kvindefodbold
Samfund

Det er nøglen til at skabe interesse for kvindefodbold. Men måske bliver kampene slet ikke vist

3. maj 2023
Af Aja Nøhr Larsen
Foto: Kent Rasmussen/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix
Tv-selskaberne vil betale alt for lidt for rettighederne til kvindernes VM i fodbold. Det mener præsidenten for FIFA og understreger, at det er vigtigt ikke at undersælge kvindernes VM.

Den 20. juni lyder startfløjten til slutrunden i kvindernes VM i fodbold.

Blandt spillerne er også de danske fodboldkvinder.

Men når topspillerne skal kæmpe om verdensmesterskabet, kan de risikere, at det ikke bliver vist i Europas største fodboldlande.

FIFAs præsident Gianni Infantino er nemlig ikke tilfreds med, hvad tv-selvskaberne i en række europæiske lande vil betale for at vise slutrunden.

Det skriver DR.

Det kan betyde, at de i både Storbritannien, Spanien, Italien, Tyskland og Frankrig kan stå med sorte skærme, når VM-kampene bliver spillet.

- For at være meget tydelig, så er det vores moralske og juridiske forpligtelse ikke at undersælge kvindernes VM, lyder det ifølge DR fra Gianni Infantino i forbindelse med en kongres i Genève.

Fodboldpræsidenten kalder det et ”slag i hovedet” på spillerne og på ”alle kvinder verden over”.

Det skriver BBC.

Infantino sagde til kongressen, at europæiske tv-selskaber havde tilbudt FIFA mellem en og ti millioner dollar på kvinde-VM sammenlignet med 100-200 millioner for mændenes.

Tv-selskaberne argumenterer med, at kampene bliver sendt på dårlige tidspunkter i Europa, da de spilles i Australien og New Zealand.

Det mener Infantino dog ikke er en undskyldning:

- Kampene spilles eksempelvis klokken 9 eller 10 om morgenen, hvilket er rimelige tidspunkter, siger han.

En, der ofte markerer sig i debtaten om kvindefodbold, er Amalie Bremer, som er vært på Kvindefodboldpodcasten. I et interview med femina i marts, om hvordan et oprør er brudt ud inden for kvindefodbold på grund af de dårlige forhold, understregede hun også problemet i, at kvindefodbold bliver nedprioriteret.

- De her mennesker har altid skulle kæmpe for deres plads i sporten, de har skulle kæmpe for overhovedet at få lov at spille fodbold, at få de rigtige støvler, at få en banetid og en trøje, der passer til dem, og en træner, der ikke er totalt inkompetent og som kan holde fingrene for sig selv.

Til spørgsmålet om, hvorfor kvindefodbold er så nedprioriteret i forhold til herrefodbold, svarede Amalie Bremer, at kvindefodbold har et kæmpe potentiale, som ikke kan blive forløst.

- Det er vildt svært at sige, hvad der er hønen og ægget, for herrefodbold er jo en gigantisk industri, så det er klart, at det er nemt at prioritere der. Men der er også et kæmpe økonomisk potentiale i kvindefodbold. Og jeg er jo ikke økonom, men jeg har da set nok Løvens Hule til at vide, at hvis noget skal vokse, så kræver det en investering.

FIFA-præsidenten, Infantino, har på en kongres i marts annonceret, at FIFA ønsker at have ligeløn for mænd og kvinders verdensmesterskaber i 2026 og 2027, og det gentog han i forbindelse med den nye konflikt.

Interessen for kvindefodbold er stigende, og hvert år bliver der slået rekorder i seertal til de forskellige turneringer.

Ifølge FIFAs data så 1,12 milliarder mennesker VM for kvinder i 2019 i Frankrig – den mest sete kvindeturnering nogensinde.

Næsten halvdelen af ​​de samlede seertimer var fra Europa.

Kvindernes Sports Forening (WST) har ifølge BBC i en erklæring udtalt, at udfaldet af konflikten er af stor betydning for kvindefodbolden.

- Da dette er den første kvindeturnering, hvor FIFA har solgt udsendelsesrettighederne adskilt fra mændenes, er det enormt betydningsfuldt. At sende store begivenheder som FIFA VM er nøglen til at skabe interesse og fans verden over.

Kvindernes VM i fodbold kører indtil den 20. august, og Danmark skal spille sin første kamp den 22 juli mod Kina.

Læs også