https://imgix.femina.dk/2022-09-19/abigail-keenan-8-s5QuUBtyM-unsplash_0.jpg
MeToo

Dansk voldtægtssag skriver sig ind i fortællingen om et "ubehageligt mønster"

19. september 2022
Af Silje Qvist
Foto: Unsplash
En topspiller i dansk fodbold er sigtet for voldtægt. Selv om det er en af de første danske sager af sin slags, er det langt fra første gang, man hører om professionelle fodboldspillere, der bliver anklaget for voldtægt. Hvorfor?

I akten sagde hun fra. Han skulle lade være. Hun var ikke som de andre. Han trængte ind i hende. Hun havde ikke lyst. Han fortsatte i fem-syv minutter.

Han undskyldte.

Sådan forklarede verdensstjernen Cristiano Ronaldo sin advokat det, der var foregået mellem Kathryn Mayorga og ham selv tilbage i 2009. I hvert fald, hvis man skal tro det lækkede fortrolige dokument fra 2018, som Der Spiegel er i besiddelse af. Cristiano Ronaldos advokater mener, at dokumentet er fabrikeret.

De to indgik et forlig, hvor hun modtog 2,4 millioner for aldrig at nævne hændelsen igen.

Men med en #MeToo-bevægelse i ryggen tog hun sagen op igen i 2018. Politiet var ikke i stand til at foretage en meningsfuld efterforskning af sagen, og derfor blev den lukket.

De sidste fem år har flere lignende sager været oppe at vende i retten. Unge og rige fodboldspillere, der lever et jetset liv, hvor et fåtal af dem ikke kan opføre sig ordentligt og begår overgreb og voldtægter på unge kvinder.

Indtil videre har de mest fremtrædende gerningsmænd været spillere fra engelske klubber, men nu har Danmark fået sin første lignende sag. En topspiller i dansk fodbold er sigtet for voldtægt og to forhold af blufærdighedskrænkelse. Strafferammen ligger på fængsel op til otte år, skriver Viaplay.

En machokultur med magt

Fodbold altid været enormt mandsdomineret og machopræget. Selv om kvindefodbolden er begyndt at blomstre de sidste par år, er det fortsat mændene, der dominerer sporten. Spørger man Asker Hedegaard Boye er det blandt andet kulturen, der er med til at danne rammerne for, hvordan spillerne opfører sig også uden for banen.

– Det er en blanding af en maskulinitetskultur, hvor der er bobler af jetsetliv uden forbindelse til virkeligheden og så den festkultur, der er. Det er en sindssygt giftig cocktail for de ganske få, der dyrker den i høj grad.

Asker Hedegaard Boye er journalist på Weekendavisen, hvor han har dækket sport – blandt andet fodbold – i mange år. Derudover har han skrevet mere en ti bøger om sport.

Han fortæller, at langt de fleste fodboldspillere opfører sig pænt, men at der er få, der ender på et sidespor, hvor fornemmelsen for, hvad der er rigtigt og forkert, nærmest bliver hvisket ud.

Man kan ikke sige, hvorfor, men man kan prøve at forstå, hvilken verden mange af spillerne befinder sig i.

– De store fodboldspillere lever i en boble, der er afskåret fra alt andet. De møder ikke fans eller almindelige mennesker. Mange af dem kommer fra små kår, men pludselig bliver de løftet op i en kunstig jetsetverden, hvor de lynhurtigt kommer til millioner – for nogle endda milliarder. Min påstand er, at de kan blive afstumpede som mennesker og slet ikke kan forholde sig til, hvad de kan og ikke kan tillade sig at gøre, siger Asker Hedegaard Boye.

De mange millioner kroner – ja endda milliarder – kan være med til at korrumpere.

– Det specielle er, hvor ung en alder, spillerne kommer ind i branchen, og hvor feterede de hurtigt bliver. Når man tjener på en uge, hvad vi andre tjener om året, er det ikke overraskende, at man mister jordforbindelsen. Man kan sige, at de lever lidt i en parallel verden, siger kønsforsker fra RUC Kenneth Reinicke.

De aktuelle sager i England

Mens Danmark for første gang oplever fodboldspillere i retten for voldtægtssager, er det efterhånden ikke en nyhed i engelsk fodbold. Der kører lige nu to store sager i Manchester med den franske spiller Benjamin Mendy fra Manchester City og den unge Mason Greenwood fra Manchester United.

Mendy
Benjamin Mendy er anklaget for otte voldtægter.
David Blunsden./Shutterstock/Ritzau Scanpix

Selv om sagerne endnu ikke er afgjort af retten endnu, har anklagerne fået alvorlige konsekvenser for de to fodboldstjerner. Indtil videre er de hver især suspenderet fra deres klubber.

Mendy-sagen er den største af de to aktuelle sager i England. I retten kaldte anklageren ham et “rovdyr”. Han er anklaget for otte voldtægter, et forsøg på voldtægt og seksuelle krænkelser. Bliver han dømt skyldig, kan han få op til ti års fængsel.

mason greenwood
Den unge spiller Mason Greenwood er suspenderet fra klubben Manchester United.
Paul Ellis/AFP/Ritzau Scanpix

Mason Greenwood er anklaget for voldtægt, overfald og dødstrusler mod sin ekskæreste, der lagde billeder og lydfiler op på de sociale medier. Han har allerede siddet tre nætter i fængsel, og alt tyder på, at hans fodboldkarriere er slut.

Asker Hedegaard Boye kalder det “et ubehageligt mønster”. Det er særligt i løbet af de sidste ti år vi har set en række grimme sager, der involverer professionelle fodboldspillere og deres ekskærester eller andre kvinder. Det har både været voldtægter, overgreb, chikane og sex med mindreårige.

– Det her er særligt et problem, vi ser i England. En forklaring kan være den vilde festkultur, der er i England, som ikke er andre steder i fodboldverdenen. Heller ikke i Danmark. I England er der en alkohol- og festkultur, som spillerne også er en del af. Det kan være med til at lede folk i den forkerte retning, hvis de i forvejen har dårlig moral, siger Asker Hedegaard Boye.

Kvinder med et talerør

Eksklusive natklubber, dyre byture og smukke unge kvinder. Sådan skal det helst være for fodboldspillerne, når de går ud. Nogle af kvinderne er kærester, mens andre kan være hyret ind til lejligheden, forklarer Asker Hedegaard Boye.

– Kvinderne befinder sig i en gråzone mellem prostitution, kærlighed og venskaber. De bliver en del af spillerens selvfortælling som rig, viril alfahan.

En af de første gange vi ser en prominent fodboldspiller blive dømt skyldig i en sag af den slags, var da den engelske spiller Adam Johnson blev dømt for seksuelle overgreb på en mindreårig pige i 2016. Han fik fem år i fængsel, men blev løsladt før tid i 2019.

Siden har flere sager set dagens lys i retssalen. Det kan skyldes, at kvinderne har fået modet til at stå frem med #MeToo i ryggen.

– MeToo varslede en ny æra for seksuelle relationer, dating og flirt. Efter MeToo kom der et meget mere kritisk perspektiv på mænds handlinger og et fokus på mænds ansvar. Kulturen og tidsånden er forandret nu. Kvinder er generelt blevet mere bevidste om, hvad de har været udsat for med samtykkelovgivningen, og de har mere tillid til myndighederne, siger Kenneth Reinicke.

– Før kom disse ting ikke op til overfladen. Kvinderne har fået et talerør og kan nu gå til pressen med en anden tyngde. Før ville man mistænke kvinderne for at have bagtanker med anklagerne, men nu bliver de taget alvorligt med det samme, siger Asker Hedegaard Boye.

Gerningsmanden

Fælles for alle sager inden for MeToo har været, at magtbalancen har været skæv. En af de to parter i forholdet, har haft markant mere magt end den anden part.

– Man kan ikke sige, at en voldtægtsmand er på én måde. Men et af de mest typiske personlighedstræk for en voldtægtsmand er narcissismen, hvor man mener, at man har ret til noget særligt. Du har ret til særbehandling og du kan tillade at behandle andre på en anden måde, end du selv vil behandles. Du ser dig selv som første klasse, mens dine omgivelser er anden klasse. Det gør sig også gældende i et seksuelt forhold, siger Henrik Day Poulsen. Han er psykiater og har skrevet bøger om personlighedsmæssige afvigelser. Han har tidligere beskæftiget sig med fodboldbranchen.

Henrik Day Poulsen peger på, at fodboldspillere på så højt niveau har mange fans og hertil også mange kvindelige beundrere, og så kan det være svært at navigere i andre menneskers grænser, hvis man har mange narcissistiske træk.

– De kan tænke: ’for mig er der ingen grænser’, særligt når de ikke møder folk, der er kritiske over for dem ud over deres trænere og klubber.

Blacklisted

Cristiano Ronaldo blev aldrig dømt for den voldtægt Mayorga anklagede ham for, og hans fodboldkarriere tog heller aldrig skade af anklagerne.

– Man kan godt få fornemmelsen af, at det bare er et spørgsmål om, hvor stor man er i branchen, når Ronaldo kunne overleve den sag, og de små fisk bliver fanget. Men der er for få eksempler til, at man kan konkludere det endnu, siger Asker Hedegaard Boye.

Han peger dog på, at bliver man involveret i sådan en sag, så vil man få en form for stempel, uanset hvordan det ender i retten.

Fodboldspilleren Ched Evans blev i 2012 dømt skyldig for en voldtægt af en teenager, men nægtede sig hele tiden skyldig i sagen. I 2016 blev han efter lang tids kamp frikendt for anklagerne og kunne så genoptage sin fodboldkarriere i klubben Chesterfield.

Nu spiller han i klubben Preston North End.

ched
Fodboldspilleren Ched Evans blev frikendt for sin voldtægtssag, nu er han igen på banen.
Paul Greenwood/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Men bliver man dømt skyldig og afsoner sin straf, bliver man ikke ansat igen. Det har Asker Hedegaard Boye i hvert fald ikke set før.

– Bliver en spiller dømt for den her alvorlige personfarlige kriminalitet, så vil han blive blacklistet i fodboldbranchen. Klubberne er globale brands, og spillerne er varemærker. Spillernes klubber vil ikke have dem siddende på sig, mens andre klubber ikke vil tage som ind i folden igen.

Dømt i retten, dømt i branchen, lig med færdig i branchen.

– Det er hårdt men fair. De er rollemodeller, der skal appellere til børn og unge over hele verden, så de skal kunne opføre sig ordentligt over for andre, siger Asker Hedegaard Boye.

Almindelige liv

I Danmark har vi ikke tidligere set problemer med danske fodboldspillere. Den sag, der kører nu, er den første med en strafferamme så høj.

– En almindelig Superliga-spiller opfører sig pænt og ordentligt. De har ofte et familieliv og et professionelt fodboldliv. Det er ikke generelt ikke et problem i dansk fodbold, men det bliver selvfølgelig et problem i de enkelte tilfælde, hvor en går over grænsen, siger Asker Hedegaard Boye.

Det har taget længere tid for MeToo at ramme fodbolden, men det tyder på, at der sker ændringer.

Siden flere retssager har vist sig i England, har Premier League introduceret “Sexual consent training”. Der har tidligere været workshops for spillere under 23 år med samtykke som omdrejningspunkt, men i starten af august blev det en ting for alle spillere.

– MeToo er gået lidt hen over den professionelle fodboldverden. Men jeg tror, der er forandring på vej. Når nogen bliver dømt, så vil flere spillere blive bevidste om deres handlinger i fremtiden, siger Kenneth Reinicke.

Asker Hedegaard Boye tilføjer, at en meget stor og vigtig opgave for danske klubber, ledere og trænere, er, at man skal lære de unge spillere, hvordan de samme regler og love gælder for dem som for alle andre. Han mener, at de danske klubber er gode til den opgave, men at man også altid kan blive bedre.

– Man vil ikke lave dygtige fodboldspillere og forfærdelige mennesker samtidig.

Læs også