Kim Kardashian
Samfund

Alle spurgte Kim Kardashian, om hun havde taget en særlig slankemedicin. Nu bliver den mere og mere udbredt

24. maj 2023
Af Signe Larsen
Foto: MEGA
Slankemedicinen Wegovy og Ozempic bliver mere og mere udbredt og bruges i høj grad af personer, der ikke er overvægtige. Podcasten femina update sætter i denne uge fokus på den bekymrende tendens, der fastholder idealet om, at den tynde krop er den eneste rigtige.

Et lille stik med en sprøjte ind i huden, og så er du hoppet ombord på en hurtig og effektiv vægttabsrejse.

Det er, hvad rigtig mange personer i dag ser på blandt andet TikTok, hvor videoer florerer med unge mennesker, der deler deres erfaringer med ny medicin, som gør det let at tabe sig hurtigt.

I december sidste år blev slankemedicinen Wegovy produceret af Novo Nordisk godkendt i Danmark. Udover Wegovy står Novo Nordisk også bag diabetesmedicinen Ozempic, der har været på markedet i længere tid, og som mange i høj grad også bruger som vægttabsmedicin.

Fælles for Wegovy og Ozempic er, at de begge i mange tilfælde bliver fejlbrugt af personer, som ikke er overvægtige eller har diabetes, som gerne vil være tyndere. Endda i så høj grad, at der af flere omgange er meldt om mangel på medicinen til dem, det er tiltænkt, eksempelvis diabetikere.

Men hvordan påvirker slankemedicinen vores forståelse af vægttab og nutidens kropsideal?

Det undersøger aktualitetspodcasten femina update sammen med Katrine Gisiger, der er uddannet i ernæring og sundhed og kognitiv terapi.

Podcast: femina update

Hver uge dykker vi ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig i podcasten femina update.

Vi fortæller om de vigtigste agendaer, opsigtsvækkende fænomener og mest fascinerende personer, set gennem femina updates øjne.

Der kommer et nyt afsnit hver torsdag, og du kan lytte i appen Ally, eller hvor du normalt hører podcast.

Katrine Gisiger forventer eksempelvis, at det om 10 år vil være “ekstremt normalt” at være på slankemedicin som Wegovy og Ozempic.

– Det, der er bekymrende, er, at det bliver for nemt. Det er receptpligtig medicin, men der er både læger, der giver det, uden at man opfylder de egentlige krav, eller læger hvor det ikke er nødvendigt at bevise, at man opfylder de krav, siger Katrine Gisiger blandt andet i podcasten.

Brugen af slankemedicinen trender også i Hollywood, måske ikke officielt, men mange spekulerer eksempelvis i, hvordan Kim Kardashian kunne tabe sig over syv kilo på tre uger, da hun skulle passe Marilyn Monroes kjole til Met Gala i 2022.

– Det bliver et problem, når det bare handler om æstetik og ikke handler om sundhed og livskvalitet. Det er der, hvor vi har et kropsideal, som er problematisk, fordi det hele tiden lærer os, at det er din krop, der er forkert. Den skal se ud på en anden måde, siger Katrine Gisiger.

Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify.

Læs også