sebastian
Køn & identitet

Mændene er kompromisløse i deres jagt på penge. Kvinderne bruger dem bare

28. september 2023
af Sebastian Lynggaard
Foto: Marie Hald
Fortællingen er, at mænd skaber noget, og kvinder er deres overflade. Det er åbenlyst, hvordan den generalisering er en fornærmelse mod kvinder, men den påvirker også drenge negativt, skriver Sebastian Lynggard i denne kommentar.

Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens holdning.

I sidste uge kommenterede kulturminister Jakob Engel-Schmidt en historie, som han i øvrigt selv kalder en ikke-historie:

- Pigerne fremstilles som RKI-truede dulletyper med skarp fokus på mærkevarer, makeup og sjælløs shopping efter den næste Louis Vuitton-taske, mens drengene er Jespe Buch-typer, sagde han Ekstra Bladet.

Det handlede om programbeskrivelsen til DRs nye program "De dyre drenge".

Programmet er en pendant til det populære "De dyre piger", som allerede har flere sæsoner på bagen. Og nu skal drengene altså på banen. Yay equality.

Sebastian Lynggard

Sebastian Lynggaard står bag memekontoen ”Herlige Svend” på Instagram og er forfatter til bogen ”Mandsforræder – vores vrede, ansvar og potentiale”.


Men ifølge bl.a. kulturministeren fremstilles kønnene stereotypt, hvilket særligt går negativt ud over kvinderne, som bliver gjort til ”duller”, mens mændene fremstår handlekraftige.

Først: Har ministeren fat i noget?

Kort sagt: Ja, han har fat i noget. Mændene er kompromisløse i deres jagt på penge. Kvinderne bruger dem bare.

Fortællingen er, at mænd skaber noget, og kvinder er deres overflade. Det er åbenlyst, hvordan den generalisering er en fornærmelse mod kvinder.


Men hvordan risikerer fortællingen om mænd egentlig at påvirke drenge og unge mænd negativt? Det lyder jo positivt nok på overfladen.

Her er jeg lige nødt til at understrege, at det er altså ikke på nogen måde er en kritik af de medvirkende i programmet.

Hvis noget så synes jeg, at de er nogle skønne mænd – og jeg er imponeret over deres ambition og deres evner, som det desværre ikke er alle, der har.

Programbeskrivelserne

"De dyre drenge"
De dyre drenge går ikke på kompromis, hverken med sig selv eller deres arbejde. De drømmer om frihed og masser af penge, og det kræver, at de lægger alt i deres karrierer.

"De dyre piger"
Pigerne har travlt med at bruge penge og flashe deres lækre liv på Instagram.

OBS: Det ser ud til, at DR har opdateret programbeskrivelsen til "De dyre piger", der nu står således:
De dyre piger er fyldt med power. Men designertasker, botox og rejser er ikke gratis, så de må knokle for pengene for ikke at gå på kompromis med den perfekte livsstil.

Det er heller ikke en kritik af det at være entreprenant – slet ikke. Der er ikke noget dårligt ved at være drevet af at skabe noget, men udfordringen kan opstå, når det at skabe noget bliver en målestok for, hvor meget – eller lidt – man er værd som menneske. Og i denne sammenhæng: hvor meget man er værd som mand.

Hvordan drenge bliver konstrueret på internettet: Et medfødt mindreværd

Et af de talepunkter, der har givet en mand som Andrew (og mange som ham) en enorm opmærksomhed fra drenge, er, at mænd og drenge i udgangspunktet er værdiløse.

Den betragtning stemmer overens både med en følelse, nogle drenge og unge mænd identificerer i sig selv (selvhad) og med deres oplevelse af samfundets manglende værdisætning af mænd.

Tesen er så (og okay den er gammeldags) at mænd, for overhovedet at have værdi som mennesker skal skabe noget. Mænd kan altså kun have værdi i kraft af noget udenfor os selv.

Noget værd takket være noget andet

Det gode ved os er ikke i os, men findes kun i kraft af opgaver, vi løfter eller tårne, vi bygger.

Det er pissehamrende farligt.

Der er som nævnt intet i vejen med at være drevet af skabertrang. Slet ikke. Men din oplevelse af din egen værdi i verden, dit selvværd, kommer altså indefra.

Det kommer ikke fra omverdenens accept af noget, vi har skabt. Det gør selvtillid måske, men ikke selvværd.

Kære dreng. Du har aldrig været intet

I denne tankegang findes der vindere, og der findes tabere. Og indsatsen er uoverstigelig.

For taberen, ham der skaber intet, han er intet. At basere en forståelse af værdi udenfor drengen selv er at sige, at drengen skal bevise, at han er værd at elske, før han kan modtage kærlighed.

Og det er ikke bare omverdenens kærlighed, men det er også kærligheden fra drengen til drengen selv.

Vi tror, vi skal opnå noget, som andre ser som maskulint, før vi kan elskes som mænd


Ingen elsker et andet menneske på grund af deres evner som daytrader. Dine venner elsker dig ikke mere, fordi du er god til fodbold. Mine venner elsker mig ikke, fordi jeg har en memekonto (tværtimod, de små svin).

De elsker dig. Men ikke derfor.

I denne her logik kan drenge og mænd sagtens være modtagere af kærlighed. Men vi får ikke kærligheden af de grunde, vi tror. Og vi får den aldrig af os selv.

Og når kærligheden, eller frihedsbrevet, fra os selv aldrig kommer, så bliver vi ved med at jagte den steder, hvor den ikke findes.

Det mindreværd, som ikke kan mættes af selvtillid, bliver på den måde ved med at bilde os ind, at vi ikke fortjener kærlighed.

Men alle drenge fortjener kærlighed i udgangspunktet. Alle drenge har værdi.

Alle drenge er dyre.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også