https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/arbejdeprim.jpg
Karriere og penge

Dårligt arbejdsmiljø gør dig syg!

30. november 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Høje krav og selvbestemmelse. Dét engagerer os, giver os selvtillid og gør os mere tilfredse med livet – også arbejdslivet. Det modsatte, derimod, kan føre til depressioner.

Har engagement på arbejdet noget at sige i forhold til at måle sundhed på arbejdet? Ja, konkluderer et studie i tidskriftet Healths Promotion International. Sundhed og sygdom handler ikke bare om vores livsstil, men også om de rammer, vi lever i, fastslår et studie af over 600 norske arbejdstagere, foretaget af professorstipendiat Steffen Torp ved Høgskolen i Vestfold i Norge.

Sundhed sidder i psyken
For selvom sundhed i forskning ofte måles på f.eks. fravær ved sygdom, er det andre ting, der tæller, når man spørger de ansatte selv. Så handler det omeget mere om engagement og livskvalitet. Og krav! Vi vil nemlig gerne stilles krav til - og indfri dem. Især hvis vi samtidig bakkes op af støttende kolleger, fastslår rapporten. Så det psykiske arbejdsmiljø er yderst afgørende for vores sundhed og vores engagement. Og når dét ikke virker, ja så falder lysten og humøret. Analyser tyder nemlig på, at et dårligt socialt arbejdsmiljø fører til mangel på engagement, der igen kan føre til depression.

Det gode liv …
Så når forskere anbefaler ændringer i livsstil og sundhedsadfærd, er det vigtigt også at undersøge, hvordan det sundhedsfremmende miljø på arbejdspladsen er. Den gør nemlig en forskel - og det kan tippe til begge sider.
"Vi ved, at arbejdspladsen for mange arbejdstagere kan være af stor betydning, både fordi den kan føre til, at man bliver syg, men også fordi den kan bidrage til at give os et godt liv eller godt helbred," siger Steffen Torp.

Godt for det hele - også for bundlinjen
Livsstilsændringer hos personalet er altså ikke nok til at give sunde medarbejdere. Men hvis Arbejdspladsen og chefen stiller krav, og gode kolleger bakker op om det gode arbejdsmiljø, er der gevinst at hente - både for den ansatte og for virksomheden. Ja, faktisk er det også godt for både virksomhedens bundlinje - og mod depressioner, fastslår forskningen.

Læs også