Neha
Pigeprisen 2022

Hun har lært 300 piger at kode. Og det er en del af en større mission

18. november 2022
Af Signe Thomsen
Foto: Sofie Flinth
Neha Imtiaz Ullah mener, at diversitet er nøglen til at sikre mere ligestilling i samfundet. Derfor stiftede hun Nordic Women in STEM, som kæmper for at aflive stereotype fordomme og få flere piger til at vælge STEM uddannelserne. Nu har hun vundet PlanBørnefondens pigepris.

Mange har en forestilling om den stereotype elektroingeniør som en mand, der sidder i sin kælder med persiennerne rullet ned, koder og drikker energidrik.

Men ifølge den 23-årige elektroingeniørstuderende Neha Imtiaz Ullah er det en misforståelse.

PlanBørnefondens pigepris 2022

17. november uddelte PlanBørnefonden for femte gang Pigeprisen til en person, som gør en ekstraordinær indsats i kampen for pigers rettigheder og ligestilling mellem køn.

Vinderen af Pigeprisen 2022 blev Neha Imitaz Ullah, stifter af Nordic Women in STEM.

Hun elsker matematik, kodning og teknologi. Men i sin fritid hænger hun ud med sine venner og spiller badminton.

Opslaget herunder viser øjeblikket, da Neha Imitaz Ullah modtog prisen. På scenen var også hendes mor, far, bror og Stine Bosse, forperson i PlanBørnefondens bestyrelse.

– Jeg tror, at alle de fordomme kommer fra forældede kønsroller og gamle film. Men jeg synes, at det er ærgerligt. Og det hjælper i hvert fald ikke til at få flere piger til at studere STEM-fagene, siger Neha.

Netop at få flere piger på sit hold er Nehas helt store mission. Derfor stiftede hun sidste år foreningen Nordic Women in STEM.

Da Neha begyndte på DTU, kom det bag på hende, at de på hendes linje kun var der 11 piger ud af 85 studerende. Det var tydeligt for Neha, at hvis den skæve kønsfordeling skulle ændres, skulle der kvindelige initiativer til.

Neha Imtiaz Ullah

Neha er 23 år og læser elektroingeniør på Dansk Teknisk Universitet (DTU).

I 2021 stiftede hun Nordic Women in STEM, som hun i dag driver med flere frivillige.

STEM står for Videnskab, Teknologi, Ingeniørvidenskab og Matematik.

– Jeg tænkte straks, at jeg måtte gøre noget for at løse problemet. Så jeg lavede en Instagram-profil, hvor jeg fortalte om STEM-fagene og interviewede forskellige kvinder fra nordiske lande, som fortalte deres historie, fortæller Neha.

Initiativet blev mødt med stor interesse fra mange piger. Og det bekræftede Neha i, at der rent faktisk var mange, som manglede en rollemodel.

– I dag laver jeg workshops og foredrag for 13-19-årige. Og jeg har været med til at lære flere end 300 piger at kode. Jeg kan huske et af de første events, jeg lavede på DTU: En pige kom hen og sagde, at hun var i tvivl om, hvilken uddannelse hun skulle vælge. Forleden mødte jeg hende på campus, og hun fortalte at workshoppen hjalp og gav hende selvtillid til at vælge uddannelsen, fortæller Neha.

Neha
Foto: Sofie Flinth

Et af de største mål for Nordic Women in STEM er at skabe mere diversitet på uddannelsen – og generelt i samfundet.

– Jo flere forskellige mennesker rundt om et bord, jo flere idéer. Hvis alle er drenge, som har samme baggrund, får de jo ofte de samme idéer, fortæller Neh og fortsætter:

– Der er så mange ting i vores samfund, som er designet og bygget af mænd og derfor også favoriserer mænd. F.eks. beskytter en bils airbag mænd bedre end kvinder. Så hvis jeg kan formå at få flere kvinder til at sidde med om bordet, tror jeg på, at jeg kan gøre en forskel for den dagligdag, vi lever i, fortæller Neha.

Hvad synes du om at være nomineret til Pigeprisen?

Jeg synes, det er virkelig overvældende og sejt. Det er fedt, at der er andre, som ser vigtigheden i at få flere piger ind i STEM-fagene, det føles rigtig godt at være en inspiration og have et ansvar, siger Neha.

Hvad er dit vigtigste budskab?

– Det er vigtigt for mig, at alle føler sig velkomne og ved, at hvis bare man har den der “go get it-attitude”, kan man alt, siger Neha.

Læs også