https://imgix.femina.dk/2021-02-19/anne_mette_kir_2k.png
DRESSCODE

Tre kvinder: Det er trist, at vi igen skal debattere stilethøjde og kjolelængde

19. februar 2021
af Sofie Guldager
Foto: Martin Høien, Luka Roné og privat
Debatten om kvinders påklædning er endnu engang blusset op efter Birgitte Erhardtsens kommentar i Berlingske, der pointerer, at kvinder ikke kan tage en glimmerkjole på og samtidig blive taget seriøst. Vi har spurgt Anne Mette Kirk, Marie Hald og Birgit Aaby om deres holdning.

Anne Mette Kirk, journalist og forfatter

https://imgix.femina.dk/2021-02-19/anne_mette_kirk.png

Hvad mener du om debatten om, at man skal acceptere en professionel dresscode, hvis man skal tages seriøst på ens arbejde?

- Det er trist, at vi igen skal en tur i manegen med en debat om stilethøjde og kjolelængde. Jeg ville sådan ønske, vi slap, så vi i stedet for kan fokusere på langt større emner, når det kommer til ligestilling: nemlig ligeløn og lige muligheder for alle.

- Dresscoden på chefgangen er vores mindste problem, hvis du spørger mig, men det illustrerer alligevel på tragisk vis, hvordan kvinder helt strukturelt vurderes på deres ydre og holdes nede.

Hvordan går du selv klædt på arbejde?

- Mit skab består af farverige vintagekjoler, jeans, korte nederdele, blazere og smækbukser. Mit udseende og tøjstil er også en måde at udtrykke mig på.

- Jeg skænker vitterligt ikke en tanke, om jeg er for gammel, for spraglet eller for underdressed. Og er virkelig heller ikke interesseret eller bekymret for andres holdninger til, hvordan jeg ser ud.

Har du nogensinde fået negative reaktioner på baggrund af din påklædning?

- Da jeg var i mine tyvere og begyndelsen af tredivere og var ansat som vært og journalist på TV 2 Nyhederne, var der ikke sjældent mails i min indbakke fra seere, der kommenterede mit farvevalg af tørklæde, min frisure eller størrelsen på mine øreringe.

- Jeg tror, jeg udviklede hård hud dengang. Kritikken gik jo ikke på det arbejde, jeg leverede - og det føltes derfor ikke som noget, jeg skulle tage seriøst. Det er alligevel umuligt at gøre alle tilfredse. Enten bliver man stemplet som en, der forsøger for meget, eller også stemples vi kvinder som wannabe-mænd. I dag bruger jeg ikke et sekund på at tænke over, om jeg fylder for meget i min påklædning.

Marie Hald, fotograf

https://imgix.femina.dk/2021-02-19/Marie_hald.png

Hvad mener du om debatten om, at man skal acceptere en professionel dresscode, hvis man skal tages seriøst på ens arbejde?

- Jeg blev virkelig arrig, da jeg læste Birgitte Erhardtsens kommentar i Berlingske. Jeg tænkte: Er vi ikke nået længere? I mine øjne handler det om, at kvinder ikke må tage plads og fylde.

- Vi har været vant til, at kvinder i business har klædt sig i jakkesæt for at passe ind på mændenes bane. Men når vi nu langsomt begynder at være med på banen på lige fod med mændene, begynder vi også at klæde os, som vi har lyst til for at føle os glade og feminine. Og bare være kvinder og ikke kvinder, der prøver at ligne mændene.

At vælge tøj er en kæmpe glæde for mig. Det er en forlængelse af min personlighed og min kreativitet.

Hvordan går du selv klædt på arbejde?

- At vælge tøj er en kæmpe glæde for mig. Det er en forlængelse af min personlighed og min kreativitet. Jeg elsker at gå i kjoler og høje hæle og have røde læber og glimmernegle.

- Jeg føler mig stærk og sej, når jeg er i en af mine yndlingskjoler i det tunge stof, der falder perfekt over hofterne. Jeg tænker, det er den samme følelse mænd kan have i en flot suit.

Har du nogensinde fået negative reaktioner på baggrund af din påklædning?

- Jeg har engang i et tv-studio i DR2 fået at vide, at jeg skulle passe på, at mine bryster ikke stjal opmærksomheden, for man skulle jo lytte til, hvad jeg sagde. Jeg havde ikke nedringet tøj på, men med store bryster, kan man altså ikke gemme dem væk. Eller det kan man godt, men jeg synes, det ville være at bukke under for det med at ligne mænd.

Birgit Aaby, iværksætter og stifter af virksomheden Combi Service

https://imgix.femina.dk/2021-02-19/birgit_aaby.png

Hvad mener du om debatten om, at man skal acceptere en professionel dresscode, hvis man skal tages seriøst på ens arbejde?

-Jeg synes, det er imponerende, at vi stadigvæk i 2021 skal tale om, hvad kvinder skal have på for at blive taget seriøst. Jeg synes, det er utroligt, at vi ikke er kommet længere. At det stadigvæk kræver, at vi nærmest skal ligne mænd for at blive taget seriøst.

- Det kan da ikke være rigtigt at en kvinde, der gør noget ud af sig selv og tager en blomstret kjole på og højhælede sko, kommer til at virke dummere end hende, der render rundt i sort tøj og flade sko.

Hvordan går du selv klædt på arbejde?

- Det er lidt afhængigt af, hvad jeg skal, men jeg gør meget ud af at vælge mit tøj, så jeg ikke falder ind i mængden.

- Jeg har brug for at man kan se, jeg er kvinde og derfor kan jeg også have blomstret, rødt eller lyserødt tøj på, når jeg går på arbejde.

Har du nogensinde fået negative reaktioner på baggrund af din påklædning?

- Nej, det har jeg faktisk ikke. Der er aldrig nogen, der har sagt noget om min påklædning, i hvert fald ikke direkte til mig.

- Men jeg synes, det er vigtigt, at man gør noget ved problemet og tør vise, at man er feminin, og det ikke betyder, at man er en dårlig leder. Det er det samme, hvis jeg viser følelser på mit arbejde, så betyder det ikke, at jeg er uintelligent.

Læs også