Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sexmagasinet

I en sidegade til Halmtorvet holder en særlig rød varevogn parkeret

5. december 2022
Af Sofie Riise Nors
Illustration: Sofie Riise Nors
I Københavns Red Light District holder The Red Van parkeret. En varevogn, hvor byens sexarbejdere kan have sex med deres kunder under mere værdige forhold end bag en skraldespand. Se med i dette afsnit af Sexmagasinet, hvor Sofie Riise Nors interviewer forpersonen for The Red Van.

Sofie Riise Nors er forfatter og vært i programmet Sexmagasinet. Kommentaren er et udtryk for skribentens holdning.

Du er på vej i Kødbyen i københavnerkvarteret Vesterbro. Du skal mødes med dine venner for at spise dim sum på Magasasa, og senere skal i på Bakken og have shots.

På vejen derhen går du ned ad Istedgade. Du har godt hørt om Istedgade før. Dine forældre siger, at det er et farligt sted.

Der står kvinder på gadehjørnerne. Mange af dem er sorte, og du bliver pludselig pinligt bevidst om, at du er hvid, og at du er på vej på Magasasa for at mødes med vennerne.

Kvinderne sælger sex, og tanken om det gør dig ubehageligt til mode.

“Der er noget galt med vores samfund", tænker du og kigger ned i fortovet.

“Det er også patriarkatet. Det er de der klamme mænd, der kommer stive hjem fra byen, som tvinger kvinderne ud på gadehjørnerne”.

Nu har du rynkede bryn.

Du har altid lært, at kvinder, der sælger sex, er tragiske skæbner, og at det bedste ville være, at de kom “ud af det”.

Ingen har rigtig fortalt dig, hvordan man får dem “ud af det”, men det ville helt klart være det bedste.

Måske skulle du gå hen og stikke én af dem 1000 kroner og sige “here, for you”, lave et smil, hvor du klemmer læberne sammen og nikker anerkendende, imens du tager hendes anden hånd og laver en klapsammenmad med hendes hænder om pengene.

Men det gør du jo ikke, du skal bruge dem nede på Magasasa, så …

Sandheden er, at det slet ikke er “mænd”, der har tvunget kvinderne til at sælge sex. Det er tømmermænd fra kolonitiden og kapitalismens grimme ansigt, der viser sig i det københavnske Red Light District.

Den korte forklaring er, at de nigerianske kvinder, i håbet om en bedre tilværelse i Europa, er flygtet fra fattigdom i deres hjemland.

Det er stort set umuligt at få foden inden for i Fort Europa som fattig migrant, men det kan menneskesmuglere måske hjælpe dig med.

Det er en risikabel rejse – både for migranten og menneskesmugleren – og sådan en ulovlig rejse er dyr. Men et lyst håb om en bedre fremtid er værd at gældsætte sig for.

The_Red_Van

Når migranten (måske) når frem til Europa, er det med stor gæld til menneskesmuglere, og ofte uden papirer. De kan ikke få “hvidt” arbejde, og det betaler ikke godt at skrubbe toiletter i et parkeringshus.

Andre har papirer – det kan være kvinder fra Østeuropa. Måske har de et barn eller fattige forældre derhjemme, som de kan sende penge hjem til.

Fælles for kvinderne er, om de så kommer fra Nigeria eller Estland, at det at sælge sex er den hurtigste og mest bulletproof måde at tjene penge på. Hvilket også vidner om den underspillede sandhed som er, at ens seksualitet som kvinde er den mest værdifulde aktie, du har i verden.

Men alt det her ved du slet ikke endnu. Og selv hvis du forsøgte at betale aflad for din dårlige samvittighed over at skulle på Magasasa med en tusse, ville kvinden i modtagerenden blive stående.

Hun ville nok trække på skuldrene og kigge på sin veninde og grine lidt. Men blive stående – for det er hendes arbejde.

Du drejer ned ad en sidegade imod Halmtorvet og ser en rød varevogn holde parkeret. Nær varevognen kan du se en kø med tre ventende par. Du vågner lidt op, for det er et ganske underligt syn.

Idet du passerer den røde varevogn, kan du se, at der står 'The Red Van' på siden af den. Du stopper op og ser en kvinde, der står i en rød dynejakke og holder begge hænder om et plastikkrus med kaffe.

-Hej. Øhm, hvad er det her for en varevogn?

– Det er The Red Van. Her kan sexarbejdere tage deres kunder med og have sex med dem. Vi står bare her og holder øje med, at alt foregår under sikre rammer, svarer kvinden.

– What, udbryder du.

– Altså, ellers ville de jo være tvunget til at gøre det bag en skraldespand et sted. Så vi tænker, at det her er et lidt bedre og mere værdigt alternativ, siger kvinden, der hedder Aphinya Jaruparisakul og er forperson for The Red Van.

– Det må du altså lige forklare mig mere om, siger du med et smil.

Og forklaringen kan du få i dette afsnit af Sexmagasinet.

Se dette afsnit af Sexmagasinet øverst i artiklen.

Læs også