https://imgix.femina.dk/media/4aee7846638a4de79bc8600341e50993.jpg
Gravid

Alt du bør vide om barnedåb

27. august 2010
af Bente Dalsbæk
Foto: Polfoto, Istockphoto, Privat
Når beslutningen er taget, at der skal være barnedåb, så er der masser af forberedelser at gå i gang med - lige fra kirkevalg, til tøj og fest

Barnedåb i kirken
Find ud af, hvilken kirke i jeres sogn I gerne vil benytte. Kontakt sognepræst eller kordegn. Et barn skal enten døbes eller navngives, inden det er seks måneder gammelt. Kirken sørger for det praktiske i forhold til cpr-nummer, og barnet optages automatisk i Folkekirken. Præsten holder en dåbssamtale med jer inden dåbsdagen. Der skal være mindst tre faddere og højst fem faddere, inklusive gudfar eller gudmor. Dåbskjole er ikke et krav i kirken.

Dåbskjolen, salt og bryllupskage
Dåbskjolen er typisk hvid, og det er populært at bruge familiedåbskjoler. Tidligere brugte man ofte røde dåbskjoler, fordi rød afværger ondt. Nogle fæstner stadig en lille pose med salt, brød og penge under dåbskjolen, for at barnet aldrig skal mangle disse ting i livet. Det er en tradition at gemme den øverste del af bryllupskagen i fryseren, og uddele symbolske bidder til dåbsfesten for at skabe sammenhæng mellem bryllup og dåb.

Få inspiration til at forberede en kreativ barnedåbsfest her

Hvad koster festen?
Det kan gøres meget billigt eller meget dyrt. Tendenserne for de kommende år peger på enten barnedåb med brunch eller lørdagsdåb med en større fest i kølvandet. Hvis festen skal holdes ude, så kontakt lokaleudlejer eller restaurant i rigtig god tid. Husk at få alle aftaler på skrift. Holder I festen hjemme, kan I lave maden selv eller få den udefra. Nogle kirker arrangerer kirkekaffe bagefter, hvis forældrene ikke vil eller kan holde dåbsfest.

Ritualer i andre religioner

Muslimer
omskærer deres drenge, men i princippet er man først muslim, når man fremsiger den muslimske trosbekendelse i vidners påhør.

Jøder
omskærer deres drenge på ottendedagen. Ritualet kaldes Brit Milah.

Hinduer
holder Namkaran, en navngivningsceremoni, når barnet er 11-14 måneder, og en kronragningsceremoni, når barnet er 1-2 år gammelt.

Buddhister
kan tage barnet med hen til en lama og bede ham navngive barnet.

Læs mere på Kristendom.dk: Sådan foregår en dåb Vejledning om dåbshandlingen i kirken. Ti spørgsmål om dåben Giver svar på de mest almindelige spørgsmål.

Læs også:
Regler for navne
Historien bag jeres barns navn

Læs også