Hvad vil du være, når du bliver senior?
Foto: Panthermedia
”Hvad vil du være, når du bliver stor?” er et spørgsmål, som de fleste af os, har skulle forholde os til i vores spæde start på tilværelsen, hvor diverse uddannelse og et helt arbejdsliv lå foran os. Men ifølge karriererådgiver Susanne Teglkamp er netop det spørgsmål stadig relevant – også selv om man er fyldt de 50. Dog kræver spørgsmålet en mindre omskrivning: ”Hvad vil du være, når du bliver senior?”
Et langt arbejdsliv
For med udsigten til et længere arbejdsliv end tidligere genrationer, skal man turde tage skridtet videre og holde modet oppe, hvis man enten har mistet sit arbejde eller ikke er tilfreds med den jobsituation, man står i.
– Du kan ikke bare sidde og lade tiden gå. Det er vigtigt, at du kigger på din branche og erkender, at du må efteruddanne dig og ikke skal forblive i samme funktion eller på samme løntrin hele livet. Vi skal tænke karriereforløb anderledes, end vi gør i dag, siger Susanne Teglkamp, 57, der både kan skrive kommunaldirektør, jurist og oberstløjtnant på CV’et.
Karrierecoach: Brug dine styrker som springbræt
De mange fordomme
Susanne har de seneste 14 år arbejdet som selvstændig ledelses – og karriererådgiver. Og hun forstår, hvorfor mange kvinder over 50 undgår at udfordre arbejdsmarkedet.
– Der er flere grunde til, at det er svært for kvinder over 50 år at finde nyt arbejde. Nogle arbejdsgivere kommer automatisk til at tænke på deres mor eller bedstemor, når de ser en høj alder på papiret, eller de skeler til de seniorer, der allerede arbejder i virksomheden, og som opfører sig, som om de blot venter på at kunne gå på efterløn. Pr. automatik møder du fordomme eller bliver associeret med nogle i samme aldersgruppe, forklarer Susanne og fortsætter:
– Dertil er der meget fokus på, at det hele går stærkt, og at vi er i en rivende teknologisk udvikling – og så kan en arbejdsgiver overveje, om en person på 50 plus kan klare et højt tempo og er oppe på stikkerne i forhold til it.
Lotte Andersen om sin karriere: Sporet blev for isoleret for mig
Tænk bredt
Alligevel skal man ikke være bange for at prøve lykken i et nyt job. Og samtidig skal man ikke være flov over at være blevet opsagt eller gå ledig. Derimod skal man bruge sit netværk og tænke bredt – måske har man altid drømt om at starte sin egen kagebutik eller kaffebar, eller måske egner man sig til noget, som man aldrig havde forestillet sig. Ligeledes påpeger Susanne, at det er vigtigt, at man bruger sit netværk.
- Netværk er nøglen til at få nyt arbejde. Så løft blikket og lav et godt cv og del det ud. Folk vil gerne hjælpe. Faktisk er den største udfordring, at vi har svært ved at bede om hjælp, fortæller hun.
- Husk, at du som 50 plus har rigtig meget at byde ind med – du har erfaring, ro, overblik, børnene er store, og du hviler i dig selv. Vis det.