Dine penge

Mary Consolata: "Hvis min bedstemor i Uganda skal til lægen, kan jeg ikke sige, at jeg ikke har pengene"

7. marts 2022
Fortalt til Signe Bertram
Foto
Mary Consolata er forsigtig med at bruge penge, men det har hun ikke altid været. Som 21-årig brugte hun 30.000 kroner på en tur til New York, og så har hun haft en meget dyr hårrutine.

Hvad lærte du om penge som barn?

Jeg er vokset op med, at man skulle arbejde rigtig hårdt for at tjene penge, og at pengene blev brugt til at sætte mad på bordet.

Min familie kom til Danmark fra Uganda i 1997, da jeg var ni år gammel, og jeg kan stadig huske min første tur i Bilka. Jeg syntes, det var helt vildt, at de bare havde alting, og at der var for meget af det hele.

At være barn i et hjem, hvor penge ofte var en mangelvare, var svært, for jeg ville jo gerne have de samme ting som mine klassekammerater. Men det havde min familie ikke råd til.

Jeg holdt min første danske jul hos en veninde og hendes lillesøster, som fik et bjerg af gaver. Jeg var fuldstændig målløs, for jeg havde fået min første dukke som seksårig, og det var en stor ting for mig. Jeg er 32 i dag og kan stadig huske den.

Følelsen af at mangle penge har jeg lovet mig selv, at jeg aldrig skal opleve igen, så det har motiveret mig til at ville tjene mine egne penge.

Hvornår føler du økonomisk frihed?

Jeg elsker-elsker-elsker at have mange penge. Det gør mig så glad, når jeg kigger på min konto, og der er penge. Men økonomisk frihed handler for mig ikke kun om, hvor mange penge jeg tjener, men også om, at jeg selv kan bestemme, hvordan jeg tjener dem. Drømmen er at blive 100 procent selvstændig i år.

Mary Consolata Namagambe

32 år, født i Uganda og opvokset i Vallensbæk.

Har en kandidat i jura og er administrerende direktør og grundlægger af She for She, som arbejder for, at afrikanske skolepiger har adgang til hygiejneprodukter og information om menstruation.

Jeg kommer fra en verden, hvor jeg har arbejdet meget frivilligt, og der er det ikke så velset at ville tjene mange penge. Men jeg tør godt sige, at jeg vil være millionær, og det synes jeg ikke, der burde være nogen skam forbundet med.

At have mange penge er for mig frihed til at udleve de ting, jeg gerne vil. En kvinde som mig får ikke altid en plads ved bordet, så jeg skal selv tage den, og den plads kan jeg også få ved at have penge.

Hvad brugte du din første løn på?

Mit første job som 13-årig var at gå med aviser i Vallensbæk. Jeg ville gerne have det overstået hurtigst muligt, så jeg lagde aviserne foran folks døre i stedet for at putte dem ind ad brevsprækken. Der gik ikke så lang tid, før jeg blev fyret. Det var en hård lektie, men jeg nåede at spare sammen til min første bh.

H&M lavede undertøj med Snoopy på, og jeg ville SÅ gerne have sådan en bh med matchende underbukser. Jeg var den første i klassen, der fik bryster, men de var bittesmå, og mine forældre syntes ikke, jeg havde brug for en bh. Men der var ikke noget i verden, jeg ønskede mig mere end den Snoopy-bh.

Hvad er din største økonomiske last?

Da jeg var yngre, shoppede jeg ekstremt meget. Som 21-årig arbejdede jeg som piccoline hos Kammeradvokaten for at få bedre chancer for at blive optaget på jurastudiet.

Jeg sparede 30.000 kroner op og rejste til New York for at besøge en veninde. Inden jeg tog afsted, sagde min bror til mig: "Lad nu være med at bruge alle de penge".

Jeg bestilte extensions hjem fra Indien, fordi jeg ville have indisk hår. Det kostede 6.000 kroner hver gang, og jeg skiftede dem ud hver fjerde måned.

Men på halvanden måned brugte jeg alle 30.000 kroner på tøj og mad. Så da jeg kom ind på jura og skulle flytte til Odense, havde jeg nul kroner tilbage på min konto.

Jeg spurgte min bror, om han kunne låne mig penge til mit depositum. Og selvfølgelig sagde han: "Kan du huske, hvad jeg sagde til dig, inden du rejste til New York?"

Så havde vi en alvorlig snak om, at jeg skulle passe på mine penge. Han bad mig tænke til næste dag, og så kunne det være, at han ville låne mig pengene.

Næste dag lå der en kuvert med hele mit depositum. Og jeg besluttede, at det var sidste gang nogensinde, at jeg skulle låne penge.

Da jeg begyndte på jura, begyndte jeg også at sætte penge ind på en opsparingskonto hver måned. Det blev til mange penge til sidst, så i dag er jeg virkelig blevet god til at skelne mellem, hvad der er nødvendigt og unødvendigt at købe.

Mit største problem er, når der er udsalg, så der jeg holder mig væk fra butikkerne. Det er, som om mine øjne lukker, og så betaler jeg bare, fordi det er billigt. Men et halvt år efter har jeg tøj hængende med prismærker på.

Hvad er det dummeste, du nogensinde har brugt penge på?

Jeg bestilte extensions hjem fra Indien, fordi jeg ville have indisk hår. Det kostede 6.000 kroner hver gang, og jeg skiftede dem ud hver fjerde måned – det blev virkelig dyrt i længden.

Så jeg har brugt mange dumme penge på at se ud på en måde, der blev opfattet som flot i samfundet. Jeg ville gerne have langt, glat hår og lange negle, fordi det var skønhedsidealet.

Der er ikke noget galt med nogle af de ting, men jo ældre, jeg er blevet, jo mere komfortabel er jeg også blevet med at se ud, som jeg gør. Det kan man spare mange penge på.

Beskriv dit forhold til penge med en sang?

“Mo Money Mo Problems” med The Notorious B.I.G.

Når du har en familie i Uganda, så er du også nogle gange deres velfærd. Så hvis min bedstemor ringer til mig og siger, at hun skal til lægen, så kan jeg ikke sige, at jeg ikke har pengene.

Jo flere penge, du har, jo mere ansvar har du også overfor familie og venner. Nogle gange kan mange penge også betyde mange bekymringer, fordi folk kommer til dig, når de er i problemer.

Er du en sparegris eller en flottenheimer?

Jeg er den vildeste sparegris i min omgangskreds, men jeg øver mig i at løsne lidt op igen og sige: "Hey Mary, du fortjener det.”

Nogle gange ringer jeg til mine veninder, når jeg har lyst til at købe take-away, så de kan sige, at det er okay. Jeg tror, det hænger meget sammen med, at hver gang jeg bruger penge på noget sjovt, så tænker jeg på, hvad min familie i Uganda ville kunne bruge dem til, eller hvad jeg kunne investere dem i. Men sådan kan man jo ikke stille det op.

På en skala fra "Luksusfælden" til Nationalbanken, hvor økonomisk ansvarlig er du?

Jeg føler, jeg er økonomisk ansvarlig, men jeg har også stadig meget at lære om, hvordan mine penge kan avle flere penge.

Der er jo ingen grund til at have penge på sin konto, hvor de bare står og bliver mindre værd, men det sidder stadig dybt i mig at have dem et sted, hvor jeg kan kigge på dem. Så jeg vil sige, at jeg er økonomisk ansvarlig, men jeg er ikke økonomisk smart endnu.

Satser du på Arne-pension, eller har du for længst investeret i alverdens aktier?

Jeg investerede i mine første aktier i 2021, fordi jeg kunne se, at flere kvinder begyndte at investere. Hvis så mange mænd kan finde ud af det, og andre kvinder kan, så vil jeg også lære det.

Det er vigtigt for mig at begynde at være moneysmart. Jeg vil gerne have et større netværk af dygtige kvinder, der ligner mig, som investerer, for hvis du siger ordet "aktier" til mig, tænker jeg på mænd.

Hvad er din bedste handel?

Jeg kan ikke pege på én ting. I Uganda prutter vi om prisen på alting, så der handler det hele tiden om at gøre en god handel.

Jeg føler, at mine penge er allerbedst givet ud, når jeg bruger penge på at udvikle og passe på mig selv. Det kan være alt lige fra en god bog til et yoga-retreat eller en rejse alene til Portugal. Jeg synes, vi køber rigtig mange ting, men ting passer jo ikke på os. Vi passer på dem.

Læs også