Norge voldtægt
Samfund

I Norge har knap hver fjerde kvinde været udsat for voldtægt

1. marts 2023
Af Silje Qvist
Foto: Unsplash
Hver 10. kvinde er blevet voldtaget, mens de sov. En ny rapport understreger, at der er et alvorligt samfundsproblem med voldtægt i Norge.

Hver fjerde norske kvinde er blevet voldtaget.

Det skriver Berlingske via Ritzau.

Tallet kommer fra en ny rapport fra Norges nationale videnscenter for vold og traumatisk stress.

I undersøgelsen har 2.100 kvinder og 2.195 mænd deltaget. De har været repræsentativt udvalgt og i alderen 18 til 74 år.

4 procent af de adspurgte mænd har været udsat for voldtægt mindst én gang. Hvorimod resultatet for kvinder er 23 procent, der i løbet af deres liv har været udsat for mindst en voldtægt.

De adspurgte personer har taget stilling til, om de har været udsat for voldtægt gennem magt eller tvang, en voldtægt, mens de sov eller for en voldtægt, da de var under 13 år.

For halvdelen af kvinderne skete voldtægten gennem magt eller tvang, da de var under 18 år.

Og for 11 procent af kvinderne skete voldtægten, mens de sov.

Tilbage i 2014 lavede nordmændene en lignende undersøgelse. Her havde 9,4 procent af kvinderne svaret, at de havde været udsat for en voldtægt gennem magt eller tvang mindst én gang i livet.

I 2023 er det steget til 14 procent.

I 2021 blev der anmeldt 893 voldtægter til det norske politi. I Danmark blev der i 2021 anmeldt 2.360 voldtægter og voldtægtsforsøg.

I Danmark har vi ikke en lignende undersøgelse. Men ifølge Justitsministeriet udsættes omkring 11.400 kvinder årligt for voldtægt eller voldtægtsforsøg i perioden 2018-2020.

Der kan dog være tale om et stort mørketal inden for området, da ikke alle overgreb anmeldes til politiet.

Er du blevet udsat for et overgreb?

Hvis du er blevet udsat for en voldtægt eller et andet seksuelt overgreb, er du ikke alene. Men det er vigtigt, at du anmelder overgrebet – selv hvis du er i tvivl, om du har været udsat for en forbrydelse – og selv hvis du kender gerningsmanden.

Du kan anmelde overgrebet telefonisk på nummeret 114, skriftligt via e-mail til politiet eller ved at møde op på en politistation.

Voldtægter er omfattet af politigarantierne, og derfor har de en udvidet forpligtelse til at vejlede dig om mulighed for bistand og hjælp til ofre for voldtægt.

Kilde: Politi.dk

Læs også