Helikopterlæge Britt Lange: Vi skal kæmpe for vores rettigheder
Foto: Alex Tran.
Frisk fra gymnasiet i 1987 med et snit, hun snildt kan være bekendt. Alt ånder fred og ro i lærerhjemmet i Sønderjylland, og verden ligger åben for den 18-årige Britt Lange. Hendes mor foreslår, at hun rejser ud som au pair et års tid for at blive klogere på livet. Hendes far viser hende nogle artikler om Forsvaret, som Britt mener lyder noget mere interessant end tanken om bleskift og madlavning. Hun træffer sit valg og søger ind som reserveofficer i Hæren – måske som en protest mod det mere ’’feminine’’ forslag, men i høj grad også fordi hun har en dyb tro på, at alt kan lade sig gøre, og at kvinder har samme muligheder som mænd. Og så kom svaret: ”Kvinder optages ikke på denne uddannelse. Venlig hilsen Major Toborg.”
Skuespiller Lotte Andersen om sin karriere: Sporet blev for isoleret for mig
– Så kort en besked, og så kæmpestor en mavepuster til mig, fortæller Britt Lange. – Jeg var for tidligt ude, for to år senere blev der åbnet for, at kvinder kunne blive reserveofficerer i Hæren. Men lige siden har jeg haft den følelse, at kvinder måske nok har mange muligheder, men ikke altid lige så mange som mænd, og det har sat dybe spor. Vi skal passe på vores privilegier og blive ved med at værne om kvinders rettigheder.
Mød tre kvinder i mandejobs: En pilot, en tømrer og en sportsjournalist
Det forsømte forår
Trods majorens korte afslag vælger Britt Lange at holde kursen. Hun finder et alternativ; sprogofficer, der på det tidspunkt er den eneste mulighed for kvinder, som vil være reserveofficerer i Hæren. Bagefter vil hun læse til læge. Så hun kaster sig resolut ud i første heat af fremtidsplanen; den 21 måneders uddannelse med militær træning og russisk sprog og kultur.
– Der oplevede jeg mit livs forsømte forår. Fritid havde vi ikke meget af, og vi var i perioder til eksamen tre gange om ugen. Vi havde ikke engang tid til at have en kæreste, for parolen var, at vi skulle vælge mellem kæreste og uddannelse. Valgte vi det første, kunne vi ligeså godt sige farvel og tak med det samme.
Tv-vært Tine Gøtzsche: jeg arbejder med 200 km i timen hele dagen
Den flyvende læge
Nogle år efter møder Britt Lange manden i sit liv, som hun fortsat er sammen med. Da familien begynder at vokse, er hun på nippet til at opsige sin kontrakt som sprogofficer. Men Forsvaret mangler læger, og Britt tager en hurtig beslutning. Hvis hun skal blive, vil hun flyve som helikopterlæge i Flyvevåbnet. Divisionen accepterede, Britt Lange blev speciallæge i anæstesiologi i 2000, samme år som hun skiftede fra sprogofficer til læge i Flyvevåbnet. Efter en periode med akut stress valgte Britt Lange at stoppe som helikopterlæge, men hendes karriere har lært hende at kæmpe for sine rettigheder.
– Jeg er ærlig talt bekymret for den kvindeundertrykkelse, jeg ser mange steder – blandt andet i Kuwait, hvor jeg har været udsendt. I Danmark har kønnene stort set har lige muligheder. De værdier, vil jeg ønske, vi formår at værne om og også får bredt langt ud over vores egne grænser.