgte faggrupper i den offentlige sektor skulle have mere i løn. Dengang ville hun ikke kommentere på, hvilke grupper der var tale om.

Udover at de fire faggrupper ifølge statsministeren er “vitale for, om et velfærdssamfund fungerer eller ej,” har regeringen også vurderet ud fra, hvilke jobfunktioner vi “som samfund har behov for at sige en særlig tak for.”

Men at statsministeren kun nævner fire faggrupper i denne sammenhæng, er for jordemoder Huda Al-Kabani, der er en del af foreningen Jordemødre for Ligeløn, svært at forstå.

– Jeg synes, det hele virker lidt fjollet, siger hun, og det gør mig faktisk ret vred.

– Det er så udefinerbart at sige, fordi alle, der arbejder i sundhedsvæsenet og i velfærdsfag, jo er absolut vitale, og at hun ikke inkluderer graviditet og fødsler i den forbindelse, kan jeg slet ikke forstå.

Derfor håber Huda Al-Kabani også, at jordemødre bliver inkluderet blandt de faggrupper, som regeringen mener, skal have mere i løn.

– Jeg tænker da absolut, at regeringen kommer til at inkludere os, og hvis ikke, kan vi jo bare nikke genkendende til, hvordan de udsulter fødegangene, og forsømmer hele fødeområdet og den del af sundhedsvæsenet som omhandler kvinder allermest.

– Man leder som jordemoder efter et håb om at blive værdsat for det arbejde, man gør, men det er absolut ikke en forventning længere, desværre, siger Huda Al-Kabani.

Regeringens lønløft er især målrettet de steder i det offentlige, hvor der er rekrutteringsproblemer, og netop derfor er det også helt absurd, at jordemødre ikke er nævnt, mener Huda Al-Kabani.

De sidste år har der nemlig været massivt fokus på det pres, der hersker på mange af landets fødegange grundet blandt andet personalemangel. Det har femina update skrevet adskillige artikler om. Senest om akut mangel på jordemødre på Hvidovre Hospitals fødeafdeling.

– Hvis vi ikke bliver tilgodeset, så kommer flugten fra fødegangene til at fortsætte. Spiralen fortsætter, hvor folk bliver uddannet, bliver ansat og så siger op.

Men er det mere i løn, I har brug for – eller handler det mere om bedre arbejdsvilkår?

– Vi skal 100 procent have mere i løn, fordi det arbejde, vi udfører, er så afgørende. For det første arbejder vi akut, for det andet er vagtbelastningen enormt stor, fordi kvinder føder hele døgnet, og for det tredje så har vi et selvstændigt virksomhedsområde, hvilket vil sige, at vi varetager fødslen fra ende til anden, medmindre der sker noget, som gør, at vi bliver nødt til at tilkalde en læge. Vi står med liv og død i hænderne, og derfor skal vi betales derefter.

En af grundene til, at regeringen vælger at fokusere på fire faggrupper, er, at der er en risiko for, at lønløftet ikke vil kunne mærkes, hvis de tre milliarder, som regeringen har afsat, skal fordeles mellem for mange, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Men det har Huda Al-Kabani også svært ved at forstå.

– Jeg synes virkelig, det hele er fjollet, og måske regeringen hellere burde gå ud og bruge energi på at justere forventningen hos befolkningen om, hvilken behandling man kan få i sundhedsvæsenet, end at love småører til visse faggrupper.

– Det er rammerne, som har spillet fallit, fordi de ikke vil omfavne den uligeløn, som det faktisk handler om, og i stedet kommer vi så til at bruge en masse tid og ressourcer på at diskutere smålønsstigninger. Det er tomme ord uden substans, og en mærkelig måde at forvalte borgernes penge på, siger Huda Al-Kabani.

Hvordan føles det, at I har brugt så meget tid og energi på at kæmpe for mere løn, når I så ikke nævnes blandt de faggrupper, regeringen mener skal have mere i løn?

– Det føles enormt godt! Man skal altid sige fra og altid gøre oprør. Og vi bliver ved så længe vores samfundsstruktur er bygget så uretfærdigt op, når det kommer til løn.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også