new college
Protester ved New College of Florida efter Ron DeSantis lovgav mod kønsstudier.
Samfund

Basil blev bedt om at flytte fra sin lejlighed. Der skulle gøres plads til en anden type studerende

22. august 2023
Af Siri Franceschi
Foto: Douglas R. Clifford/AP/Ritzau Scanpix
Kulturkrigen raser i USA, og selv om amerikanerne går mere op i benzinpriser end kønsstudier, bliver fronterne tydeligere, og den politiske splittelse dybere. Det er New College of Florida et eksempel på.

I juli måned fik den 20-årige universitetsstuderende Basil Pursley en chokerende besked.

Sammen med sin partner blev han bedt om at flytte ud af deres fælles lejlighed på campus for at gøre plads til en ny atletikstuderende, skriver lokalmediet Axios Tampa Bay.

Chokket havde måske ikke været så stort, hvis ikke det havde været for de øvrige omstændigheder.

Pursleys universitet, New College of Flordia, har nemlig det seneste halve år været omdrejningspunkt for omfattende ændringer som led i Florida-guvernør Ron DeSantis’ anti-woke krig.

Derfor har Basil Pursley nu – sammen med en lang række andre studerende – valgt at skifte universitet.

– Det er vigtigere for mig at prøve at få en kvalitetsuddannelse end at blive i kampens hede, siger han til Axios Tampa Bay.

For at forstå hele miseren omkring Basil Pursleys situation, skal vi tilbage til januar, hvor Ron DeSantis, der omtales som anti-woke og Trump 2.0, udpegede en række nye bestyrelsesmedlemmer til det offentlige universitet New College of Florida.

Et universitet, der beskrives som et fællesskab af fritænkere og risikotagere, og som generelt har været kendt for sin liberale, progressive profil, da halvdelen af de studerende blandt andet identificerer sig som ikke-heteroseksuelle.

Det, i sig selv, er ikke så mærkeligt, hvis ikke det var, fordi udnævnelsen faldt sammen med et eksplicit ønske fra DeSantis side om en mission; en mission, hvis formål er, at bestyrelsen skal skabe en kulturel transformation af det 63-år gamle universitet.

Det førte i forrige uge til, at bestyrelsen stemte for at afskaffe universitetets mangeårige og anerkendte kønsstudieprogram, som det første offentlige universitet i landet.

Forinden havde de desuden fyret universitetspræsidenten, erstattet provsten, afskaffet afdelingen for diversitet, lighed og inklusion og indsat den republikanske politiker Richard Corcoran som midlertidig præsident.

Udefra set kan det virke underligt, at DeSantis, der tidligere på året meldte sig ind i kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat, vælger at bruge så meget energi på at reformere et lille universitet med blot 700 studerende.

Men handlingen skal skrives ind i en lang række af symbolske forsøg på at positionere sig som den mest radikale anti-woke kriger i amerikansk politik, forklarer Thomas Ærvold Bjerre, der er lektor i Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

– Hele DeSantis’ kampagne er bygget op omkring at være anti-woke, og så har han placeret sig som en central figur i den her nye fase af kulturkrigen i USA, hvor det især er wokeness, der udgør krigsarenaen, siger Thomas Ærvold Bjerre.

Ud med kønsstudier, ind med sportsmænd

Det er ingen hemmelighed, at det politiske klima i USA er betændt.

– Men lige nu er det havnet i en decideret dødsspiral, hvor amerikansk politik i stigende grad er blevet til en moralsk kampplads mellem to stammer, hvor enkelte sager bliver til store sociale og kulturelle konflikter, som er med til at drive den politiske splittelse i USA, fortæller Thomas Ærvold Bjerre.

Som blandt andet sagen om New College of Florida.

Til at stå i spidsen for transformationen af universitetet har DeSantis nemlig udpeget den kontroversielle konservative aktivist Christopher Rufo, der især er kendt for sin ihærdige kamp mod kritisk raceteori, som han mener udgør “en eksistentiel trussel mod USA.”

Rufo har skrevet vidt og bredt om de mange nye tiltag, han og bestyrelsen allerede har fået igennem, og udlægger begejstret, hvordan førsteårsstuderende nu skal have et intensivt studieforløb i Homers’ Odyssé samt en indføring i den græske filosof Aristoteles’ appelformer, med særlig vægt på logos, som handler om menneskelig fornuft og mening.

Umiddelbart virker udskiftningen af kønsstudier med Aristoteles ikke som noget, der vækker den helt store genklang blandt den almene amerikaner, og noget tyder også på, at DeSantis’ anti-woke strategi er ved at komme til kort.

– Det har virket for ham i Florida, men i hans præsidentkampagne fungerer det slet ikke, fordi det egentlig ikke er noget, den menige amerikaner går særlig meget op i. De interesserer sig for benzin, sundhedsforsikringer og inflation, og alt det her med kulturkrig og woke er i virkeligheden meget langt nede på deres interessebarometer, siger Thomas Ærvold Bjerre.

Men det ved den nye bestyrelse måske også godt.

I hvert fald har de også iværksat en kampagne, der skal tiltrække flere atletikelever til skolen, selv om universitetet slet ikke har atletikfaciliteter.

Det amerikanske medie Herald-Tribune har rapporteret, hvordan den nye præsident har opfordret optagelsesudvalget til at operere i juridiske og etiske gråzoner for at tiltrække flere sportsfolk, ligesom de optagne atletikelever har fået langt størstedelen af skolens studielegater, selv om de generelt har et lavere gennemsnit end andre nye studerende.

Det har betydet, at skolen i år har kunnet byde velkommen til 23 procent flere mandlige studerende, der udover flere legater også er blevet lovet bedre boligfaciliteter, hvilket har betydet, at visse ældre studerende er blevet rykket til boliger med mug.

Ifølge Thomas Ærvold Bjerre er det store fokus på atletik et forsøg på at tale til den menige amerikaner, som generelt er meget begejstret for sport.

– Men der er selvfølgelig også et kønselement i det, hvor de forsøger at promovere sig mere på noget fysik og mandlighed, siger han, hvilket stemmer godt overens med en udtalelse, Rufo selv er kommet med, hvor han eksplicit siger, at bestyrelsen forsøger at gøre universitetet mere “mandigt”.

Where woke goes to die

New College har skrevet historie, siden det slog dørene op for studerende i 1964, da det blandt andet var det første universitet i Florida, der indførte en optagelsespolitik, hvor man ikke måtte diskriminere på baggrund af race og etnisk oprindelse.

Og indtil DeSantis erklærede kulturkrig, har det været kendt som en af USA’s førende liberale kunstskoler med en bred diversitet.

De mange nye tiltag har derfor naturligt også ledt til omfattende protester fra både ansatte og studerende.

Indtil videre har over 40 professorer sagt op, hvilket udgør mere end en tredjedel af det samlede fakultet, og mange studerende har valgt at afbryde deres studier eller lade sig overflytte til andre universiteter.

Så selv om DeSantis’ kulturkrig ikke slår igennem på landsplan, ser hans ambition om at gøre New College til et pragteksemplar på en klassisk konservativ institution ud til at virke, og det har også en vis betydning.

– Det er en hurtig og nem måde for ham at vise, at han er en handlingens mand, der holder, hvad han lover, siger Thomas Ærvold Bjerre.

Og selv små politiske sejre har DeSantis tilsyneladende brug for.

De seneste meningsmålinger viser, at han ligger langt efter Donald Trump i kampen om at blive republikanernes nye præsidentkandidat, og selv om han i medierne er kendt for catchy one liners som “Florida is where woke goes to die”, florerer der flere historier om, at han er akavet og aparte, når han er ude at møde folk i virkeligheden.

– Det er jo lidt en kliché, men man siger, at amerikanerne helst stemmer på én, som de kunne tænke sig at drikke en øl med, og DeSantis giver ikke en fornemmelse af, at han er en af dem, siger Thomas Ærvold Bjerre.

Trods modstanden vurderer Thomas Ærvold Bjerre dog ikke, at DeSantis kommer til at omlægge sin strategi eller sin kamp mod woke-segmentet.

– Han bliver ved med at forsøge at appellere til den her gruppe af vælgere, fordi det er der, hvor kulturkrigen og anti-woke bevægelsen lever og larmer mest, og som det ser ud nu, er der stadig penge i at puste til polariseringen – penge, han skal bruge til at føre sin kampagne, fortæller Thomas Ærvold Bjerre.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også