Peech_sex
Samfund

Er du også træt af ikke at kunne skrive åbent om sex på Instagram?

3. april 2023
Af Christoffer Mygind Juul
Foto: Emilie Lærke/Ritzau Scanpix
Det er ikke helt nemt at kommunikere åbent om sex og seksualitet på sociale medier på grund af rigid censur. Derfor har sexbrandet nu taget sagen i egen hånd.

Denne artikel blev første gang bragt af ELLE.dk. Dette er en redigeret version.

Følger du også sexpositive profiler på Instagram, hvor indholdet handler om ting som sexlegetøj, kroppen eller sex generelt, er du med garanti også snublet over formuleringer som s3x, 4nus eller vulv4.

Selvom de ved første øjekast kan virke forstyrrende, tjener de et helt bevidst formål. For på sociale medier som Instagram og TikTok er det svært at kommunikere åbent om sex på grund af begge virksomheders strenge censur, der kan være svær at gennemskue.

Det betyder helt konkret, at brugen af visse ord kan nedprioritere dit indhold i algoritmen og dermed sørge for, at du bliver vist mindre i feedet.

Det er særligt et problem for forretninger, der både bruger sine profiler til at sælge sine sexprodukter og samtidig guide til sikker sex og udforskning af kroppen, hvis ikke de censurerer visse bogstaver i visse ord.

Det har virksomheden Peech, der sælger sexlegetøj ud fra et sexpositivt værdisæt fra deres webshop og deres butikker i Aarhus og København, oplevet en hel del af.

De er nemlig flere gange blevet såkaldt shadow banned, altså blokeret af Instagram, efter at have brugt ord som penis, penetration eller buttplug i deres tekster.

Derfor har de nu lanceret et helt nyt værktøj, der gør det nemmere at navigere i et sexet sprog på sociale medier, uden at komme til bruge forbudte vendinger.

Værktøjet er, meget passende for omstændighederne, blevet døbt ‘S3xy Shortcuts’ og består helt konkret af et tastatur, du kan downloade til din telefon og computer, ligeså vel som et emoji-tastatur, som så oversætter ord som for eksempel penis og anal til p3nis og 4nal.

På den måde kan du frit kan skrive om sex og sexrelaterede emner på sociale medier, uden at skulle tænke over selv at censurere ordene.

Store techvirksomheder som Meta, der ejer Instagram og Facebook, har fra flere sider været under beskyldning for sin meget strenge og unuanceret censurering af indhold, der på nogen måder relaterer sig til sex og krop.

Flere mener nemlig, at de dermed er med til at opretholde et stigma, som resten af det virkelige samfund er gået i gang med at nedbryde.

En tendens, der netop har affødt et boom af sexpositive produkter og virksomheder, som for eksempel Peech og Klub Venus, der gør op med en pornoficeret industri ved at gå mere holistisk og guidende til værks med sine produkter, end hvad man hidtil har gjort.

Indtil dagen, kommer, hvor de sociale medier får kigget deres censurpolitik efter i sømmene, så er ‘S3xy Shortcuts’ et kærkomment værktøj.

Læs også