Gunver Juul vil aldrig stoppe med at arbejde
Karriere og penge

76-årige Gunver Juul arbejder stadig: Jeg holder ikke op med at bidrage

19. april 2018
Af Gitte Jørgensen
, 
redigeret til web
Foto: Heidi Maxmiling
Kunne du tænke dig at fortsætte med at 
arbejde, når du er 75 år eller derover? Selv om langt de fleste i den alder er gået på pension, findes der kvinder, der ikke kunne drømme om at forlade arbejdslivet. En af dem er 76-årige Gunver Juul, der arbejder mere end på fuldtid.

"Hvis du på et tidspunkt i dit liv ønsker at være single, skal du kunne klare dig selv."

Sådan sagde Gunver Juuls forældre til hende, da hun var en ung pige. De troede på hende og rådede hende til, at hun skulle bruge sit gode hoved og tage en uddannelse.

– Vi kvinder, der er født i krigsårene, kom ud af en vanskelig tid. Vi var opsatte på, at vi skulle lykkes. ”I skal have den bedste eksamen, I skal kunne klare jer selv, og I skal yde en indsats”. Det var de værdier og den stemning, der var i tiden. Jeg er opdraget til, at jo mere talentfuld man er, jo mere bør man yde, for man har mere at give af.

For det var en anden tid dengang. Krigsårene havde sat sit præg. Der var en angst for, hvordan man skulle klare sig, og da velstanden kom i 1960’erne, blev den ikke taget for givet.

– Vi var den første generation, hvor kvinder i lidt større antal blev akademikere. Vi var meget bevidste om, at det var heldigt ud over alle grænser at få lov til at komme på Aurehøj gymnasium i Gentofte. Man gik rundt i evig taknemmelighed.

LÆS OGSÅ: Eksperten: Det er ikke alle ældre, der har et frit valg i forhold til at kunne arbejde

Og den følelse har faktisk været med Gunver Juul hele livet. Hun har aldrig taget for givet, at hun fik nogle muligheder, som andre mennesker rundt om på jorden ikke har. Taknemmelighedsfølelsen blev forstærket, da hun for flere år siden læste en videnskabelig artikel, der viste, at kun 0,02 procent af verdens befolkning kan sige ja til, at de aldrig har været sultne, altid har haft tag over hovedet, har fået en uddannelse og har haft et meningsfuldt arbejde, der ikke har slidt dem ned.

– Hvor skal man være taknemmelig, når man tilhører de 0,02 procent, som kan sige ja til det!

LÆS OGSÅ: Husker du at være taknemmelig?

Livet skal give mening

Gunver Juul blev uddannet cand. mag. i dansk og fransk. Hun arbejdede i en årrække som gymnasielærer – og elskede det. Men efter et ulandsophold blev hun så syg, at lægerne mente, hun ville komme til at tilbringe resten af sit liv i kørestol. Derfor begyndte hun selv at søge andre helbredelsesformer.

– Jeg blev rask på tre måneder, og det åbnede mine øjne for at se på sygdomme på en ny måde.

I årene efter tager Gunver Juul flere uddannelser bl.a. inden for naturmedicin, akupunktur og psykoterapi og stifter for tredive år siden ”Skolen for holistisk medicin og terapi” – en skole, som hun stadig leder, uddanner terapeuter og har konsultationer fra.

LÆS OGSÅ: Få en guide i naturlægemidler

– Jeg har været så privilegeret, at jeg kun har arbejdet med noget, der har været meningsfuldt. Jeg har aldrig været nødt til at tjene penge bare for at overleve. Livet skal give mening, og hvis det ikke gør det, giver det plads til håbløshed, ligegyldighed og negativitet. Der kommer mange syge mennesker til mig, som jeg er så taknemmelig for at kunne give håb om et liv med færre smerter og en sundere tilværelse. Jeg har ikke lyst til at holde op med at arbejde med noget, der er så meningsfuldt.

– Jeg er så interesseret i det, jeg laver, og følger med i den udenlandske forskning. Jeg har kontakt med læger og behandlere, som har en viden, vi overhovedet ikke kender til i Danmark. Det er så utroligt spændende!

LÆS OGSÅ: Mød tre kvinder, der gør noget godt for andre

Sidste år blev Gunver formand for Tibet Charity i Danmark og arbejder tæt sammen med den tibetanske eksilregering. Hun har også mødt den åndelige tibetanske leder Dalai Lama flere gange:

– Han har sagt til mig, at jeg bliver 88 år og vil arbejde til det sidste. Det tror jeg, han får ret i, for jeg har ingen planer om at drosle ned. Mit arbejde er ikke et almindeligt arbejde, det er en livsstil.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også