Mette Abildgaard
Køn & identitet

På vej til et møde blev Mette Abildgaard stoppet af en kollega: Han var blevet forstyrret af min læbestift

21. september 2022
Af Aja Nøhr Larsen
Foto: Ritzau Scanpix
Tirsdag morgen blev politiker Mette Abildgaard på vej til et møde på Christiansborg, stoppet af en mandlig kollega, som ikke kunne koncentrere sig om de ting hun havde sagt, på grund af hendes læbestift, fortæller hun.

Det virker som om, man som kvinde i politik skal lægge øre til lidt af hvert, når det kommer til udseende og køn. Måden man danser på, måden man sidder, og den kjole, man har på.

I dag var det den konservative politiker Mette Abildgaards læbestift, fortæller hun.

Hun kom ellers flyvende ind på arbejdet efter at have afleveret børnene i institution, da en mandlig kollega fra folketinget stoppede hende for at give hende en lidt overraskende feedback.

Han havde nemlig lagt mærke til den læbestift, hun havde haft på dagen før. Den havde forstyrret hans koncentration, og gjort at han ikke kunne fokusere på sit arbejde eller på Mette Abildgaards politiske budskaber.

Mette Abildgaard forklarer, at det ikke havde været fordi, læbestiften var tværet ud over tænderne eller ansigtet. Og hun oplevede ikke, at det var sagt i spøg.

– Det var helt åbenlyst ikke sagt for sjov. Det var et tydeligt budskab, som han gerne ville levere til mig. Han gjorde det som sådan på en pæn nok måde, men jeg tror ikke han har tænkt over, at hans kommentar rummer mere end et par ord om en læbestift. Og over hvor frustrerende det kan være som kvinde, at den slags skal blokere for ens budskaber.

Mette Abildgaard reagerede ved at grine lidt af det og sige noget i retning af, at "det var da utroligt, at der ikke skulle mere til".

– Jeg havde travlt i situationen, men jeg tror godt, han kunne fornemme, at jeg synes det var en mærkelig kommentar, som ikke var nødvendig.

Det var først bagefter, at hun rigtig studsede over kommentaren.

– Jeg tænkte, at det da var lidt vildt, at efter en dag som i går, hvor jeg har kommenteret mange vigtige sager, at det så er mit valg af læbestift, der skal forstyrre mine budskaber.

Hun gik direkte op på sit kontor, fandt sin makeuppung frem og tog den lyserøde læbestift på, som hun har delt et billede af på Twitter.

– Jeg ville gerne sende et signal om, at det ikke var noget, jeg tog til mig.

Derefter rankede hun ryggen, gik til møde i finansministeriet og fremlagde sine faglige pointer, præcis som hun ellers ville havde gjort. Men kommentaren påvirkede hende stadig.

– Man kan godt føle, at man bliver reduceret til noget, der er meget småt, hvis sådan noget som det kan gøre, at mit budskab ikke kommer igennem; for er det så skoene en anden dag og frisuren en tredje?

Til mødet i finansministeriet var hun den eneste kvinde i forhandlingslokalet. Og det er ofte tilfældet, at hun sidder til møder udelukkende med mænd. Det er ikke noget, hun normalt tænker over, for hun mener, at der er sket en positiv ændring på området omkring køn, både i samfundet og på Christiansborg. Men kommentaren hun fik i morges, mindede hende om, at der stadig er lidt vej igen.

– Jeg synes ikke, det er et udtalt problem, men det er klart, at med sådan en kommentar som i dag, kan jeg godt komme til at tænke over, om der er andre, der går rundt og tænker over den slags, når jeg gør mit arbejde som politiker. Det sætter da nogle tanker i gang, som jeg helst ville være fri for.

Det, at der stadig er et stykke vej igen, oplever Mette Abildgaard også udenfor Christiansborg. Det kan være til et vælgermøde, eller når hun er på gaden i forbindelse med valgkamp.

– Selvfølgelig oplever man den slags en gang imellem, når man er politiker og særligt kvindelig politiker. Jeg oplever det ikke som et stort problem i min hverdag, men en gang imellem får jeg kommentarer, som i højere grad går på udseende og køn, end jeg tror, det gør for mine mandlige kollegaer.

Mette Abildgaard har ikke ønsket at dele navnet på kollegaen, da hun er på god fod med ham, og ikke mener at han havde en dårlig intention med kommentaren. Det har vi valgt at respektere.

Læs også