https://imgix.femina.dk/media/71fa0eb9fdd14500be8574407c5f2470.jpg
Karriere og penge

Hvordan finder du inspirationen?

17. november 2008
af Britta Bjerre
Hvad er det, der spiller ind, når vi pludselig føler, at inspirationen er over os? Og omvendt, hvad er der at stille op, når vi har brug for at være inspirerede, men bare ikke er det? Da Annie Dunch solgte sin forretning efter mere end 28 år i modebranchen og kastede sig ud i et liv uden sikkerhed, var det sin intuition og en overvældende følelse af inspiration, hun fulgte. For nylig udgav hun bogen »Inspiration og kreativitet« og lever i dag et liv som inspirator og fortæller.

Efter arbejdet med »Inspiration og kreativitet«, som er udkommet på hendes eget forlag, Dunchs Forlag, er der mange konklusioner, Annie Dunch kan drage om begrebet inspiration. Blandt andet det at:
- Når man er inspireret, er man tæt på det, man er optaget af, fordi når man skaber et eller andet, tænker man jo ikke over, hvem man er, hvad man ejer, og hvem man kender. Så er man ét med livet. Så er man virkelig inde ved essensen. Ren tilstedeværelse i nuet. Og derfor er man lykkelig, når man skaber. Det er det, der er så fantastisk ved at skabe. Og selv om mange kunstnere er egoister og gør det for sig selv på en måde, så kan de ikke undgå at påvirke helheden med det, de laver. Og så er vi netop inde ved noget af det allermest essentielle ved at være menneske.
- Når jeg taler om »at skabe«, behøver det ikke at være kunst. Det kan også være, at man får en god idé til, hvordan man kan få det bedre i den børnehave, man arbejder i. Eller til hvordan arbejdsgangen kan blive bedre på det sygehus, hvor man er ansat. Inspiration slår igennem på mange, mange planer. Og vi er alle sammen kreative, for det er i virkeligheden vores sjæl, der er på arbejde, når vi skaber noget, og sjælen har vi jo med os hele tiden.

3 kvinders bud på, hvordan de finder inspirationen

1. - Hvis jeg vil skabe og presser hårdt på, virker det ikke. Jeg kan ikke presse det frem. Ofte sidder jeg og stirrer ind i væggen i fire timer, og så kommer der noget fantastisk, eller også gør der ikke.
Hella Joof, skuespiller og instruktør

2. - Jeg bliver meget inspireret af andre mennesker især. Af samtaler med andre. Det er helt klart min største inspirationskilde. Selvfølgelig bliver jeg også inspireret af at læse og af at se fjernsyn og af så meget andet omkring mig. Naturen derimod repræsenterer mere selve renselsen for mig. Det at gå ude i naturen og dens storhed, det er med til, at jeg kan tømme mit hoved.
Birthe Nielsen, kreativ direktør i reklamebureauet Bocca

3. - For at finde inspirationen må jeg give mig selv og min tankevirksomhed ro, og det er i virkeligheden en sårbar størrelse. Der skal ikke meget til at få mig ud af den kurs. For eksempel bare et telefonopkald fra banken, eller min datter der har haft en dum oplevelse. Derfor leger jeg »stilleleg« i perioder, hvor jeg ganske enkelt ikke svarer telefonen eller åbner døren, hvis der uventet bliver banket på.
Mie Eje, billedkunstner

Neuropsykologen fortæller, hvor inspirationen sidder

Hvor sidder inspirationen? Er der et lille særligt område af hjernen, hvor evnen til at blive inspireret rent faktisk ligger?
- Ja, men det er ikke et præcist og afgrænset område, inspiration opstår på tværs af de forreste dele af hjernen, i de såkaldte frontallapper, svarer neuropsykolog Louise Brückner Wiwe fra Århus.
At lige præcis frontallapperne er et yderst vigtigt område af hjernen, kan beskrives ret kort på den måde, som den amerikanske hjerneforsker Elkhonon Goldberg gør det, når han kalder frontallapperne for »Hjernens dirigent«.

8 gode råd til at bruge din intuition

Læs også