Polen
Polen

Kvinde blev nægtet abort i Polen. Nu er hun død

28. januar 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: Wojtek Radwanski/AFP/Ritzau Scanpix
Polen har en af Europas strengeste abortlovgivninger, og i denne uge døde en kvinde, der var blevet nægtet abort, efter hendes tvillinger døde i maven.

I dagene op til jul sidste år blev den 37-årige kvinde Agnieszka T indlagt på hospitalet i den polske by Częstochowa. Hun var gravid med tvillinger og havde smerter.

I de følgende dage døde de to fostre ifølge hendes familie. De beretter også, at hospitalets læger nægtede at udføre en abort med henvisning til landets strenge abortlovgivning. Det skriver The Guardian.

Efter fostrene var døde, og Agnieszka T altså ikke fik udført en abort, fik hun det dårligere og døde - ifølge hendes familie af blodforgiftning.

Dødsårsagen er dog ikke nævnt i den pressemeddelelse, hospitalet har udsendt.

Efter Agnieszka T’s død er der varslet protester flere steder i landet, og i Warszawa er der blevet lagt blomsterkranse og tændt lys for at ære hendes minde.

”Vi fortsætter med at protestere, så ingen andre skal dø. Den polske abortlov slår ihjel.” Sådan sagde Marta Lempart, der organiserer protesterne, ifølge The Guardian.

Fra Polen til Danmark

Det er et år siden, Polen indførte en af Europas strengeste abortlovgivninger.

Det er kun lovligt at få en abort, hvis du er blevet voldtaget, udsat for incest, eller hvis moderens liv og sundhed er i fare.

Regeringen, der ledes af det stærkt nationalkonservative parti Lov og Retfærdighed, og den strenge lovgivning har en stor protestbevægelse imod sig, der her demonstreret landet ad flere omgange.

I Danmark udtrykker flere partier opbakning til de polske kvinder.

Enhedslisten og Radikale Venstre har foreslået, at den danske stat skal hjælpe dem med at få abort i Danmark, og det forslag har Venstre også har bakket op om.

Det er historien, der gentager sig selv med omvendt fortegn: Før aborten blev fri i Danmark i 1973, rejste danske kvinder til Polen for at få foretaget abort, hvor den dengang var fri.

I efteråret interviewede femina den polske politiker og kvinderettighedsforkæmper Wanda Nowicka. Med sine 64 år bag sig har hun set flere og flere rettigheder forsvinde mellem hænderne på polske kvinder.

Hun frygter, at lovgivningen bliver strengere endnu.

– Vores politikere ved, at den nuværende lov er en død lov, fordi mange kvinder vil rejse ud af landet og på anden vis forsøge at få en abort. Derfor vil de gå endnu længere ved for eksempel at forbyde kvinder at rejse ud af landet for at få en abort, sagde hun.

Læs også