Visa She's Next – iværksættere
Annonce
Karriere og penge

4 iværksættere svarer på spørgsmål om iværksætteri: ”Man skal finde ud af, hvilken usikkerhed man har”

12. september 2023
Annonce for Visa
For nylig spurgte vi jer på Instagram, hvilke spørgsmål I gerne ville stille en iværksætter. Her besvarer Mille Skjold Madsen fra Økonomista, Anna Borg fra Annas Fiskekasser og Malena Sigurgeirsdottir og Jessica Buhl-Nielsen fra Hey Planet jeres spørgsmål, deler ud af egne erfaringer og giver gode råd til iværksætteri.
https://imgix.femina.dk/2022-08-19/Visa_Brandmark_Blue_RGB_72ppi.png

Mange af os har lært alt om værdiansættelse og skalerbarhed fra tv – men ikke mange ved os ved, hvordan hverdagen som iværksætter faktisk ser ud. Går du rundt med en brandgod idé og en drøm om at føre den ud i livet – eller er du blot interesseret i at lære mere om iværksætteri? Så læs med her.

I samarbejde med Visa har vi nemlig inviteret jer til at stille spørgsmål til iværksættere via femina updates Instagram. Vi har givet jeres spørgsmål videre til iværksættere, som hver især har fået tildelt et legat fra Visa She's Next.

Herunder kan du læse svarene fra Mille Skjold Madsen, som har startet Økonomista-magasinet, Anna Borg, som står bag Annas Fiskekasser, og Jessica Buhl-Nielsen og Malena Sigurgeirsdottir, som har stiftet Hey Planet.

Visa She's Next-legatet

Danmark halter bagud på ligestillingen i erhvervslivet, da langt de fleste danske virksomheder er startet af mænd. Med initiativet She’s Next ønsker Visa at hjælpe kvindeejede virksomheder, og i samarbejde med den globale finansieringsplatform IFundWomen tildeler Visa derfor tre kvindeejede virksomheder 10.000 euro og et års professionel virksomhedscoaching med eksperter fra IFundWomen.

For at være berettiget til at ansøge om legatet skal virksomheden være registreret i Danmark. Derudover skal virksomheden have været i drift i mindst et år, være til stede enten fysisk eller digitalt, og så skal mindst 51 procent af virksomheden være kvindeejet.

Ansøgningsperioden starter d. 18. august 2023 med sidste frist d. 28. september 2023.

Du kan ansøge om at få tildelt Visa She's Next-legatet her.

Vilkår og betingelser gælder. Du kan finde dem her.

Mille Skjold Madsen

Mille Skjold Madsen står bag magasinet Økonomista, der bringer artikler om økonomi med en feminin vinkel. I Økonomista kan man læse om alt fra økonomisk uafhængighed til lønforhandling – og blive klogere på, hvad der skal til, for at vi opnår økonomisk ligestilling. Læs Milles historie her.

Visa She's Next - Mille Skjold Madsen

Hvordan kommer man i gang med iværksætteri?

– Man får en idé. For mit vedkommende blev idéen ved med at boble inden i mig, til den blev så stor og så konkret, at jeg ikke kunne lade være med at handle på den. Selvfølgelig var jeg usikker og bange for, at andre skulle grine af mig, og jeg føler stadig, det er ude af min comfort zone at være iværksætter – selv her efter tre år. Men det er blevet nemmere.

Er det hårdt at være kvindelig iværksætter?

– Jeg tror også, det kan være hårdt at være mandlig iværksætter. Men jeg får tit beskeder fra kvinder, som har startet deres egen virksomhed, og som har svært ved at finde tid nok til det. Så spørger jeg, hvor meget husholdningsarbejde, de laver derhjemme, og det viser sig ofte, at det er dem, der står for det. Hvis du bruger 30 timer om ugen på at være hjemmets projektleder, så er det klart, at du ikke kan overskue noget andet. Jeg er ret stor tilhænger af, at man kigger på, hvad man bruger sin tid på. Måske kan man tale med sin partner om, hvorvidt vedkommende kan overtage projektlederrollen i hjemmet i en periode.

Hvordan håndterer man den usikkerhed, der også er i at starte noget selv?

– Man skal finde ud af, hvilken usikkerhed man har – om det er tid, penge eller måske selvværd – og hvordan man løser den. Hvem kan man ringe til? Kan man spare op eller skære i budgettet? Man gør, hvad man kan for at minimere den frygt eller usikkerhed.

Hvordan sikrer man sig økonomisk sikkerhed?

– Du kan planlægge og forberede, men du kan aldrig være sikker på, hvad der sker, når du starter en virksomhed. Det kan gå vildt hurtigt, det kan gå vildt langsomt, dine produkter kan strande et eller andet sted – der kan ske tusind ting, du ikke kan tage højde for. Jeg sparede op, mens jeg havde et lønmodtagerjob, men nu hvor budgetterne og drømmene er større, har jeg skullet lære at navigere i, at man ikke altid kan tænke tre måneder frem, og at man muligvis er nødt til at sadle om undervejs. Det værste, der kan ske, er, at man mister penge – og det dør man ikke af, selv om det er hårdt.

Er der iværksætterfællesskaber, hvor man kan få hjælp og sparring med andre?

– Ja, det er der. De fleste kommuner har væksthuse, hvor man kan møde op og få hjælp til sin virksomhed. Det er ret formelt. Af uformelle tilbud findes der en masse Facebookgrupper for iværksættere – også kvindelige iværksættergrupper. Jeg er selv tilhænger af, at man også prøver at finde nogle nære fællesskaber med fire-fem iværksættere, som har samme energi og tilgang som en selv, og som man tør dele både op- og nedture med. Det er guld værd, for man sidder meget alene med sine udfordringer.

Hvad er den største udfordring, når man starter en virksomhed og skal have familielivet til at spille?

– Jeg arbejder om dagen og prøver så vidt muligt at holde eftermiddagen fri til at være sammen med børnene. Så arbejder jeg igen senere om aftenen. Men nogle gange er jeg nødt til at gå fra aftensmaden for at tage et opkald, og sådan er det. Til gengæld har jeg en frihed og en fleksibilitet, som mange lønmodtagere ikke har. Jeg kan godt hente mine børn tidligt, hvis det passer.

Anna Borg

Anna har startet virksomheden Annas Fiskekasser, som leverer måltidskasser med fisk og skaldyr til kunder over hele landet. Konceptet er garnfanget fisk, som er fanget af mindre kystfiskere, og som skader miljøet mindst muligt. Læs historien om Anna her.

Visa She's Next - Anna Borg

Hvor meget arbejder man som iværksætter?

– Nogle uger arbejder jeg ikke så meget, og andre uger arbejder jeg helt latterligt meget – måske 70 timer om ugen. Men det er det hele værd, når andre anerkender det, jeg gør. For eksempel gjorde det mig vildt glad at få legatet fra Visa She's Next, og når kunder har skrevet, at de er glade for, at deres fisk er skånsomt fanget. Hvis jeg har haft sindssygt travlt, kan jeg godt trænge til at køle helt ned og lave nogle andre ting. Så lader jeg være med at købe fisk ind en uge og arbejder måske kun 20 timer.

Hvordan sikrer man sig økonomisk sikkerhed?

– Jeg er så heldig, at min kæreste gerne vil hjælpe mig med det økonomiske på hjemmefronten. Men jeg har også arbejdet rigtig meget ved siden af. Jeg har undervist i dans, arbejdet som freelancedesigner og haft rengøringsjobs. Og så har jeg valgt ikke at købe nye ting. Som iværksætter er man nogle gange nødt til at have is i maven og så tage det sure med det søde.

Bliver det ensomt, eller sidder man sammen med andre?

– Det har været ensomt for mig i en periode, og men da havde jeg heldigvis et andet arbejde ved siden af. Nu sidder jeg fysisk sammen med andre iværksættere, og det er simpelthen berigende, så det vil jeg anbefale. Det kan være hårdt at være iværksætter, så jeg skrev fra starten ned, hvorfor jeg gerne ville starte Annas Fiskekasser. Den liste tager jeg frem, når jeg er helt nede, så jeg kan huske på, hvorfor jeg gør det. Det hjælper mig meget.

Hvad oplever du som den største forskel på mænd og kvinder, der har startet deres egen virksomhed?

– Jeg føler ikke, at jeg som kvinde har de samme muligheder for at låne penge i banken, som en mand har. Jeg kan ikke få et lån i banken, selv om jeg fremlægger en god forretning. Mit indtryk er også, at mænd bliver lyttet til fra starten, mens vi som kvinder oftere bliver bedømt på, hvad vi har på, og hvordan vi ser ud. Jeg drømmer om en verden, hvor kvinder har de samme muligheder som mænd og bliver bedømt på de samme ting.

Jessica Buhl-Nielsen og Malena Sigurgeirsdottir

Malena Sigurgeirsdottir og Jessica Buhl-Nielsen har sammen stiftet virksomheden Hey Planet, som producerer knækbrød, proteinbarer og et bæredygtigt alternativ til kød – alt sammen lavet af insektpulver. Læs hele Jessicas og Malenas historie her.

Visa She's Next - Malena og Jessica

Er det hårdt at være kvindelig iværksætter?

Jessica: – Jeg tror ikke, det er hårdere end at være kvinde i alle mulige andre jobs. Vi har ikke oplevet det som en negativ ting at være kvindelig iværksætter.

Malena: – Måske endda tværtimod. Jeg tror, man kan bruge det som en styrke. Mange acceleratorforløb er opmærksomme på, at der mangler kvinder i iværksætteri, så det kan faktisk være en fordel. Der er specielle fonde, der kun uddeler legater til kvinder, der starter egen virksomhed, som Visa She's Next, så det kan man jo deltage i.

Hvor meget arbejder man?

Jessica: – De første par år var det normalt at lægge 50 timer om ugen. Men det sidste år har vi været gode til at skabe en balance og prioritere mellem, hvad der er vigtigt nu og her, og hvad der kan vente. Nu, hvor vi begge har børn, er vi blevet mere effektive, for vi får alligevel ikke lavet særlig meget mere ved at sidde på kontoret klokken 8-20. Vi bliver bedre til at lytte til, hvad vi føler, og til at vurdere, hvad vi skal bruge vores tid på. Jeg er god til nogle ting, men ikke det hele, og så er det bedre, at jeg finder en, der kan hjælpe mig med det andet.

Malena: – Vi har valgt at investere både tid og penge i at passe på os selv, for vi har haft meget drøn på, og vi arbejder med en politisk agenda, som også kan gøre os triste. Vi har investeret i et forløb med en buddhistisk mentor, hvor vi snakker om tingene og får ro på tankerne. Vi har været rigtig dårlige til at uddelegere opgaver, så det arbejder vi på.

Er der iværksætterfællesskaber, hvor man kan få hjælp og sparring med andre?

Jessica: – Det vrimler med dem, og vi får nærmest mails hver uge med tilbud om det ene og det andet. Det handler om at vælge fra og vælge det rigtige til.

Malena: – Der er så mange acceleratorforløb derude. Vi har været med i alt fra Akademikernes A-kasse til Female Invest.

Hvad oplever I som den største forskel på mænd og kvinder, der starter deres egen virksomhed?

Malena: – Jeg er træt af, at der er så meget fokus på at være kvindelig iværksætter. Hvorfor kan vi ikke bare være iværksættere? Jeg tror, den største forskel er, at færre kvinder vælger iværksætteri til på grund af den livsstil, det kræver. Man kan godt forestille sig, at det føles lettere at vælge til, når man er ung og studerende, og sværere, når man får børn.

Jessica: – Uanset hvilket køn man er, kræver det, at man er lidt badass – lige meget hvilken form for iværksætteri, man laver. Kvinder har tendens til at undersælge sig selv, og mænd har tendens til at oversælge sig selv.

Malena: – Iværksætteri kræver, at man ikke er overperfektionistisk – og at man tør oversælge sig selv. Jeg laver ikke andet.

Læs også