Terese Ask
Agenda

Når kvinder får børn, uden en far, overflødiggør det manden, sagde han i radioen. Undskyld, hvad?

12. april 2024
Af Terese Ask
Foto: Honey Studio
Det virker som om, at nogle mænd i 2024 stadig vil bestemme over, kvinders reproduktion. Men det er altså ikke kvinders opgave at genopfinde manden, skriver Terese Ask.

Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Min baby sov, og jeg gik og ryddede op i vores lille hjem, mens jeg lyttede til en udgave af Sara og Monopolet. Her havde panelet fået et dilemma, der fik mig til at spidse ører. En kvinde, der ønskede sig et barn, og ville spørge sin ven, om han ville være far.

I panelet sad Søren Fauli, Frederik Cilius og Cecilie Beck. Og de to mænd i panelet havde stærke holdninger til konceptet solomor, som i samme forbindelse kom på banen.

Søren Fauli mente tilsyneladende ikke, at enlige kvinder skal kunne få børn alene.

“Jeg synes det er noget rod, at kvinder de bare kan få børn uden en far, fordi det overflødeliggør manden simpelthen i for høj grad,” udtalte han.

Samtalen i studiet mindede mig om, at nogle mænd gerne vil blande sig i, hvornår kvinder skal eller ikke skal have børn. Det har debatten om abort de seneste år vist, hvor flere stater i USA har fjernet kvinders ret til fri abort.

Og samme grundvilkår går igen, når samtalen falder på kvinder, der ønsker at gennemføre en graviditet - alene.

For kvinder i den vestlige verden, og særligt Skandinavien, vælger i højere grad end nogensinde at få et eller flere børn alene, som solomor med donor.

Det ved jeg, for jeg er en af de kvinder, der har valgt det.

Jeg begyndte fertilitetsbehandling på Rigshospitalets Fertilitetsklinik da jeg var fyldt 34 år af flere årsager.

For det første har jeg drømt om at blive mor så længe jeg kan huske.

For det andet drømmer jeg om at få to børn hvis fertiliteten tillader det, og derfor vidste jeg også, at jeg ikke ville vente for længe. Som kvinde bliver man nødt til at tage stilling til sin fertilitet, men desværre gør mænd sjældent det samme, og derfor er kvinder og mænd i min optik i dag på helt forskellig bølgelængde, når man begiver sig ind i datingverdenen.

Jeg har personligt ikke den store drøm om at være i et fast parforhold. Det lader til at det ofte går galt og børn bliver fanget i skilsmisser og skal mægle mellem mor og far. Alligevel har jeg de seneste år fundet mig selv på den ene date efter den anden, for man skulle jo finde en hvis man ville have en familie, ikke?

Min oplevelse af den danske datingkultur er en ’brug og smid væk’ kultur, hvor særligt mændene ofte venter på noget bedre ved næste swipe eller næste fest. Deres ur tikker ikke på samme måde, og det skaber unægteligt en ubalance mellem kønnene.

Jeg har valgt at danne en familie på egne præmisser, en familie, hvor kærligheden er for evigt, og hvor jeg aldrig skal dele mit barn i en 7/7 ordning. Jeg er taknemmelig for, at jeg kunne få hjælp af fællesskabet til at blive mor.

Det er den bedste beslutning jeg nogensinde har taget, og i januar 2024 blev jeg mor til den mest fantastiske lille pige.

Kvinder kan i dag alt selv, derfor er det tid til at den moderne mand genopfinder sig selv og finder en ny måde at være interessant og relevant på.

Det er ikke vores opgave som kvinder at stoppe vores udvikling for at behage mændene. Den må de selv løse.

Læs også