BYE BYE TIBERIAS
Køn & identitet

Vi anbefaler 15 film om køn, krop og kærlighed på CPH:DOX

8. marts 2024
Af Siri Franceschi
Foto: CPH:DOX 2024
CPH:DOX er endnu en gang over os. Vi guider dig til nogle af festivalens film inden for tematikkerne køn, krop og kærlighed.

Den overdådige dokumentarbuffet CPH:DOX står endnu en gang for døren, og denne gang med et særskilt tema dedikeret udelukkende til kroppen som kampplads og alle de afledte konsekvenser, som samtidens politiske klima har ført os ud i.

Som altid er programmet proppet med et bredt udvalg af nøje kuraterede og højaktuelle film, der hurtigt kan afføde en snert af stress, men bare rolig, hjælpen er nær.

Vi har nemlig samlet vores anbefalinger til de vigtigste film om køn, krop og kærlighed, som kan klæde dig på til samtaler over kaffemaskinen.

Først vil vi dog anbefale to interaktive udstillinger med kroppen som omdrejningspunkt, der lanceres på Kunsthal Charlottenborg i forbindelse med åbningsdagen af DOX den 13. marts.

Med et personligt udgangspunkt udforsker kunstner Jess Coldrey sin kroniske kamp mod sygdommen endometriose i udstillingen Into the Rabbit Hole. Coldrey præsenterer et taktilt blik på lidelsen ved at udstille personlige artefakter som puder og en pyjamas – genstande hun har brugt som sikkerhedsskjold mod smerten – i kombination med surrealistiske AI-billeder, der kortlægger den isolerende kulde, hun ofte har oplevet i sit møde med sundhedsvæsenet.

I installationen Blood Speaks udforsker instruktørerne Poulomi Basu og CJ Clarke, hvordan foto, tekstiler og Virtual Reality kan bruges til at undersøge misogyniens anatomi. Ved at kigge på forbindelsen mellem blod og krop præsenterer de et mulighedsrum for modstand, der, inspireret af sydasiatisk futurisme, giver kvinden sin agens tilbage.

Begge udstillinger kan opleves på Kunsthal Charlottenborg frem til den 24. marts.

Men nu til det, det hele handler om, nemlig film. Vi har endevendt programmets mere end 200 titler og inddelt vores favoritter under tematikkerne køn, krop og kærlighed.

KØN

ALREADYMADE

Barbara Visser / Holland / 2023 / International Premiere / 86 min

Blev det 20. århundredes mest indflydelsesrige kunstværk i virkeligheden konceptualiseret af en kvinde? Det undersøger billedkunster Barbara Visser i sin kunsthistoriske detektivfilm Alreadymade, hvor hun følger op på de rygter, der i mange år har floreret i kunstverden om, hvorvidt det i virkeligheden er den dadaistiske kunstner baronesse Elsa von Freytag-Loringhoven, som bør tilskrives æren for Marcel Duchamps pissoirværk Fountain.

Læs mere om filmen og find billetter her.

https://imgix.femina.dk/2024-03-08/955106.jpg

COPA 71

Rachel Ramsay & James Erskine / Storbritannien / 2023 / 90 min

Foran 115.000 tilskuere vandt det danske kvindelandshold i 1971 VM-guld, da de spillede sig til en 3-0 sejr over værtsnationen Mexico. En sejr, der dog siden er blevet glemt, da hverken FIFA eller de nationale fodboldforbund ville anerkende verdensmesterskabet. Men nu vækkes sejren til live, når de danske landsholdslegender Birthe Kjems og Ann Stengaard ser tilbage på turneringen og deres historiske sejr.

Læs mere om filmen og find billetter her.

DAUGHTER OF GENGHIS

Kristoffer Juel Poulsen, Christian Als & Knud Brix / Danmark, Sverige & Frankrig / 2024 / Verdenspremiere / 86 min

Den enlige mor Gerel bærer mange titler. Hun er nationalist, shaman og leder af den ultranationalistiske bande Gerel Khan, der kun består af kvinder, og som kæmper for at beskytte Mongoliet mod sexarbejde og kinesisk raceblanding. I et land i hastig forandring kæmper hun for sit folks frihed, for kvinders rettigheder og sin søns fremtid, men kampens pris er hård, og vold og svigt præger hendes liv.

Læs mere om filmen og find billetter her.

https://imgix.femina.dk/2024-03-08/956296.jpg

DO NOT EXPECT TOO MUCH FROM THE END OF THE WORLD

Radu Jude / Rumænien, Luxenborg, Frankrig & Kroatien / 2023 / 163 min

Som modgift til sit dødssyge dagjob som fixer for et firma, der laver kampagnevideoer om sikkerhed på arbejdspladsen, lever Angela et dobbeltliv, hvor hun i digital forklædning performer en mandschauvinist som på de sociale medier spreder had mod alt og alle. En hysterisk og farverig film, der tager dig med på en overraskelsesrejse ind i Bukarests’ gader.

Læs mere om filmen og find billetter her.

https://imgix.femina.dk/2024-03-08/944800.jpg

MOTHERBOARD

Victoria Mapplebeck / Storbritannien / 2024 / Verdenspremiere / 91 min

Victoria Mapplebeck er single, gravid og 38 år. Det er 20 år siden, og lige siden har hun filmet sit og sønnen Jims liv, der på medrivende vis portrætterer livet som mor, kvinde og kunstner i Londons utaknemmelige filmbranche. Et humoristisk storværk om livets gang og alle de svigt og udfordringer, man som menneske kan overkomme.

Læs mere om filmen og find billetter her.

KÆRLIGHED

BILLY & MOLLY: AN OTTER LOVE STORY

Charlie Hamilton James / Storbritannien & USA / 2024 / International Premiere / 78 min

På de naturskønne Shetlandsøer i Skotland udspiller sig en umage kærlighedshistorie mellem den melankolske mand Billy og odderen Molly. Billys stille tilværelse bliver vakt til live af den legesyge Molly, der genbekræfter hans tro på livets skønhed og venskabets kraft.

Læs mere om filmen og find billetter her.

https://imgix.femina.dk/2024-03-08/976544.jpg

BYE BYE TIBERIAS

Lina Soualem / Frankrig, Palestina, Belgien & Qatar / 2023 / 82 min

Filmskaberen Lina Soualem bringer gennem digte, breve og arkivoptagelser sin palæstinensiske families historie til live. Med et særskilt fokus på kvinderne i sit liv skildrer hun, hvordan modstand og smerte går i arv, men også hvordan generation efter generation overleverer en ubrydelig kærlighed til det hjem, de har mistet.

Læs mere om filmen og find billetter her.

EKKO AF KÆRLIGHED

Zara Zerny / Danmark / 2023 / 76 min

Hvad gør man, når ens livsledsager går bort, og ens hjem pludselig runger af hjemløs kærlighed? Det undersøger Zara Zerny i denne gribende og livskloge film, hvor hun i samtale med ældre kvinder og mænd undersøger det tomrum, der står tilbage, når ens elskede igennem et helt liv pludselig forsvinder.

Læs mere om filmen og find billetter her.

EROS

Rachel Daisy Ellis / Brasilien / 2024 / International Premiere / 108 min

Motellet er omdrejningspunkt for erotik og kærlighedsmøder i Rachel Daisy Ellis film Eros, der inviterer seeren med ind i det inderste indre. På motellet møder vi blandt andet to nonner og en præst samt en række andre gæster, hvoraf nogle diskuterer, om det mon var Jesus, der skænkede motellet til menneskeheden. En varm og overraskende film om Brasiliens seksuelle fristed: motellet.

Læs mere om filmen og find billetter her.

https://imgix.femina.dk/2024-03-08/963683.jpg

YOUTH (SPRING)

Wang Bing / Kina & Frankrig / 2023 / 212 min

Youth af den banebrydende dokumentarist Wang Bing var nomineret til de Gyldne Palmer i Cannes sidste år for sin storslåede portrætteringen af Kinas tekstilindustri og ikke mindst de arbejdere, der lever deres liv til lyden af symaskinernes evindelige omdrejninger. Et inderligt indblik i de unge ansattes hverdag, en myriade af små livsfortællinger, der på smukkeste vis bindes sammen af Bings blik for det stille drama og den særlige kemi.

Læs mere om filmen og find billetter her.

KROP

BLACK BOX DIARIES

Shiori Ito / Japan, USA & Storbritannien / 2024 / Europæisk premiere / 103 min

Da den profilerede journalist Shiori Ito bliver udsat for et seksuelt overgreb af sin chef, falder hendes verden fra hinanden, men trods en patriarkalsk og hierarkisk kultur, sætter hun alt ind for at kræve retfærdighed. Det udmunder i en omfattende retssag og massiv offentlig modstand, men også hjælp fra en uventet hånd, der ligesom Shiori kæmper for at forbedre kvinders vilkår og rettigheder.

Læs mere om filmen og find billetter her.

https://imgix.femina.dk/2024-03-08/971300.jpg

OUR BODY

Claire Simon / Frankrig / 2023 / 168 min

Et parisisk hospital er centrum for Claire Simons udfoldelse af, hvad det vil sige at bo i en kvindekrop. I den mere end to og en halv time lange film undersøger hun hospitalets rytmik og de mange store og små livsdramaer, der udspiller sig i både patienter og ansattes liv.

Læs mere om filmen og find billetter her.

https://imgix.femina.dk/2024-03-08/970685-1.jpg

STRAY BODIES

Elina Psykou / Grækenland, Schweiz, Italien & Bulgarien / 2024 / International Premiere / 109 min

Europas landkort indeholder mange modsætninger, ikke blot hvad angår politiske og religiøse strømninger, men også når det kommer til det helt nære, det kropslige, der de senere år i stigende grad er blevet politiseret. Over hele Europa krydser kvinder grænser for at få ret til selvbestemmelse over egen krop, hvad end det gælder muligheden for abort eller retten til IVF-behandling. En æstetisk kraftpræstation, der rammesætter diskussionen om livets helt store spørgsmål på finurlig og velfunderet vis.

Læs mere om filmen og find billetter her.

https://imgix.femina.dk/2024-03-08/947810.jpg

YOUR FAT FRIEND

Jeanie Finlay / Storbritannien & USA / 2023 / 96 min

Over seks år følger vi den aktivistiske forfatter Aubrey Gordon, fra hun starter som anonym blogger, til hun bliver storsælgende forfatter. Gordons mission er klar: hun vil skabe et paradigmeskift i den måde, vi ser og opfatter tykke mennesker på. Og dertil har hun også et personligt ærinde, nemlig at få sine forældre til at forstå, hvad det er, hun kæmper for.

Læs mere om filmen og find billetter her.

THE LABOUR OF PAIN AND JOY

Karoliina Gröndahl / Finland / 2024 / Verdenspremiere / 84 min

Fødslen er et monumentalt og livsforandrende øjeblik. Det oplever vi i den dybdegående og ærlige fortælling om to finske fødselshjælpere, der kæmper for at skabe bedre fødselsforhold, særligt for queer- og transpersoner. Et smukt og skrøbeligt indblik i det livsgivende og imponerende arbejde, jordemødre over hele verden hver dag bedriver.

Læs mere om filmen og find billetter her.

https://imgix.femina.dk/2024-03-08/966616.jpg

Anbefalingerne er skrevet på baggrund af programteksterne på hjemmesiden for CPH:DOX.

Læs også