Karriere og penge
5. september 2016

Karrierecoach om jobskifte: Brug dine styrker som springbræt

Mange går alene med tanker om et karriereskift og stirrer sig blind på mangler og svagheder. Del målet op i mindre projekter og brug faglige kompetencer og personlige styrker som springbræt
Af: Af Anni Heiberg
https://imgix.femina.dk/media/article/panthermedia_b3963458_5100x3400.jpg

Foto: Pantherstock

Det kræver mod og planlægning, hvis man skal forfølge drømmen om at skifte til en helt anden karriere. De ”gyldne håndjern” i form af god løn, pension og status er svære at ryste af sig, og så er der trygheden. Man ved, hvad man har.

De fleste har prøvet at være utilfredse med deres arbejde, men hvornår er det, man skal tage springet og prøve noget helt nyt?

– Hvis man er utilfreds med sit arbejdsliv og drømmer om noget andet, skal man tage temperaturen og finde ud af, hvor meget den positive og den negative energi fylder. Hvis der er en overvægt af arbejdsopgaver og relationer, der dræner én for energi, så skal man tage det alvorligt, siger karrierecoach og kommunikationsrådgiver Ulla Schade.

Hun medforfatter til bogen ”Kunsten at skifte spor – Genopfind dit arbejdsliv”.

– Mange bliver for længe i en uholdbar situation. Hvis ikke der er noget, man kan gøre anderledes i sit arbejde, må man flytte sig. Man risikerer at betale en høj pris for at blive i et job, der ikke længere giver energi og måske stresser i en grad, så man går ned på det.

Skuespiller Lotte Andersen om sin karriere: Sporet blev for isoleret for mig

Spørg i netværket

Det kræver mod at skifte karriere, og mange går med tankerne alene. Det er svært at dele dem med chefen eller kollegerne, og familien og netværket bakker måske heller ikke op.

– Mange får ikke gjort noget ved tankerne om karriereskift, fordi de går alene med dem. Familien er måske ikke altid interesseret i, at man skal gøre noget andet. Det er ikke ond vilje, nok snarere bekymring og en forudindtaget holdning om, hvem du er. Derfor kan det også være en god idé at opsøge folk længere ude i netværket, der hvor man bliver set med nye øjne. Her kan man også søge gode rollemodeller og spørge om konkrete råd. Det behøver ikke være folk, vi kender, de fleste vil faktisk gerne hjælpe, siger Ulla Schade.

Lene Siel: Jeg valgte børnene fremfor karrieren

Sæt delmål

Karrierecoachen understreger, at man skal vende sit fokus mod de personlige styrker og bruge styrkerne som springbræt sammen med de faglige kompetencer.

– Man skal ikke stirre sig blind på mangler og svagheder. Det kan vi kvinder have en tendens til. Og så skal vi handle. Gøre noget hele tiden, men tage små skridt ad gangen. Det er en fordel at dele det langsigtede mål op i mindre projekter, så man hele tiden har øje på det næste bedste skridt på vejen.

Der er sjældent udsigt til hurtige resultater, når man søger en helt ny karrierevej. Derfor kan man lettest blive skuffet, hvis man sætter for store mål.

– Store mål kan give tunnelsyn, og så man simpelthen ikke ser de muligheder og chancer på vejen, som man også kan have glæde af. Og man kan lære meget af sine erfaringer undervejs.

Til gengæld skal man heller ikke lade sig bremse af en negativ tankegang.

– Vi har en tendens til at sætte barrierer op for os selv: Det kan jeg ikke lige nu. Jeg har ikke den rigtige uddannelse. Det er for sent for mig. Jeg har ikke råd. Og så videre. Skriv de negative tanker ned og se på, hvad der er reelle barrierer, og hvad der mest er negative tanker uden hold i virkeligheden. Vi kvinder er så gode til at spænde ben for os selv, men hvad er det værste, der kan ske? Jo mere vi får gjort og som lykkes for os, jo større er drivkraften til at tage de næste skridt. Go for it, siger Ulla Schade.

5 tips til at skabe forandring i dit liv

Læs SØNDAG på iPad

Læs også