Gloria Orwoba
Samfund

Da hun ankom til parlamentet, opdagede hun menstruationspletten. Så besluttede hun sig for at sætte et eksempel

21. februar 2023
Af Aja Nøhr Larsen
Foto: Youtube
En kvindelig kenyansk senator, der blev bedt om at forlade parlamentet på grund af en blodplet på hendes bukser, fortæller, at hun gerne vil være med til at kæmpe mod "menstruationsskam".

De fleste kvinder, har nok prøvet at bløde igennem på et eller andet tidspunkt i deres liv.

For Gloria Orwoba, en kvindelig kenyansk senator, skete det, da hun var på vej ind i parlamentet. Men det stoppede hende ikke fra at møde op. Det skriver BBC.

Hun havde opdaget pletten, inden hun gik ind, men da hun arbejder aktivt for at aftabuisere menstruation, valgte hun at bakke hendes ord op med handling.

Gloria Orowba står blandt andet bag et forslag, for mere statsstøtte til gratis bind og tamponer til offentlige skoler for at afhjælpe ”menstruationsfattigdom”, altså når man ikke har råd til at købe bind og tamponer.

"Da jeg stod ud af bilen, løb en medarbejder hen til mig for at dække mig og bad mig om at gå ind i bilen igen. Da jeg altid advokerer imod menstruationsskam, tænkte jeg, at jeg måtte sætte et eksempel."

Flere medlemmer af parlamentet mente dog, at det var upassende.

Herunder senator Tabitha Mutinda, som sagde, at hun fandt det ubehageligt og upassende og bad formanden for parlamentet om at tage stilling til, hvorvidt Gloria Orwoba havde overholdt dresscoden for huset.

Gloria Orwoba svarede igen med, at det er et naturligt uheld og hun mente, at hun levede op til dresscoden ved at have et jakkesæt på.

Senatets formand Amason Kingi besluttede, at Gloria Orowba skulle forlade salen.

"At have menstruation er aldrig en forbrydelse," sagde han. "Sen Gloria, jeg sympatiserer med, at du gennemgår den naturlige menstruation, du har plettet dit vidunderlige jakkesæt, jeg beder dig om at gå, og komme tilbage med tøj, der ikke er plettet.”

Men Gloria Orowba skiftede ikke tøj, og hun kom heller ikke tilbage. I stedet talte hun med medierne om hendes oplevelse og besøgte derefter en skole i hovedstaden Nairobi for at uddele bind.

Gloria Orowba sagde til BBC, at hendes oplevelse havde fået hende til at forstå den diskrimination, som nogle piger i Kenya udsættes for, når de har menstruation.

Læs også