"Håb har mange ansigter og mange navne. Og mange af dem tilhører piger og unge kvinder"
Foto: Marie Hald
Nogle siger, at håb ikke er en strategi. Og det er sådan set rigtigt, hvis vi taler om AT håbe, altså, det man gør med lukkede øjne og krydsede fingre.
Men det er anderledes med ET håb. For det har vi alle sammen brug for – lige så meget som vi har brug for vand og ilt og søvn.
Nogle siger, at håbet kan være svært at få øje på i en verden, hvor den ene krise afløser den næste, hvor pandemier og klimaforandringer truer vores eksistens, og hvor fremskridtet og fundamentale rettigheder rulles tilbage.
Jeg siger, at de ikke ved, hvordan håbet ser ud.
For lige nu, når jeg ser mig omkring, er der håb alle vegne. Håb har mange ansigter og mange navne. Og mange af dem tilhører piger og unge kvinder.
I 149 år har femina eksisteret for give kvinder inspiration, fællesskab – og håb. Og selv om tiderne skifter, og vi i dag er et helt andet blad end dengang, så er vores eksistensberettigelse den samme:
Vi er her for kvinderne – og takket være kvinderne – i alle aldre og igennem mange generationer.
Derfor er jeg også enormt stolt af, at vi igen i år arbejder sammen med PlanBørnefonden om Pigeprisen.
I deres arbejde verden over har PlanBørnefonden nemlig et særligt fokus på at løfte piger – fordi piger og drenge som bekendt stadig ikke har de samme muligheder.
I nogle lande drejer det sig om helt basale livsvilkår – menneskerettigheder, som de seneste år har været under et stigende pres mange steder i verden som følge af coronapandemi, økonomiske kriser og reaktionære politiske kræfter, der bruger deres magt til at tilbagerulle piger og kvinders basale rettigheder.
Retten til at gå i skole. Retten til abort. Retten til at gå utildækket i det offentlige rum.
Men selv i vores del af verden er der lang vej igen, for at kønnene kan leve lige og frie liv.
Derfor uddeler PlanBørnefonden i samarbejde med femina Pigeprisen til en organisation eller person, der har fokus på, hvad piger kan og gør. Og der er heldigvis mange.
Da juryen mødtes, var der – igen i år – så mange fantastiske navne i spil, at det var svært at nominere bare tre.
Fælles for årets tre nominerede er, at de alle repræsenterer den helt unikke kraft og mulighed, der opstår i verden, når piger og kvinder rækker ud efter hinanden for at løfte i fællesskab.
Mød iværksætteren Nima Sophia Tisdall, der står bag Blue Lobster, Anne Eggebrecht fra Skateducate og Neha Imtiaz Ullah, der har stiftet Nordic Women in STEM.
Pigeprisen 2022
Nima Sophia Tisdall, Anne Eggebrecht fra Skateducate og Neha Imtiaz Ullah er nomineret til Pigeprisen 2022.
PlanBørnefondens Pigepris gives til en person eller organisation, der i sit arbejde gør en forskel for at fremme pigers ligestilling. PlanBørnefonden uddeler i år Pigeprisen i samarbejde med femina.
Her kan du stemme på den finalist, som du synes fortjener at vinde PlanBørnefondens Pigepris 2022.
Prisuddelingen finder sted den 17. november.
Alle tre repræsenterer de håbet – fordi de netop ved, at vi ikke bare kan sætte os ned og håbe. De handler, de gør en forskel og de inspirerer både de kommende generationer og alle os andre til at tro på, at der findes håb, og at det lige og frie liv for piger og kvinder verden over er muligt, hvis vi vil det.
For kvinderettigheder er menneskerettigheder, og kampen for at forbedre piger og kvinders liv kender ingen grænser – den er kollektiv og solidarisk.
Tak for jeres stemmer og tak for at give os troen på, at vi kan lykkes sammen.