Samfund
17. oktober 2023

De har en af Europas strengeste abortlovgivninger. Nu har rekordmange kvinder stemt

Efter otte år med det nationalkonservative regeringsparti i front i Polen, varsles der nye tider. Oppositionen får flertal, og det kan få stor betydning for abortlovgivningen og LGBT+-personers rettigheder i landet.
Af: Af Silje Qvist
hi

Foto: Wojtek Radwanski/AFP/Ritzau Scanpix

Polen har en af Europas strengeste abortlovgivninger. Her er det kun lovligt at få en abort, hvis du er blevet voldtaget, udsat for incest, eller hvis moderens liv er i fare.

Regeringen, der ledes af det stærkt nationalkonservative parti Lov og Retfærdighed (PiS), besluttede tilbage i 2021 at stramme abortlovgivningen.

Den strenge lovgivning har fået folk til at demonstrere på gaden. Protesterne kulminerede i starten af oktober, hvor op mod en million mennesker gik på gaden i Warszawa.

I søndags var der valg i Polen - og indbyggerne i landet mødte i den grad op for at stemme. Meldingerne lyder, at det var den højeste stemmeprocent i landet siden kommunismens fald i 1989.

Stemmerne er optalt, og det mest sandsynlige scenarie er, at oppositionens leder - og tidligere EU-præsident, Donald Tusk, kan danne regering. Det skriver BBC.

Selvom det fortsat er Lov og Retfærdighed, der er landets største parti med 35,6 procent af stemmerne, kan partiet ikke danne flertal i det polske parlament længere.

De står til at få 196 pladser ud af 460 pladser i det polske parlament, kaldet Sejm. Det vil sige, at det kræver 231 pladser at få flertal.

Donald Tusk kan med sit parti Borgerplatformen og sine allierede partier Den Tredje Vej og Venstrepartiet få et flertal på 249 mandater.

Mange ting kan ændre sig i Polen på baggrund af dette valg. Derfor er det også blevet omtalt, som det mest afgørende valg i Europa i år.

Tilbage i juni sidste år lovede Donald Tusk, at abortloven skulle sættes op til en 12-ugers grænse, ligesom vi kender den herhjemme i Danmark. Ifølge flere analytikere er det grunden til, at et rekordhøjt antal kvinder stemte ved valget.

- Indtil for nylig sagde halvdelen af kvinderne, at de ikke ville stemme. Nu viser disse exitpolls, at flere kvinder end mænd stemte, siger Justyna Kajta til TV 2, der er sociolog ved SWPS Universitet i Warszawa.

Jaroslaw Kaczynski, som er leder af Lov og Retfærdighed, har tidligere beskrevet LGBT+-rettigheder som en trussel mod det katolske Polen, og derfor har flere byer deklareret dem selv for "LGBTQ+ frie zoner".

Når det kommer til LGBT+-rettigheder kan der også være ændringer på vej, hvis Tusk kommer til magten. Han har nemlig lovet at introducere retten til at indgå "partnerskaber" mellem to personer af samme køn, og at han vil kigge på transkønnedes rettigheder.

På X, det tidligere Twitter, skriver flere polske LGBT-personer, at det er en sejr.

- Et mareridt, der slutter, skriver Bart Staszewski på X.

Polen er et af de yngste demokratier i Europa. De fik først demokrati i 1989. Men på trods af det er regeringen med Lov og Retfærdighed flere gange blevet beskyldt for at være udemokratiske og at have ødelagt demokratiet, fortæller TV 2-korrespondent Ulla Terkelsen til TV 2.

- Kritikere siger, at de (PiS) har ødelagt demokratiet med politisk korruption – blandt andet ved at gennemsyre Højesteret med politiske systemer, som indførte abortloven, og ved at regeringsstyre stats-tv’et.

Partiet har blandt andet fortrængt retsikkerheden, pressefriheden og andre centrale rettigheder, såsom adgangen til abort og rettigheder for LGBT+-personer.

Ulla Terkelsen fortæller til TV 2, at hun forventer, at denne nye regering med Donald Tusk i spidsen går et oprydningsarbejde i møde, hvor man skal kigge på de ting, som EU har kritiseret mest ved Polen.

Hun forventer, at det først og fremmest kommer til at handle om domstolene og ytringsfriheden, men at abortlovgivningen og LGBT+-rettighederne også kommer i spil.

Donald Tusk har tidligere været Polens premierminister. Det var han mellem 2007 og 2014, hvorefter han sad som EU-præsident indtil 2019.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også