barnevogn
Sundhed

Barnevogn: Drop stofbleen og overlærredet om sommeren

19. april 2018
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Vi er mange, der har gjort det - i bedste mening: Vi har brugt stofbleer på vores barnevogn til at skærme baby for sol og vind. Men det gør temperaturen i barnevognen for høj, siger sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

Vi gør det naturligvis i bedste mening: Dækker åbningen i vores børns barnevogne til med en stofble, når vi putter de små udenfor. Så er børnene nemlig skærmede for stærkt lys, insekter og hvad der ellers kunne tænkes at finde vej ind i barnevognen.

LÆS OGSÅ: Køb af barnevogn - sådan vælger du den rigtige

Men det gør temperaturen i barnevognen for høj, når vejret er varmt, advarer den anerkendte sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

Barnevogn bliver hurtigt alt for varm

Der bliver nemlig hurtigere varmt inde bag stofbleen, end man lige regner med - og også iltcirkulationen omkring barnet forringes. Og stofbleen - som er en meget udbredt ting at skærme barnevogne med - gør, at man som forælder ikke kan se, om barnet får det dårligt i varmen.

- Børnene bliver sløve og apatiske, og de er i stor risiko for at dehydrere, når de ligger der i varmen og samtidig mangler ilt. I værste tilfælde kan de dø af det. Man tror, barnet sover. Men det ligger måske bare meget stille og uden gråd, siger Helen Lyng Hansen til Søndagsavisen.

LÆS OGSÅ: Barnevogn eller bæresele? Her er der flest fordele

Barnevogne kan også blive for varme i skyggen

Selv barnevogne, der sættes i skyggen kan blive alt for varme. Det viser et forsøg, som Søndagsavisen har foretaget på en dag med cirka 25 grader i solen ved middagstid. Her stod det klart, at temperaturen i barnevognen kun var 1-2 grader lavere end i solen, når man dækkede barnevognen til i skyggen med hhv. stofble, myggenet og regnslag. Ifølge forsøget blev temperaturen hele 33 grader på blot et kvarter i skyggen, da man dækkede barnevognens åbning til med en stofble. Det er langt fra den ideelle sovetemperatur, som er mellem 16 og 20 grader.

Ikke meget bedre blev det, da man erstattede stofbleen med et myggenet. Her sneg temperaturen sig op på 32 grader i løbet af et kvarter. Værst var det, da et regnslag kom på, og temperaturen efter et kvarter viste 34 grader.

Overlærredet gør ifølge forsøget heller ikke meget godt for barnet på en varm dag. Temperaturen var således oppe på 30 grader i barnevognen efter et kvarter, da åbningen ikke var dækket, og der kun var overlærred på barnevognen.

LÆS OGSÅ: Smarte tricks, der gør din barnevogn bedre!

Væk med stofble - og overlærred

Først da åbningen til barnevognen ikke var dækket til, og overlærredet var trukket helt af, kom temperaturen ned i nærheden af den anbefalede sovetemperatur, idet termometeret her viste 27 grader.

- Derfor anbefaler jeg, at man stiller (den utildækkede, red.) barnevogn under et skyggefuldt træ eller under en parasol, hvis barnet skal sove i gården eller haven, siger Helen Lyng Hansen til Søndagsavisen.

Hvis der er mange insekter, og man alligevel vil dække med myggenet, så undgå som minimum at bruge overlærred og stofble samtidig på en varm dag, og hold barnet under opsyn, så du hyppigt kan kontrollere, om temperaturen bliver for høj.

Ifølge Søndagsavisen lader der i øvrigt ikke til at være forskel på temperaturen i barnevogne, der har hhv. en mørk og en lys farve.

Læs også