baby
Samfund

Fødeafdeling mangler ”AKUT” jordemødre i dag: ”Især aftenen og natten er kritisk”

15. august 2023
af Katrine Rosenbæk
Foto: Tor Birk Trads/Information/Ritzau Scanpix
Hvidovre Hospitals fødeafdeling mangler ”AKUT” jordemødre i dag. Det fremgår af en mail sendt fra et vikarbureau tirsdag formiddag. Ifølge cheflæge på Hvidovre Hospital er der kontrol over situationen, og det er trygt at føde hos dem.

“Kære jordemoder,” begynder mailen.

”Der er AKUT brug for hjælp på Hvidovre i dag” står der omkranset af to røde cirkler som blikfang.

Mailen, som femina update har læst, er udsendt fra vikarbureauet Powercare til jordemødre tirsdag formiddag 15. august 2023.

”Især aftenen og natten er kritisk,” lyder det, og en jordemoder efterlyses ”hurtigst muligt.”

”Kan du tage aften eller nat, eller træde til ASAP og give en hjælpende hånd? Uanset hvor længe vil det være ekstremt værdsat, og vi hører MEGET gerne fra dig!” lyder det.

Artiklen fortsætter under billedet.

https://imgix.femina.dk/2023-08-15/powercare.jpg
Mailen sendt fra vikarbureauet Powercare til jordemødre tirsdag formiddag 15. august 2023.

Hvidovre Hospital har ikke ønsket at stille op til interview, men sendt et skriftligt svar fra Helene Westring Hvidman, der er cheflæge på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling.

Hun skriver, at afdelingen mangler en jordemoder i aften og to i nat på grund af sygdom, og at i stedet for at indkalde deres faste personale, har de spurgt i vikarbureauerne.

"Mere ligger der ikke i det. Hvis ikke puslespillet lykkes, har vi mulighed for at spørge vores eget personale eller evt. bede om hjælp på de andre hospitaler. Man kan trygt føde hos os, vi kan godt stå inde for patientsikkerheden, og der er kontrol over situationen.”

Men situationen møder kritik fra Mie Ryborg Larsen, der er forkvinde i organisationen Forældre og Fødsel.

Hun mener, Region Hovedstaden har været alt for optimistiske, da de indførte vikarstoppet ved årsskiftet og ikke har forberedt sig på sommerens travlhed.

- Vi lever det mareridt, vi havde frygtet. De jordemødre, der kunne have været vikarer nu, har lavet andre planer og står ikke længere til rådighed.

- Jeg er sindssygt bekymret for patientsikkerheden, siger hun til femina update.

Ifølge hende har den generelle travlhed på fødegangen den konsekvens, at de fødende ikke nødvendigvis har en jordemoder hos sig, når de skal føde og ikke får den omsorg, som de har behov for.

- Det kan medføre traumer, og så er der de sundhedsmæssige risici, at børn og fødende kan blive skadet af det her og i værste fald miste livet, siger hun.

femina update har forholdt Region Hovedstaden kritikken, men de har ikke ønsket at stille op til interview før artiklens deadline.

En nødløsning

Det er kun lidt over en måned siden, at Hvidovre Hospital igen fik lov til at bruge eksterne jordemodervikarer, efter Region Hovedstaden ellers havde indført et vikarstop i januar 2023.

Det skete umiddelbart efter, at et forældrepar en fredag i begyndelsen af juli mistede deres søn ved fødslen på Hvidovre Hospital.

”I fredags var det hele så tilspidset, at vi akut fik lov til at bruge eksterne vikarer weekenden over,” stod der i en intern mail, som femina update læste.

Afdelingen fik lov til at blive ved med at bruge de eksterne vikarer, og umiddelbart efter var der 70 ledige vagter udbudt i en periode på knap tre uger i juli. Sommeren er også kendt som den travleste tid på året på fødeafdelingerne, fordi jordemødre skal afvikle ferie, imens der er mange fødende.

Region Hovedstaden beskrev dengang selv brugen af vikarer som ”en nødløsning”.

De skrev, at de blandt andet suspenderede vikarstoppet, fordi de var bekymrede for patientsikkerheden. Ifølge regionen var dødsfaldet dog ikke den direkte anledning til, at vikarstoppet blev suspenderet.

Jordemoder og tillidsrepræsentant Jane Dahl sagde dengang til femina update, at hun og hendes kolleger var bange for, hvad der ville ske:

– Jeg talte med en kollega om, at det føles ligesom at stå i en krigszone, hvor bomberne bare flyver over os, sagde hun.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også