Nadja_Engsig
Samfund

De siger, de vil stigmatiseringen af tykke mennesker til livs. Men det klinger hult

26. april 2023
Af Nadja Engsig
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Ved at gøre tykhed til en sygdom i sig selv, udskammer man en kropsstørrelse der for mange er naturlig. Og det er det, Novo Nordisk gør, når de promoverer deres nye slankemedicin, skriver Nadja Engsig.

Nadja Engsig holder blandt andet foredrag om spiseforstyrrelsen binge-eating-disorder. Hun har været med i tv-dokumentaren Nadja og de 170 kilo. Kommentaren er udtryk for skribentens holdning.

De fleste forbinder tyndhed med sundhed, fordi det er dét vi er blevet fodret med de sidste mange årtier. Tynde mennesker har ikke bare kapital i form af deres tyndhed, men også sundhed.

Vi lever i et samfund, der taler om sundhed som en form for kapital i sig selv – og alle ved jo, at tykke mennesker ikke er sunde.

Eller hvad?

Novo Nordisk har lanceret deres vægttabsmedicin Wegowy herhjemme i Danmark for nyligt.

Medicinen kan, for den rette målgruppe, være en kærkommen mulighed for at komme ned i en krop der bliver mere mobil.

I bund og grund er Wegowy en form for slankekur, der nedsætter appetitten, så det er nemmere at holde ud, at man spiser (for) lidt.

Men for en bestemt målgruppe af mennesker, er den her sprøjte en tændstik, der kastes på et allerede brændende inferno. Nemlig de spiseforstyrrede.

Fælles for mange spiseforstyrrede mennesker er tykfobien. En frygt for at være tyk.

Fordi vi som mennesker i et stigmatiserende samfund, er vidner til, hvordan tykke mennesker behandles.

De vælges fra til jobsamtaler, de får mindre i løn, de udskammes i gadebilledet og får ofte forkert eller ingen behandling i sundhedssystemet.

Hvem vælger frivilligt at bo i en krop, der behandles sådan?

Novo Nordisk påstår at de vil stigmatiseringen af tykke mennesker til livs. Deres løsning? At fikse tykhed.

Fjerne det fra gadebilledet. Er det sådan vi kommer stigma til livs?

Jeg tror det næppe.

Fælles for mange spiseforstyrrede mennesker er tykfobien. En frygt for at være tyk.

Tykfobi handler om noget der har rødder allerdybest i os alle sammen.

Det handler ikke om, at en tyk krop er forkert eller usund.

Derfor klinger det enormt hult i mine ører, at man med én hånd vil stigma af tykke til livs, mens man med den anden, fjerner tykhed.

Dét er stigmatisering i dets reneste og grimmeste form.

Jeg tror på, at kroppe er ligeså forskellige som blomster. Nogen er tykke, andre tynde. Nogen er høje, andre lave.

Ved at gøre tykhed til en sygdom i sig selv, udskammer man en kropsstørrelse der for mange er naturlig. Skal tykke mennesker bruge resten af deres liv, på at bekæmpe deres krop og genetik? Er det sundhed?

At træffe beslutningen om at tage en vægttabssprøjte, synes jeg er et meget personligt valg, som ingen andre bør blande sig i. Men har man en spiseforstyrret adfærd, appellerer jeg til, at man tænker over flere ting.

Ønsker du sundhed eller tyndhed?

Som spiseforstyrret vil ens umiddelbare ønske være tyndhed, fordi man tror på at det vil løse alle ens problemer.

Men når man først indser at man som spiseforstyrret er syg, og har brug for hjælp til noget helt andet end vægten, er det en mental frihed, der åbner døre for at anskue sig selv og sin sundhed på nye, mere nuancerede måder.

Det giver plads til, at man kan træffe mere hensynsfulde valg for sig selv. Måske en vægttabssprøjte ikke er ét af de valg. Måske er det. Det er op til den enkelte at beslutte, og ingen skal føle sig udskammet på baggrund af deres valg.

Jeg er selv spiseforstyrret og har fået en gastric bypass hvor man gør mavesækken mindre, efter at have været i behandling for min spiseforstyrrelse.

Jeg traf et oplyst valg, på baggrund af en fysisk krop der med sine næsten 180 kilo, ikke længere fungerede for mig. Jeg drømte aldrig om at blive tynd.

Jeg drømte om at blive sundere. Den rejse begyndte længe inden operationen.

Den dag jeg begyndte at holde af mig selv og min krop, uanset dens størrelse, var det den største gave jeg nogensinde har givet mig selv. Hos mig finder du ikke fordømmelse, hvis du vælger vægttabsmedicin eller operation.

Det er bare så pokkers vigtigt, at du træffer dit valg på et oplyst grundlag.

Hvis dit grundlag er, at tynd er lig med sund, er jeg ked af at hælde malurt i dit bæger – så tror jeg desværre at du står overfor en brat opvågning, når det viser sig at udfordringerne for din krop og dit sind ikke stopper, bare fordi tallet på badevægten ændrer sig.

Læs også