Dine penge

Line Kirsten: "Det ultimative frihedstab for mig ville være at låne penge af andre"

24. januar 2022
af Kristine Enevold Villadsen
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix, Illustration: femina
P3-værten Line Kirsten begyndte allerede at spare op til at flytte hjemme fra med sine konfirmationspenge. I dag øver hun sig på at bruge penge uden dårlig samvittighed, og så skal 2022 være året, hvor hun begynder at investere.

Hvad lærte du om penge som barn?

Mine forældre har set forskelligt på økonomi, og det har været sundt at se begge sider. Min far turde at investere og købe dyrere ting, mens min mor var lidt mere sparsommelig og ikke ville fråse med pengene.

Hvis der findes en billigere model, så kunne vi lige så godt gøre det. Der ligner jeg helt klar min mor mest.

Allerede da jeg blev konfirmeret og fik penge i gave, begyndte vi at snakke om en opsparing, til når jeg flyttede hjemmefra.

Jeg lærte, at en opsparing er en god ting, da man aldrig kan vide, hvornår man lige pludselig får brug for penge.

Hvornår føler du økonomisk frihed?

Det giver nok lidt sig selv, men det gør jeg, når der er stabilitet. Det er en kæmpe frihed for mig at have et fast arbejde, hvor jeg ved, at der kommer penge ind hver måned, som kan dække mine udgifter.

Jeg tror aldrig, at jeg har følt mig så økonomisk fri som nu.

Line Kirsten Nikolajsen

30 år.

Radiovært på P3.

Bor i København Nordvest med sin kæreste. De venter deres første barn sammen.

Jeg var klart mere bekymret, da jeg var studerende og følte, at jeg skulle vende hver en øre. Jeg har dog altid haft en opsparing, som på en måde altid gav mig en grundlæggende følelse af frihed.

Det ultimative frihedstab for mig vil være at låne penge af andre.

Da jeg købte min nuværende lejlighed, lånte jeg penge af mine forældre. Vi havde en god ordning, hvor jeg betalte en del af hver måned, men jeg fik dårlig samvittighed, hver gang jeg brugte penge på mig selv.

Mine forældre gav mig ingen grund til at have dårlig samvittighed, men presset kom fra mig selv.

Hvad brugte du din første løn på?

Jeg fik mit første job i slutningen af folkeskolen i en bagerforretning. Jeg tjente ikke en skid, men det var sindssygt at have nogle penge selv. Der fik jeg også mit første hævekort, så jeg kunne hæve mine egne penge i banken.

Mit første køb, som ikke bare var snolder, var en kjole fra en meget populær tøjbutik i Fredericia.

Jeg havde aldrig selv købt noget dyrt tøj på det tidspunkt, så det var en stor ting at købe noget "luksuriøst".

Kjolen kostede omkring 700 kroner, og det var meget dyrt i mine øjne dengang.

Dine penge

Vi taler for lidt om penge, og det er dumt. For rigtig meget tyder på, at hvis vi snakker mere om vores penge, så får vi også flere af dem.

I "Dine penge" stiller femina forskellige kvinder en række spørgsmål om deres økonomi.

Hvad lærte du om penge som barn? Hvornår føler du økonomisk frihed? Er du en sparegris eller en flottenheimer? Og måske vigtigst af alt: Hvilken sang beskriver bedst dit forhold til økonomi?

Jeg fik også lidt ondt i maven over at bruge så mange penge på en kjole, og det sidder stadig lidt i mig i dag. Jeg vil vildt gerne købe ét stykke tøj i skidegod kvalitet, som jeg kan bruge i lang tid, men det bliver virkelig overvejet inden.

Hvad er din største økonomiske last?

Jeg købte engang meget dyrere kaffe, end jeg havde råd til. Sådan nogle bønner fra Coffee Collective, fordi jeg bildte mig selv ind, at det var det eneste, jeg kunne drikke derhjemme.

Totalt latterligt, og jeg har fravænnet mig det igen.

Jeg tror, at min største last lige nu er bøger. Det kan jeg ikke rigtig styre, hvis jeg går ind i en boghandel. Jeg har så mange bøger, som jeg aldrig har læst, men bare købt, fordi de så pæne ud eller lød spændende.

Hvad er det dummeste, du nogensinde har brugt penge på?

Det er helt klart de renter, som man betaler til banken for at have over et vist beløb stående. Det er så dumt af mig, for jeg kunne undgå det ved at købe nogle aktier.

Beskriv dit forhold til penge med en sang?

"Freedom" med gode gamle George Michael, da jeg lige nu føler mig ret frigjort fra penge og ikke tænker så meget over dem, som jeg har gjort tidligere.

Den frihed prøver jeg at nyde, mens den er der, for der skal helt sikkert nok komme perioder, hvor jeg bekymrer mig lidt mere om dem igen.

Er du en sparegris eller en Flottenheimer?

Kæmpe sparegris. Jeg øver mig dog i at være en Flottenheimer og tænke mindre over, hvad jeg bruger penge på.

Min kæreste er meget inspirerende på det punkt, når vi shopper, er på ferie eller spiser ude. Han er god til at sige: "Nu gør vi lige det her sammen, fordi det bliver en god oplevelse".

Så sammen med ham er jeg også blevet mere tryg i at betale for en god oplevelse. Det er en god læring i, at pengene nok skal komme igen - og jeg har råd lige nu.

På en skala fra Luksusfælden til Nationalbanken, hvor økonomisk ansvarlig er du?

Jeg er godt på vej mod Nationalbanken. Jeg mangler lidt i forhold til, at jeg godt kunne bruge mine penge mere fornuftigt, fordi lige nu står de bare i banken.

Jeg har pension gennem mit arbejde, og nogen vil nok synes, at det er helt hul i hovedet, at jeg først oprettede en pensionsopsparing for to år siden.

Så jeg føler ikke, at jeg er særlig klog med mine penge. Jeg ved bare, at jeg godt kan finde ud af at spare op og betale tilbage, så jeg er ikke uansvarlig. Men jeg vil gerne være klogere med mine penge.

Satser du på Arnepension eller har du for længst investeret i alverdens aktier?

Jeg vil meget gerne investere, for jeg satser overhovedet ikke på en Arne-pension.

Det er lidt på min dårlige samvittighed, at jeg slet ikke tænker over min pension. Jeg har pension gennem mit arbejde, og nogen vil nok synes, at det er helt hul i hovedet, at jeg først oprettede en pensionsopsparing for to år siden.

Men nu er jeg lige fyldt 30 år, så måske er det på tide, at jeg begynder at lægge andre penge til side til pension. Det kan være, 2022 bliver året, hvor jeg investerer i aktier.

Hvad er din bedste handel?

Det er den lejlighed, som jeg bor i med min kæreste. Det er også min største handel nogensinde, og lige da vi købte den, var det måske ikke den bedste handel.

Den kostede tre millioner kroner, og det syntes vi var vildt dyrt for 80 kvadratmeter i Nordvest. Man kan jo få en villa i Fredericia for det.

Det er dog blevet en god investering, fordi området er steget helt absurd på de to år, vi har boet her. Hvor voksent og kedeligt det end lyder, så er det klart en god handel at komme ind på boligmarkedet.

Læs også