sanna marin
Samfund

Finlands statsminister bliver kritiseret for at danse til en fest. Her er fem vigtigere ting, du skal vide om hende

19. august 2022
Af Aja Nøhr Larsen
Andrew Medichini/AP/Ritzau Scanpix
Den finske statsminister Sanna Marin er igen endt i en debat, der handler om alt andet end hendes politik.

Først var hendes udskæring for dyb – og nu får den finske premierminister kritik, fordi hun danser til en fest. En video, hvor hun danser og synger i en lejlighed med sine venner er nemlig gået viralt.

Det har sat gang i den gamle debat omkring, hvad man som – kvindelig – statsleder kan tillade sig at lave i sin fritid, og i hvor høj grad man må være et almindeligt menneske.

Efter lækket af videoen kræver hendes politiske modstandere hende narkotestet.

Men vi ville – ligesom Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen - ønske, at det var en helt anden video af den finske premierminister, der var gået viralt.

Her er Sanna Marin stor fortaler for et visa-forbud, som vil forbyde russiske turister at rejse ind i Schengen-lande.

“Jeg synes ikke, det er rigtigt, at russiske borgere kan rejse ind i Europa og Schengen for at være turister, imens russerne slår mennesker ihjel i Ukraine. Det er forkert. Det er en diskussion vi er nødt til at have,” sagde hun til et topmøde med de nordiske ledere tidligere på ugen.

Og den finske premierminister har haft travlt med at lede landet ind i en ny æra, når det kommer til forsvarspolitik. Det skriver Jyllands-Posten i et stort portræt. Den 15. maj annoncerede hun – sammen med landets præsident - at Finland søgte om optagelse i NATO. Noget, der ellers tidligere har været utænkeligt.

Og det har fået Ruslands Vladimir Putin til at reagere. Han har ifølge Jyllands-Posten kaldt et finsk NATO-medlemskab en »fejl« og truet med at bruge militær.

Her er fem andre ting, der også er vigtigere at vide om den finske premierminister end det faktum, at hun kan danse.

Hvilket hun i øvrigt gør så godt, at det amerikanske medie Politico honorerer hende med fem stjerner i deres kåring af den bedst dansende politiker.

sanna marin
Euc/Zuma/Ritzau Scanpix
  1. Udover hendes seneste fokus på Finlands medlemskab af NATO har hendes politiske agenda især fokuseret på klimaforandringerne, social ulighed og at styrke velfærdssystemet. Hendes regering har lovet at blive klimaneutrale i 2035, hvilket, hvis det sker, vil sætte Finland forrest i klimakampen. Derudover har hun blandt andet kæmpet for at få ligeløn i Finland, samt at få fædre til at tage del i barslen.
  2. I 2020 blev hun valgt til BBC’s liste over de 100 mest inspirerende og indflydelsesrige kvinder i verden. Samme år blev hun valgt som Young Global Leader af World Economic Forum. Sidst med ikke mindst har hun været på Times-listen over hundrede ledere, der forventes at påvirke samfundet i fremtiden. Alligevel er hun flere gange blevet beskyldt for at bruge for meget tid på at feste og gå til koncert i korte shorts, i stedet for at passe sit job som statsminister.
  3. Da hun i 2019 blev statsminister, var hun med sine 34 år verdens yngste, siddende regeringschef. Og den yngste nogensinde i Finland.
  4. Hun er landets tredje kvindelige statsminister og leder af en flerparti-regering, hvor alle fem ledere er kvinder. Ud af 19 ministre er 12 af dem kvinder. Om at være kvinde i toppolitik har hun blandt andet udtalt: ”Jeg har aldrig tænkt på min alder eller køn, jeg tænker på årsagerne til, at jeg begyndte i politik, og de ting som vi har vundet vælgernes tillid for”
  5. Marin er født i Helsinki og opvokset i en regnbuefamilie med sin mor og morens kvindelige partner. Hun har selv en datter på fire år.

Læs også