Pia Olsen Dyhr
Abort

De vil have retten til abort skrevet ind i grundloven: Vi skal sende et signal til verden om, at vi går den anden vej

28. juni 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
USAs Højesteret har fjernet retten til fri abort, og det har fået SF til at foreslå, at vi sikrer retten i den danske grundlov. Men der er ikke umiddelbart opbakning til det.

Den 1. oktober 1973 ændrede livet sig for danske kvinder.

Her trådte loven om fri abort frem til 12. graviditetsuge i kraft.

USA's Højesterets omstødelse af Roe v. Wade, der ellers sikrede amerikanske kvinder ret til abort, viser, at hårdt tilkæmpede rettigheder ikke kan tages for givet. De kan forsvinde igen.

Derfor foreslår SFs formand, Pia Olsen Dyhr, at Danmark sikrer retten til abort i grundloven.

- Der er en bekymrende tendens både i USA og i EU til at udvande helt grundlæggende kvinderettigheder. Derfor skal vi sende et signal til verden om, at vi går den anden vej. Vi skal være modpolen, siger hun.

Men at ændre grundloven er ikke noget, man bare lige gør - faktisk er det kun sket fire gange siden dens vedtagelse i 1849. Ændringsforslaget skal vedtages af Folketinget, så skal der udskrives valg, og efterfølgende skal det nye folketing også vedtage forslaget. Endelig skal det til folkeafstemning, hvor mindst 40 procent skal stemme for.

- Bare fordi noget er svært, er det ikke det samme, som at det ikke er det rigtige at gøre, siger Pia Olsen Dyhr.

Men en rundringning blandt Christiansborgs partier viser, at der ikke er opbakning til at vedtage forslaget.

Radikale Venstre, Enhedslisten og Frie Grønne ville stemme for.

Hos Radikale Venstre fortæller ligestillingsordfører Samira Nawa, at vi bør reformere grundloven og gøre den mere moderne med større fokus på menneskerettigheder og herunder rettigheder til kvinder.

Et spørgsmål for EU

Enhedslisten vil ”klart” stemme for et forslag om at grundlovssikre aborten, men ifølge ligestillingsordfører Pernille Skipper er det ikke det vigtigste lige nu:

- Vi skal bruge vores position til at råbe op om kvinders rettigheder i Polen, USA og Færøerne. Vi har et land i vores eget rigsfællesskab, som har en af de strammeste abortlovgivninger, siger hun.

Ifølge ligestillingsminister Trine Bramsen drøfter Socialdemokratiet gerne den danske lovgivning, og de giver altså ikke noget klart svar på, om de ville stemme ja eller nej.

- Jeg er dybt bekymret over den udvikling, vi allerede i dag ser i en række europæiske lande. Derfor bør det være en rettighed, vi drøfter på EU-plan, siger ministeren.

Hos Venstre fortæller ligestillingsordfører Maja Torp, at de ikke er for at indskrive abortretten i grundloven. De så gerne, at man i stedet skrev en slags erklæring for retten til fri abort.

- Jeg synes, det er meget vigtigt, at vi ikke bare læner os tilbage og tror, at de rettigheder, vi har kæmpet for i mange år, er urørlige, siger hun.

Dansk Folkeparti understreger, at de går ind for retten til fri abort, men kalder det for en ”overreaktion” at ville indskrive retten i grundloven, fordi situationen herhjemme ikke er den samme som i USA.

Alternativet, Nye Borgerlige og Konservative er ikke vendt tilbage på feminas henvendelse inden deadline. Liberal Alliance har ikke ønsket at kommentere.

Læs også