Pernille Harder
Krop & velvære

Pernille Harder om offentlige vejninger: "Det var åndssvagt, at jeg brugte min tid på det"

8. februar 2023
Af Nikolaj Kesting
Foto: Sven Beyrich/SIPA/Ritzau Scanpix
Jeg nåede ikke et punkt, hvor det blev sygeligt, men det kunne det være blevet, hvis det var fortsat, siger Pernille Harder.

Artiklen blev først bragt hos Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Pernille Harder var med til EM i 2013, hvor offentlige vejninger foran holdkammeraterne var en del af slutrunden i den danske landsholdslejr.

Offentlige vejninger og kropsvægten frit til skue for holdkammeraterne og resten af staben.

Det var den virkelighed, de danske kvinder mødte, da de tilbage i 2013 spillede EM i Sverige.

Det er kommet frem i DR-dokumentaren “Fodboldens usynlige syge”.

En af spillerne, der var med til EM for snart ti år siden, var den i dag store fodboldstjerne Pernille Harder.

Hun siger i dag til DR, at vejningerne havde konsekvenser for hende, og at det kunne have endt med sygdom, hvis det var fortsat.

– Det satte sig i hovedet, og det var da irriterende, når jeg tænkte over, om jeg spiste en halv eller en kvart tallerken med pasta. Det var åndssvagt, at jeg brugte min tid og energi på det, og ikke om jeg kunne sparke bolden ind i målet.

– Jeg nåede ikke et punkt, hvor det blev sygeligt, men det kunne det være blevet, hvis det var fortsat, siger Pernille Harder.

I alt har DR de seneste år talt med 35 nuværende og tidligere landsholdsspillere. Spillerne, der enten har spillet på A- eller ungdomslandholdet, har alle haft symptomer på eller haft en psykisk lidelse.

Efter dokumentaren er kommet ud, er kulturminister Jakob Engel-Schmidt gået ind i sagen.

– Det er fuldstændig uacceptabelt at udsætte unge piger for offentlige vejninger, udskamning af deres krop og de resultater, der følger med, har han blandt andet udtalt til DR.

Dansk Boldspil Unions ledelse er af samme grund inviteret til ministerkontoret for at redegøre for forløbene. Ministeren håber desuden på, at der bliver arbejdet under andre forhold i dag.

Artiklen blev først bragt hos Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Læs også