https://imgix.femina.dk/media/5848a7b606fb4b1c8577cb6c0bc1a1e8.jpg
Sundhed

Sådan slipper du for syge børn

21. november 2014
af Marie Tromborg Petterson. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: All Over Press
Se her, hvad du skal gøre, hvis dit barn lider af følgende smitsomme sygdomme: Børneorm, børnesår, forkølelse, hovedlus, maveinfluenza, streptokokker.

Børneorm:

Børnesygdomme A-Å

Se også MAMA.dk's leksikon over de mest almindelige børnesygdomme her

De små runde orme giver kløe i endetarmen og nogle gange i skedeåbningen hos piger. Det er ikke farligt, men ubehageligt. Børn bliver oftest smittet ved at sluge æg, som kan overleve i støv og tekstiler i et par uger. Det er let for barnet at blive smittet igen af sig selv - ved at klø sig bag i og dernæst have fingrene ved munden

Sådan mindsker du smitterisikoen:
Vask hænder! Sørg for, at barnets negle er korte og giv barnet bad med bruser hver dag.
Vask numsen grundigt med vand og ikke sæbe.
Skift tøj og sengetøj ofte. Medicin fås i håndkøb på apoteket.

Børnesår
Barnet får typisk ondt og et gult skallende udslæt omkring næse og mund. Børnesår er forårsaget af stafylokokker og streptokokker, men det smitter også meget nemt ved berøring og direkte kontakt med f.eks. legetøj og håndklæder.

Sådan mindsker du smitterisikoen:
En creme mod børnesår er receptpligtigt, men virker godt. Barnet må undgå at røre ved udslættet, da det smitter lynhurtigt. Og så må barnet vaske grundigt hænder ofte.

Forkølelse:
Øvre luftvejsinfektioner er den mest almindelige årsag til, at børnene er syge. De overføres via direkte kontakt og gennem luften. Øvre luftvejsinfektioner er den mest almindelige årsag til, at børnene er syge. De overføres via direkte kontakt og gennem luften.

Sådan mindsker du smitterisikoen:
En forkølelse er svær at undgå, da den kan smitte allerede et par dage, før den bryder ud.
Man kan dog reducere risikoen ved at være udendørs, hvor luften er frisk.
Børn skal være hjemme, så længe de har feber, ellers slipper dit barns institution aldrig af med forkølelsen.

Hovedlus:
Lus overføres oftest fra et barn til et andet gennem kontakt hoved til hoved. Æggene er svære at se, og de sidder fast på håret i et par uger, før de klækker.

Sådan mindsker du smitterisikoen:
På apoteket kan man købe en lusekam og -shampoo. Finder du lus eller æg, når du går håret efter med tættekammen, så skal du bruge shampooen. Men vil du være på den sikre side, kan du enten isolere alt, hvor lusene kan sidde. Lus kan nemlig leve i puder, tæpper, bamser, sengetøj, hårbørster osv. i op til to døgn. Du kan også give bamserne et par timer i fryseren, hvis det er svært at undvære dem i et par døgn.

Maveinfluenza:
Smitter gennem ånde og i forbindelse med andre gennem mad og f.eks. beskidte fingre. Det er vigtigt at give børnene rigeligt med væske, da de risikerer at blive dehydrerede af maveinfluenzaen. Er dit barn stadig baby, kan det være en fordel at give vand med en ske, da det er lettere for dem at beholde væsken i sig på den måde.

Sådan mindsker du smitterisikoen:
Vask altid dine og dit barns hænder efter toiletbesøg og sørg for at gøre ordentligt rent efter bleskift. Du kan også sikre dig at personalet i dit barns institution også er opmærksomme på det.

Streptokokker:
Smitter meget nemt gennem direkte kontakt og via legetøj med bakterier på. Dit barn vil typisk få ondt i halsen, feber og rødt udslæt. Streptokokker kan medføre alvorlige komplikationer, men det er yderst sjældent.

Sådan mindsker du smitterisikoen:
Barnet skal have antibiotika og spise medicin i to dage før det kan vænne tilbage til børnehaven. Lad barnet få masser af frisk luft, og vask al det legetøj, som børn kan putte i munden.

Kilde: Aftonbladet.se

Læs også